Sanders Pompoenen en Groentewinkel



Pompoenrecepten

Op deze pagina vindt U een kleine selectie van onze pompoenrecepten. Als U graag meer pompoenrecepten wil, kunt U die op onze bestelpagina vinden. Daarnaast hebben we een allerhande selectie van recepten op deze weblog.

Pompoencompote met gedroogde vruchten
Nodig voor 4 personen: 500 gr pompoen, 300 gr gemengde gedroogde vruchten (bijv. pruimen, abrikozen, appels, peren, vijgen of rozijnen), 50 gr poedersuiker of honing.

Doe in een goed afsluitbare pan de stukjes pompoen gemengd met de droge vruchten. Voeg 2 eetl. water toe. Sluit de pan en laat alles op een zacht vuur ca. 30 min. stoven totdat de vruchten gaar zijn en het vocht verdampt is. Als er te veel sap in de pan is het deksel openen. Even voor het einde van de kooktijd de suiker of honing toevoegen.

Pompoenbeignets op bourgondische wijze
Nodig voor 4 personen: 500 gr pompoen, 150 gr bloem, 2 eetl. poedersuiker, 30 gr bakkersgist, 1/2 glas melk, 1 vanillestokje, 2 zakjes vanillesuiker.

Breng de pompoen samen met 2 eetl. melk, de poedersuiker en het vanillestokje aan de kook. Gaar koken en pureren. Laat de puree wat afkoelen en voeg de bloem en de gist vermengd met de rest van de lauwwarm gemaakte melk toe. Meng alles tot een homogene massa. Het deeg afdekken en een uur laten rusten. Doe het deeg lepel voor lepel in de goed warme frituurpan. Als de beignets gaan drijven, omkeren en bakken tot ze mooi bruin, gerezen en krokant zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken en leg ze op een warme schotel en bestuif ze met vanille suiker.

Koekjes van pompoen
Nodig: 250 gr geraspte pompoen, 5 eieren, 200 gr suiker, 125 gr gemalen hazelnoten, 100 gr gemalen amandelen, 60 gr paneermeel, 20 gr aardappelmeel, 1/2 zakje gist, geraspte citroenschil van 1/2 citroen, 2 eetl. kirsch.
Voor de glazuur: 100 gr suiker, 4 eetl. citroensap.

Scheid de eigelen van de eiwitten. Klop het eigeel met de suiker tot een schuimende massa ontstaat. Voeg alle overige ingrediënten al roerende toe met uitzondering van de eiwitten. Klop de eiwitten tot sneeuw. Voeg ook het geklopte eiwit voorzichtig toe. Doe alles in een beboterde springvorm. Bak de taart in de oven gaar (200 °C gedurende ca. 50 min.). Laat de taart dan afkoelen en doe de glazuur gemaakt van de suiker en het citroensap op de taart.

Gegratineerde pompoen
Nodig: 275 gr boter, 1 kg pompoen, 40 gr bloem, 1/2 L melk, zout, peper, nootmuskaat, 3 geklutste eieren, paneermeel.

Fruit de 1 kg kleingesneden pompoen in 75 gr boter. Laten bakken tot alle vocht verdampt is en de pompoenstukjes glazig zijn, daarna pureren. Maak een witte saus met 50 gr boter, 40gr bloem verdund met de 1/2 L melk en voeg zout, peper en nootmuskaat toe. Laat het mengsel een tiental minuten koken tot de vloeistof begint te borrelen. Draai het vuur uit en voeg de geklutste eieren toe. Meng de saus door de pompoenpuree en vul hier een beboterde ovenschotel mee. Strooi er wat paneermeel over en giet wat gesmolten boter over de gratin en laat alles in een matig warme oven gratineren.

Pompoen in paprikasaus
Nodig: 30 gr boter, 1 fijngehakte ui, 800 gr pompoenblokjes, 3 eetl. paprikapoeder, 2 dL groentebouillon, 2 dL zure room, kruidenzout, peper uit de molen, 1/2 bosje basilicum in reepjes gesneden.

De uien in de boter fruiten, pompoen en paprikapoeder toevoegen en kort meefruiten. Met de bouillon blussen en afgedekt op laag vuur 20 min. laten garen. Een beetje vloeistof uit het mengsel halen en door de zure room roeren. Dit weer door de groente vermengen, kruiden en met de basilicum garneren.

Macaroni-pompoen soufflé
Nodig: 400 gr kleine pompoenblokjes, kruidenzout, sap van 1/2 citroen, 100 gr in kleine blokjes gesneden tempeh (event. spekblokjes), 250 gr macaroni, 5 fijngesneden blaadjes salie, 100 gr verbrokkelde Gorgonzola, 3 dL room.

De pompoenblokjes met het zout en citroensap kruiden en met de tempeh vermengen. De macaroni in zout water al dente gaarkoken en uit laten lekken. Macaroni, pompoen, salie, Gorgonzola en room vermengen en nog event. kruiden. Dit mengsel in een ovenschotel doen en in een voorverwarmde oven op 200 °C 40 min. bakken.

Oma's pompoentaart
Nodig voor een springvorm van 24 cm diam.: 100 gr fijngemalen rietsuiker, 4 eieren, 1 eetl. citroensap, 1 theel. kaneel, 1 snufje zout, 125 gr geraspte hazelnoten, 100 gr verbrokkelde pure chocolade, 300 gr fijngeraspt pompoenvlees, 100 gr bloem, 1 theel. bakpoeder, 150 gr cranberrymarmelade, iets fijngemalen suiker.

Suiker en eieren luchtig doorroeren. Citroensap, kruiden, hazelnoten en chocolade toevoegen. De fijngeraspte pompoen en de met de bakpoeder vermengde bloem om de beurt toevoegen en goed vermengen. Het deeg in de goed beboterde vorm doen en gladstrijken. De pompoentaart onder in de voorverwarmde oven bij 190 °C 40 min. bakken en laten afkoelen. De pompoentaart horizontaal halveren. De cranberrymarmelade tussen de 2 lagen verdelen. De bovenlaag er weer opleggen en met de fijngemalen suiker bestrooien. De taart smaakt 2 dagen oud nog beter!!

Pompoen-roomsoep
Nodig: 1 kg pompoen, 2 potjes zure room of Bulgaarse yoghurt, 2 eetl. bloem, 1 L bouillon, 1 bosje dille, 50 gr boter, zout en peper naar smaak en 2 eierdooiers.

Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij het vruchtvlees in stukjes. Laat de pompoen met de 30gr boter en een beetje water op zacht vuur ong. 15 min. stoven tot hij gaar is. Wrijf het dan door een zeef of pureer met een staafmixer, meng de met de bloem opgeklopte zure room of yoghurt erdoor en doe ook de bouillon en de kruiden erbij. Breng het geheel goed roerend aan de kook, giet het in een terrine over de met eierdooiers opgeklopte boter en roer even door. Heet serveren, garneren met stukjes geknipte dille.