Lekkere recepten uit onze verzameling

Naast onze pompoenen en exoten hebben we een groentewinkel. Graag bieden wij u recepten uit onze verzameling aan die het proberen waard zijn. Dit zijn dus geen pompoenrecepten, maar allerhande recepten, zowel uit grootmoeders tijd, als van exotische nieuwtjes.
 

Als u geïnteresseerd bent in pompoenrecepten, kunt u receptenboeken of onze recepten cd-rom bestellen via onze bestelpagina.
 

Wilt u laten weten wat u van onze recepten vindt? Stuur een reactie naar info@s-sanders.nl.
 

Posted by Sander Sanders - september 11th, 2019

CHAMPIGNONPIZZA
(vorm ca. 22 cm)

Nodig: 125 g bloem, 10 g gist, wat zout, ¾ dl water. Of in plaats daarvan: 125 g bloem, 60 g boter of margarine, wat zout, ruim ½ dl water. Voor de vulling: 250 g champignons, 100 g kaas, 100 g gesnipperde of in blokjes gesneden ham, peper, zout, paar olijven, olie, (2 tomaten).
Bij gebruik van gistdeeg de gist met ¾ dl lauw water aanmengen. De bloem in een kom doen, wat zout toevoegen en onder roeren het gistmengsel toevoegen. Kneden tot een soepel deeg ontstaat dat van de kom loslaat. Het deeg, bedekt met een met bloem bestoven doek, op een lauwwarme plaats ongeveer een uur laten rijzen. Daarna het deeg uitrollen tot een lap, die in de deegvorm past. Bij gebruik van een pie-deeg boter, bloem en wat zout in een kom doen. De boter met behulp van twee messen door de bloem snijden tot een kruimelige massa verkregen is. Dan zoveel water toevoegen (weinig) tot het deeg juist samenhangt. Het deeg op een met bloem bestoven tafel uitrollen tot een lap, die in de pizzavorm past. De vorm invetten en het deeg er in leggen. Het deeg beleggen met plakken kaas. Er de gewassen en uitgelekte en zo nodig in schijfjes gesneden champignons over strooien. Vervolgens de gesnipperde of in blokjes gesneden ham over de pizza verdelen. Er peper of zout over strooien en hier en daar schijfjes olijven en desgewenst plakjes tomaat aanbrengen. De pizza in een matig warme oven in ongeveer 30 à 40 minuten gaar laten worden. Ongeveer 5 minuten voordat de pizza uit de oven moet, deze met wat olijfolie bestrijken. De pizza warm opdienen en er een frisse sla bij presenteren.

Posted by Sander Sanders - september 11th, 2019

UIENTAART

Nodig: springvorm 22 – 24 cm, ½ pak witbroodmix, 100 g spek, 1 kg uien of 750 g gesneden uien, 40 g boter of margarine, 1 volle el bloem, 4eieren, 1 potje zure room (125 ml), zout, peper, 1 tl karwij (kummel).

Maak het deeg volgens de gebruiksaanwijzing op het pak (met ½ dl lauw water en 15 g boter) en laat het ½ uur rijzen. Snijd het spek in stukjes. Pel de uien en snijd ze in ringen. Smelt de boter of de margarine in een braadpan. Bak hierin 2 minuten de spekjes. Voeg de uien toe en bak ze ca.
10 minuten op een zacht vuurtje.Schep ze nu en dan om. Klop de eieren losen roer er de zure room, bloem, zout, peper en karwij door. Verwarm de oven voor op 200 °C.Rol het deeg uit op een met bloem bestoven ondergrond. Bekleed een ingevette springvorm van 22- 24 cm met het deeg. Snijd de randen bij. Roer het eimengsel van het vuur af door de uien en schep dit op het deeg. Bak de taart in ca. 35-40minuten gaar en goudbruin. Serveer de taart warm.

Posted by Sander Sanders - september 11th, 2019

MAALTIJD-TOMATENSOEP

Nodig: 200 g mager rundergehakt, zout, peper, paprikapoeder, 1 ½l tomatensap, 3bouillontabletten, 1 pak panklare boerensoepgroente à 400 g, 75 g rijst, 3 grote vleestomaten, 1 blikje cocktailworstjes à 200 g, 1 blikje maïskorrels à 212 ml, 10 sprietjes bieslook.

Vermeng het gehakt met zout, peper en 2 theelepels paprikapoeder en draai er kleine balletjes van. Breng in een grote pan het tomatensap, de bouillontabletten, de soepgroente, de rijst en de gehaktballetjes aan de kook en laat de soep ca. 5 min.zachtjes koken. Dompel intussen de tomaten enkele tellen in kokend water en ontvel ze. Snijd ze in kleine stukjes. Roer de cocktailworstjes, de maïs en de tomaat door de soep en warm de soep nog even goed door. Knip de bieslook erboven fijn. Lekker met harde bolletjes.

Posted by Sander Sanders - september 11th, 2019

VLEESTOMATEN GEVULD MET NASI GORENG
Oven voorverwarmen op 200 °C. Bereid 1 diepvriespaknasi goreng of 1 blik nasigoreng volgens de gebruiksaanwijzing. Schep er 100 g taugé door en bak deze enkele minuten mee. Snijd van 2 grote of 4 kleinere vleestomaten aan de bolle kant de kapjes af en hol de tomaten uit. Vul de tomaten met het nasigorengmengsel en zet ze in een ingevet ovenschaaltje. Schep de rest van de nasigoreng eromheen. Kruimel er een paar stukjes kroepoek boven fijn. Laat de gevulde tomaten in het midden van de oven in ca. 10 minuten door en door heet worden.

Posted by Sander Sanders - september 11th, 2019

TOMATENJAM
(eenvoudig recept)
Nodig: 2 kg rijpe of onrijpe tomaten, 1 ½ kg suiker.
Was de tomaten en pel ze. Doe dit door de tomaten op de steelaanzet kruiselings in te snijden met een scherp mes. Dompel ze dan in heet water met vier tot vijf stuks tegelijk en vervolgens in koud water. Het velletje gaat er dan snel af. Snijd de tomaten vervolgens in grove stukken en breng ze in een pan met dikke bodem aan de kook. Zeef er vervolgens de pitten uit. Dit is beslist nodig, daar de jam anders zeer kort houdbaar is. Kook het vocht met de tomatenmoes tot ongeveer tweederde in en voeg dan de suiker toe. Kook de jam, onder voortdurend roeren, tot ze de gewenste dikte heeft. Doe ze heet in de goed schoongemaakte potjes en sluit deze direct af. Uiteraard een smakelijk broodbeleg, maar ook heel goed bruikbaar in onder andere wildsauzen.

Posted by Sander Sanders - september 11th, 2019

TJAP TJOY SPECIAAL
(Groenteschotel met vlees)
Nodig: 1 ui, 1 rode paprika, 1 prei, 1 kleine bloemkool, 200 g taugé, 150 g worteltjes, 1 pakje gedroogde paddenstoelen à 25 g (eekhoorntjesbrood), 300 g varkensvlees, zout, peper, 3 el olie, 1 pakje mix voor tjap tjoy.
Ui pellen en snipperen. Paprika wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Van prei en worteltjes lelijk blad verwijderen en in ringen snijden. In vergiet wassen en laten uitlekken. Bloemkool wassen en in roosjes verdelen. Taugé wassen en in zeef laten uitlekken. Worteltjes schrappen, wassen en in reepjes snijden. In kom met heet water paddenstoelen laten weken volgens gebruiksaanwijzing en af gieten. Vlees in dunne reepjes snijden. Bestrooien met zout en peper. In braadpan olie verhitten. Vlees snel rondom bruinbakken. Ui toevoegen en ± 5 min. meebakken. Toevoegen: paprika, prei, bloemkool, taugé, wortel en paddenstoelen. ± 5 min. meebakken. Intussen mix ‘voor tjap tjoy in 6 dl koud water oplossen. Door groentemengsel roeren. Op zacht vuur nog ± 5 min. laten koken. Overdoen in schaal. Lekker met rijst en kroepoek.

Posted by Sander Sanders - september 11th, 2019

GEVULDE AVOCADO
Nodig: 2 avocado’s, 75 g Hollandse garnalen, 30 g gepelde pistachenootjes  (of eventueel walnoten), 50 g alfalfa, ½ dl crème fraîche, 1 el sinaasappelsap, citroensap, zout en peper.
Halveer de avocado, verwijder de pit en hol de helften voor een deel uit. Snijd dit vruchtvlees in blokjes en besprenkel de avocado, tegen bruin worden, met citroensap. Meng de gewassen garnalen en de gehalveerde nootjes door de avocadoblokjes. Roer de crème fraîche los met het
sinaasappelsap, maak de saus op smaak met zout en peper en vermeng het sausje met het avocadomengsel. Vul de avocadohelften met de alfalfa en verdeel hier de avocadoblokjes over. Direct serveren met toast.

Posted by Sander Sanders - september 11th, 2019

BROODJE MET TAUGÉ-EISALADE
(2 personen )Was 100 g taugé in ruim water en verwijder eventueel de groene velletjes. Doe de taugé in een vergiet en schenk er ±11 kokend water over. Laat de taugé uitlekken en afkoelen. Prak in een kom 2 hardgekookte eieren fijn. Meng er 2 eetlepels mayonaise, 1 theelepel ketjap manis, 8 gesnipperde zoetzure zilveruitjes, 1 gesnipperde augurk, 1 theelepel kerriepoeder, zout en peper door. Schep de taugé erdoor. Snijd 2 sesambolletjes open en besmeer de helften met boter. Leg ze op 2 borden,verdeel de salade erover. Garneer de broodjes met in plakjes gesneden tomaat.

Posted by Sander Sanders - september 11th, 2019

TAUGÉSCHOTEL MET KIP EN CHAMPIGNONS

Nodig: 250g taugé, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 150 g champignons, 250 g kipfilet, 4 el olie, 1 flinke mespunt sambal, peper, zout, 2 el ketjap.

Was de taugé en laat de groente uitlekken. Snipper de ui en de knoflook. Snijd de champignons in dunne plakjes en de kipfilet in blokjes. Laat de olie heet worden in de wok of de koekenpan. Doe de ui en de knoflook in de pan en fruit de snippers 2 minuten. Doe dan de stukjes kip in de pan en laat deze 5 minuten meebakken. Voeg de plakjes champignon en de taugé toe. Bak dit 3 minuten en schep er dan de sambal, een scheutje ketjap, peper en zout door. Serveer de taugéschotel op een bedje van (kort gekookte) mihoen.

Posted by Sander Sanders - september 11th, 2019

KRUIDENOMELET MET TAHOE EN SHIITAKE
Nodig voor 2 personen: 200 g tahoe, 4 takjes verse tijm, 4 takken peterselie, ½ bakje tuinkers, 3 eieren, 1 el paprikapuree, zout, peper, 200 g shiitake, 4 tl olie, 2 sneetjes sesamknäckebröd.
Tahoe met een vork prakken. Tijmblaadjes samen met de stelen peterselie en de tuinkers hakken. Tahoe mengen met kruiden, eieren en paprikapuree en op smaak brengen met zout en peper. Wegzetten. Shiitake schoonmaken. Twee theelepels olie in een anti-aanbakpan verhitten en de shiitake hierin snel bakken. Bestrooien met zout en warm houden. De resterende olie in een tweede koekenpan verhitten en hierin twee omeletten bakken. De omeletten vullen met de shiitake. Serveren met sesamknäckebröd.

Posted by Sander Sanders - september 11th, 2019

HARTIGE PAPAJASALADE

Nodig: 1 rijpe papaja, 4 schijven ananas, slablaadjes. Voor de saus: 1 dl mayonaise, 1 ½ el citroensap, 2 el ketchup, ¾ tl worcestersaus.
Snijd depapaja en de ananasschijven in blokjes. Verdeel ze over vier bordjes waarop slablaadjes zijn gelegd. Meng de ingrediënten voor de saus door elkaar en giet de saus over salade. Serveer het koel!

Posted by Sander Sanders - oktober 4th, 2017

PREI-BANANENSCHOTEL *
Nodig: 2 dunne preien, 2 bananen, 4plakjes gegrilde achterham, 2 el mosterd, 100 g geraspte kaas.
Maak de preien schoon en halveer ze. Kook ze in water met wat zout in ± 15 minuten gaar. Laat ze uitlekken. Pel de bananen en halveer ze in de lengte. Bestrijk de plakken ham met mosterd en rol er steeds een stuk prei en een halve banaan in. Leg de rolletjes in een ovenschaal en strooi de kaas erover. Bak de preischotel ± 20 minuten in een voorverwarmde oven tot de banaan zacht is.

PAPRIKA’S GEVULD OP Z’N JOEGOSLAVISCH
Hier bestaat het vulsel ook uit gehakt maar dan nog vermengd met rijst en kruiden, terwijl er een meer dan verrukkelijke saus bij hoort.

Nodig: 8 paprika’s, 400 g gehakt, 1 ei, zout, peper, paprikapoeder, nootmuskaat, 1 ui, 125 g gekookte rijst, 1 dl olijf- of slaolie, 1 bouillonblokje, 4 tomaten, 2 potjes zure room, 1 laurierblaadje, fijn gewreven marjolein, 1 teentje knoflook uitgeperst.

Van de paprika’s snijdt u de dekseltje af. U haalt het zaad met de zaad lijsten eruit en wast ze. Het gehakt mengt u aan met het ei, wat zout, peper, paprikapoeder, nootmuskaat, heel klein gesneden ui en de gare rijst. Hiermee vult u de paprika’s. In een braadpan laat u de olie(liefst olijfolie) warm worden. U zet de gevulde paprika’s erin en sluit de pan met een deksel. U zet dit op een laag pitje. Nu maakt u de overheerlijke saus. Het bouillonblokje laat u in een paar lepels water oplossen. Van de tomaten snijdt u aan beide kanten een dekseltje af en de rest wrijft u door ‘n zeef (u mag ook tomatenpuree nemen). De tomatendekseltjes zet u later op de gevulde paprika’s. De gezeefde tomaten voegt u bij de bouillon. Hierdoor heen roert u de zure room, fijngewreven laurierblaadje, wat marjolein en het uitgeperste knoflookteentje. Dit laat u al roerende aan de kook komen. Nu kijkt u in de pan en prikt even in de paprika’s met een vork, Zijn ze gaar, dan schenkt u de saus erover (niet ongeduldig worden, dit duurt wel een uurtje), zet de tomatendekseltjes erop en laat alles nog 10 minuten sudderen.

RAUWE STAMPPOT:STIMP STAMP
Nodig: 1 ½ kg aardappelen, 2 struiken andijvie, 100 gram vet rookspek, peper, zout, 1 ei, desgewenst een scheutje azijn.
Schil de aardappelen, of probeert U deze stamppot eens met goed geborstelde, gepitte, dus ongeschilde aardappelen. Kook ze op de gewone wijze gaar en giet ze af. Was de hele struiken andijvie goed en snijd ze met een scherp mes zeer fijn. Snijd het spek in blokjes en bak het uit. Stamp de aardappelen fijn, voeg zo nodig nog wat kooknat of wat melk toe. Meng op het laatste moment de aardappelpuree, die niet te slap mag zijn, met de fijngesneden andijvie, het spekvet en de kaantjes. Garneer met een in plakjes gesneden hard gekookt ei. Laat alles goed warm worden en maak het op smaak af met peper, zout en desgewenst een scheutje azijn.

ZUURKOOL MET WITTE OF BRUINE BONEN
Nodig: 1 kg. zuurkool, 400 g vers vet spek (in 4 dikke plakken) of 4 vette lapjes van 100 g ieder, ongeveer 7 ½ g zout, ½ kg witte of bruine bonen en bij voorkeur 4 grote aardappelen.

Was de bonen, week ze een nacht in zeer ruim water en kook ze in het weekwater met wat zout gaar. Laat ze uitlekken en bewaar het nat. Schrap het vlees of spek af, zet het in een vrij grote pan met heel weinig water en wat zout op en laat het zachtjes smoren gedurende ongeveer een half uur. Draai het vlees In die tijd een maal om. Voeg na een half uur de zuurkool toe en leg het vlees dan bovenop de kool. Laat ze bijna gaar worden en doe vervolgens de uitgelekte bonen bij kool en vlees. Snijd de aardappelen (als het gare aardappelen zijn) in blokjes en laat ze met de bonen mee warm worden. Neem bij het opdoen het vlees uit de pan (bak het als het gezin erg gesteld is op gebakken vlees, in de koekenpan in vijf minuten aan weerszijden bruin) roer zuurkool, bonen en aardappelblokjes dooreen, stamp het gerecht niet en maak het op smaak af.

Posted by Sander Sanders - oktober 4th, 2017

GEBRADEN PEERTJES *

Nodig: 8 mooi gevormde stoofpeertjes, 100 bruine basterdsuiker, 2 dl water, stukje pijpkaneel, 3 kruidnageltjes, glas rode wijn, sap van ½ citroen.
De peertjes met of zonder schilletje (uiteraard wel gewassen) en helemaal intact rechtop in een ovenvaste schotel zetten. Kies een niet te grote schaal, als de peertjes steun aan elkaar hebben, blijven ze goed rechtop staan. Bestrooi dan met bruine basterdsuiker, overgiet met water en wijn en stop er de kaneel kruidnageltjes tussen. Leg een deksel op de schotel of dek af met aluminiumfolie en zet hem dan in een voorverwarmde zeer warme oven (ca. 200 °C). Laat zo’n 2 ½ uur of wat langer in de oven staan. Af en toe eens met het sap van de peertjes bedruipen en 15 minuten voor het einde de oven uitdraaien.

Posted by Sander Sanders - oktober 4th, 2017

SINAASAPPELMARMELADE *

Nodig voor ca. 2 ½ potje: 4 sinaasappelen, 1 citroen, ca. 1 ¼ kg suiker, water.
We nemen het gewicht der vruchten aan suiker, wassen ze en koken ze gaar in ruim water (ca. 1 uur). Dan in vieren snijden, het vruchtvlees ontdoen van pitjes en vellen, de schillen van het wit en deze in snippers snijden. Intussen koken we het sap in tot 2/3, voegen suiker, vruchtvlees en snippers toe en koken de jam onder goed roeren, tot een druppel op een koud bord niet meer uitvloeit. Dit is vrij gauw, want de sinaasappel bevat veel pectine. De marmelade. overdoen in goed schoongemaakte potjes en afsluiten met cellofaanpapier.

Posted by Sander Sanders - oktober 4th, 2017

ORANJE PICKLES

Naar origineel Engels recept

Nodig: 10 mooi stevige sinaasappelen, 500 g suiker, 1 l azijn, 1 pijpje kaneel, 15 kruidnagelen.

De sinaasappelen met schil en al in dunne plakjes snijden en pitten voorzichtig eruit wippen. De plakjes in een wijde vuurvaste schotel schikken en zoveel water erop schenken dat ze net onderstaan. Dit een uurtje zo laten staan, het vruchtvlees wordt dan wat zachter. Dan suiker, azijn, pijpkaneel en kruidnagelen toevoegen, aan de kook brengen en een kwartier zachtjes laten koken. Wel af en toe afschuimen. De sinaasappelschijven in schoongemaakte potjes schikken en ze hierbij ook tegen de wand van de potjes zetten, dat staat zo leuk. Nu het azijn-suikermengsel laten inkoken tot jamdikte: een druppel koud geworden op een bordje mag nauwelijks meer uitvloeien. De potjes vullen met de kokende ingedampte massa waaruit u de kruiden gehaald heeft. Potjes sluiten met inmaak-cellofaan en etiket erop plakken.

Posted by Sander Sanders - augustus 20th, 2016

EENVOUDIGE VISSOEP
Deze soep maken we van bewaard visnat en wel op de volgende manier:
Nodig: 4 l melk, 4 l overgehouden kooknat van vis, 5 afgestreken el bloem, 2 ½ afgestreken el boter, 1 el gehakte peterselie, een tl aroma, een laurierblaadje, 2 peperkorrels, een stukje foelie, zo mogelijk enige stukjes overgehouden vis.
Om te beginnen brengen we het viswater met de melk en de kruiden langzaam aan de kook. Dan verwarmen we de boter met de bloem, steeds roerende, zodat er geen klontjes in het papje ontstaan. Hierbij voegen we roerende (om schiften te voorkomen) de kokende vloeistof en laten de soep dan nog een minuut of tien zachtjes doorkoken.
In de soepterrine doen we intussen de stukjes overgebleven vis (die we natuurlijk zorgvuldig van eventuele graatjes ontdaan hebben), benevens de aroma en de fijngehakte peterselie en gieten hier de soep langzaam en alweer roerende op.

Posted by Sander Sanders - augustus 20th, 2016

MIDDERNACHTSSOEP MET GEFLAMBEERD SPEK

Voor ± 8 personen

Nodig: 2 eetlepels olie, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 2 rode paprika ‘s, 1 l tomatensap, 6 theelepels instant bouillonpoeder, 2 blikjes tomatenpuree, ± 250 g zuurkool, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel tabasco, 2 theelepels suiker, zout, 2 eetlepels aardappelmeel, 2 potjes (¼ l) zure room, 150 g mager rookspek in dunne plakjes, ± 3/4 dl tequilla (of andere drank).

De olie in een braadpan heet laten worden en hierin de klein gesneden uien, zeer fijngesneden knoflookjes en paprikasnippers licht bakken. Met tomatensap en 1 l water aanvullen en het bouillonpoeder en de tomatenpuree erin oplossen. De zeer fijngesneden zuurkool toevoegen en de soep pittig op smaak maken met paprikapoeder, tabasco, suiker en wat zout. De soep 10 minuten zachtjes laten koken. Het aardappelmeel vermengen met de zure room en hiermee de soep binden. De plakjes rookspek in de koekenpan knapperig en bruin bakken. Aan tafel de tequilla (of whiskey, jenever, wodka, wat u maar in huis heeft) in een soep-opscheplepel verwarmen boven de réchaud en over de plakjes spek die u in een vlamvast schaaltje heeft gedaan gieten. Dit aansteken en al brandend aan de soep toevoegen. Deze direct opdienen in koppen met stokbrood erbij.

Posted by Sander Sanders - augustus 20th, 2016

NOEDELSOEP

Lunch of bijgerecht 4 personen

Nodig: 125 g Chinese eiermie, 1 struik paksoi, 2 el roerbakolie, 2 tenen knoflook fijngesneden, 2 rode uien in dunne partjes, 1 liter kippenbouillon (van tablet), 1 – 2 el sojasaus, 1/2 lime geperst, 2 – 3 el koriander grof gesneden, wok.

Kook de mie beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de paksoistelen in brede repen en de paksoibladeren in dunne reepjes en houd ze gescheiden van elkaar. Verhit de olie in een wok en roerbak de knoflook met de ui. en de paksoistelen 2-3 minuten Voeg de bouillon toe en kook de soep 5 minuten op zacht vuur. Voeg de paksoibladeren toe en warm de soep nog heel even door. Breng de soep op smaak met dé sojasaus en 1 à 2 eetlepels limesap. 4 Schep de mie in de soepborden en schenk de hete soep erop. Bestrooi met de koriander.

 

CHINESE KIPPENSOEP

Tussengerecht 4 personen

Nodig: 1 kipfilet, ¼ rode peper in heel dunne ringetjes, 1 winterpeen in luciferdikke reepjes, 1 cm gemberwortel geschild en geraspt, 6 el sherry, 50 g peultjes, 50 g shii-takes in plakjes, 2 bosuitjes in ringen, sojasaus naar smaak.

Breng in een liter water de kipfilet (in zijn geheel) met de rode peper, de winterpeen, de gember en de sherry aan de kook (je kunt de sherry ook weglaten). Laat 30 min, zachtjes doorkoken. Schep eventueel schuim met een schuimspaan van de soep. Haal de kipfilet uit de bouillon, snijd hem in de lengte doormidden en vervolgens in plakjes. Breng de bouillon op smaak met zout. Snijd de peultjes in de lengte in dunne reepjes en schep ze met de plakjes kip en de shii-takes bij de bouillon. Laat de soep nog 5 min. doorkoken. Breng hem goed op smaak met sojasaus en bestrooi voor het serveren met de bosui.

Posted by Sander Sanders - augustus 20th, 2016

TOMAATJES IN OLIE
Maak jampotten, waarin veel kleine tomaatjes kunnen worden geborgen, zonder dat er grote holten tussen open blijven, goed schoon en droog. Veeg de tomaatjes, die absoluut gaaf en heel moeten zijn, met een droge doek af. Doe ze in de potjes en giet er zoveel olie op dat de tomaatjes onder staan. Sluit de potjes en bewaar ze op een koele plaats.

 

TOMATENCHUTNEY
Nodig: 1 kg tomaten (eventueel ook onrijpe), ca. 8 teentjes knotlook, 1 tl karwijzaadjes, 1 el zout, 2 tl gemberpoeder, 1 tl chilipoeder, 1 tl kerriepoeder, flinke mespunt kaneel, flinke mespunt gemalen kruidnagel, 300 g bruine suiker, 1½ dl azijn.

Onrijpe tomaten kunt u niet pellen, u gebruikt ze met het schilletje, dat uiterst dun is. Rijpe tomaten pelt u. Verwijder vocht en pitjes en snij het vruchtvlees in zeer kleine stukjes. Snipper de knoflook zeer fijn, kneus de karwijzaadjes. Doe dan alle ingrediënten bij elkaar in de pan met een dikke bodem, breng het mengsel aan de kook en laat de massa boven zeer zacht vuur een half uur à 3 kwartier zachtjes pruttelen, waarbij u zeer goed oppast voor aanbranden en vaak roert. Tegen het einde van de kooktijd drukt u de massa zo goed mogelijk tot moes. U laat het inkoken tot u de gewenste dikte heeft. Vul kleine potjes of jampotjes (met heet sodawater omgespoeld en met schoon heet water nagespoeld) met de chutney. Sluit ze af met doorzichtig folie, schrijf de datum op een etiketje en laat de chutney minstens 6 weken koel en donker staan voor u ze gebruikt, bijvoorbeeld bij kerriegerechten, barbecue, rijsttafel.

 

TOMATENPUREE
Nodig: 2 kg. soeptomaten, indien gewenst wat zout, peper, laurierblad, ui en peterselie.
Was de tomaten, snijd ze in stukken en laat deze met de kruiden en een bodempje water op een zacht vuur tot moes koken. Giet dit door een goed vertinde zeef of door een paardenharen zeef, bewaar het eerste vocht voor soep of saus en wrijf nu de puree er door. Zorg dat er geen enkel pitje in de puree terecht komt, want anders bederft de tomatenpuree veel sneller en is al het werk voor niets verricht. Kook de puree vrij dik in. Kook flesjes (ongeveer 3 van 1 ¼ dl) in 10 minuten uit of zwavel ze uit. Giet de kokend hete puree in de flesjes en plaats die gedurende 30 minuten in kokend water, met de kurk losjes op de flessen. Sluit de flesjes verder af door de kurk bij te snijden en te lakken.

Posted by Sander Sanders - augustus 20th, 2016

CHAMPIGNONS IN KRUIDENAZIJN

Nodig: 1 kg champignons, kleine witte, 1 citroen, 6 dl natuurazijn of witte-wijnazijn, zout, 10 peperkorrels, gekneusd, 1 eetlepel mosterdzaadjes, 1 laurierblad, paar takjes verse dragon, olijfolie.

De champignons moeten klein zijn en het hoedje nog gesloten. Het onderste stukje van de steeltjes snijden, ze goed wassen en laten. drogen. De droge champignons met citroensap besprenkelen. In een pan 1 dl azijn aan de kook brengen en de champignons hierin 3 minuten koken. De champignons in een vergiet laten uitlekken. De rest van de azijn met wat zout en de kruiden aan de kook brengen en op een laag vuur 5 minuten laten inkoken. De kruidenazijn zeven en laten afkoelen. De champignons in goed schoongemaakte potjes leggen, met in iedere pot een takje dragon. De afgekoelde azijn erover gieten, tot de champignons onder staan. Op iedere pot een lepel olijfolie scheppen en de potten goed afsluiten.

Posted by Sander Sanders - augustus 20th, 2016

TOSCAANSE TIMBAALTJES

Nodig: 100 g rijst, 2 takjes peterselie, ± 6 sprietjes bieslook, 2 ananasringen, 50 g oude kaas, sla.

Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Hak intussen de peterselie en de bieslook fijn. Snijd de ananasringen in stukjes. Rasp de oude kaas grof. Meng de kruiden, ananas, en kaas door de warme rijst. Schep de rijst in 4 timbaaltjes of 4 kopjes. Druk het rijstmengsel goed aan. Stort de timbaaltjes of kopjes op vier bordjes met een bedje van sla.

 

RIJSTSALADE MET TAUGÉ EN CASHEWNOTEN

Nodig: 1 gerookte kipfilet, 100 g cashewnoten, 4 krop sla, 200 g gekookte rijst, 150g taugé, 1/8 l zure room, citroensap, mosterd, peper en zout.

Snijd de kipfilet in dunne plakjes. Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan in ± 1 minuut licht bruin. Was de sla en schik de bladeren op een schaal. Leg de taugé op de rijst en hierop in waaiervorm de plakjes kipfilet. Strooi de cashewnoten erover. Roer een sausje van de zure room, citroensap, mosterd, peper en zout en schep het in het midden.

Variatie: Voeg 2 schijven in stukjes gesneden ananas toe, vervang de cashewnoten door pecannoten en serveer met een kant-en-klare kerriesaus.

 

ITALIAANSE RISOTTO MET SPERZIEBONEN EN HAM.

Nodig: 1 kleine ui, 40 g boter, 300 g rijst, 1 teentje knoflook, 7 dl kippenbouillon, 200 g gekookte ham (in blokjes), 350 g diepvries sperziebonen, 1 el fijngehakte peterselie, 3 el gemalen Parmezaanse kaas.

Snipper de ui fijn. Smelt de boter in de koekenpan. Bak hierin de ui in ± 3 minuten glazig. Knijp het teentje knoflook erboven uit. Strooi de rijst erbij en bak deze ± 3 minuten mee. Schenk de kokende bouillon erbij en laat de rijst in ± 20 minuten zachtjes gaarkoken. Snijd de ham in blokjes. Voeg na 10 minuten de sperziebonen en hamblokjes toe. Roer voor het serveren de peterselie en de geraspte kaas door de rijst.

Variatie: Vervang de gekookte ham door 2 vleestomaten (in stukjes gesneden) en de geraspte kaas door 100 g verbrokkelde Gorgonzola.

Posted by Sander Sanders - augustus 20th, 2016

MACARONI-GRATIN MET HAM

Nodig: 300 g macaroni, 150 g hamblokjes, 50 g gesmolten boter of margarin, peper, zout, 100 g geraspte gruyère, 50 g geraspte Parmezaanse kaas, 50 g paneermeel.

Kook de macaroni gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim kokend water met wat zout. Giet af en doe hem in een ovenschaal. Schep de hamblokjes erdoor. Schenk de gesmolten boter erover en bestrooi de macaroni met peper. Meng de geraspte gruyère, de Parmezaanse kaas en het paneermeel door elkaar en strooi het over de macaroni. Gratineer de macaroni ± 10 minuten in een voorverwarmde oven 225°C tot de kaas goudbruin kleurt.

 

MACARONI-GRATIN MET TAHOE

Nodig: 300 g macaroni, 150 g tahoe in blokjes gesneden, sap van 1/2 citroen, 4 eetlepels olijfolie, 1 theelepel Provençaalse kruiden, 50 g gesmolten boter of margarine, peper, zout, 100 g geraspte gruyère, 50 g geraspte Parmezaanse kaas, 50 g paneermeel.

Marineer de tahoe in een mengsel van citroensap, olijfolie en flink wat Provençaalse kruiden. Kook de macaroni gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim kokend water met wat zout. Giet hem af en doe hem in een ovenschaal. Schep de tahoe erdoor. Schenk de gesmolten boter erover en bestrooi de macaroni met peper. Meng de geraspte gruyère, de Parmezaanse kaas en het paneermeel door elkaar en strooi het over de macaroni. Gratineer de macaroni ± 10 minuten in een voorverwarmde oven 225°C tot de kaas goudbruin kleurt.

 

PASTA MET KIPPENLEVERSAUS

Nodig: 300 g pasta (macaroni), 1 ui, 100 g bacon, 200 g kippenlevertjes, 3 eetlepels (olijf)olie, 1 dl witte wijn, 2 eetlepels tomatenpuree, peper, zout, 1/2 theelepel rozemarijn.

Pel de ui en snipper hem. Snijd de bacon in fijne reepjes. Maak de kippenlevertjes schoon en snijd ze klein. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim kokend water met wat zout. Fruit de ui glazig in de olie. Voeg de bacon toe en bak hem mee tot hij knapperig is. Voeg de kippenlevertjes toe en bak ze omscheppend mee tot ze goudbruin zijn. Schenk de witte wijn erbij en laat deze boven hoog vuur enkele minuten inkoken. Roer de tomatenpuree erdoor en maak de saus op smaak met peper, zout en rozemarijn. Giet de pasta af en serveer hem met de saus.

Posted by Sander Sanders - augustus 20th, 2016

POMPOEN STOOFSCHOTEL MET GEHAKT
Nodig: 500 g pompoen, 400 g mager gehakt, peper, zout, peterselie, stukje verse gemberwortel, 1 el honing, 1 el citroensap, 3 el bouillon, 50 g boter of margarine.
Maak het stuk pompoen schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak het gehakt aan met peper en zout en vorm er kleine gehaktballetjes van. Rasp het stukje gemberwortel. Breng de honing met het citroensap en de bouillon aan de kook en laat dit 10 minuten zachtjes koken. Laat de boter heet worden in een braadpan en bak de gehaktballetjes hierin rondom bruin. Doe dan de blokjes pompoen erbij en laat het geheel, onder zo nu en dan omscheppen, een paar minuten zachtjes bakken. Schenk het gembersiroopje in de pan. Breng het geheel op smaak met peper en zout en laat het gerecht boven laag vuur, 20 minuten zachtjes stoven. Voeg eventueel, als het geheel te droog wordt, iets water toe. Strooi er vlak voor het opdienen fijngesneden peterselie over.

Posted by Sander Sanders - augustus 20th, 2016

BIBER DOLMA

Koud gevulde paprika’s uit de Turkse keuken

Nodig 4 groene paprika’s, 150 g rijst, 2 tomaten, 1 ui, peterselie, maïs- of zonnebloemolie, zout, peper, 1 tl gedroogde munt, 100 g gare witte bonen, 50 g pitapitten (of pijnpitten), suiker, citroensap.
Van de paprika’s het kapje snijden en zaad en -lijsten verwijderen. Ze 10 minuten koken in ruim water. De paprika’s uit laten lekken. De gewassen rijst in 3 dl water op een laag vuur gaarkoken. De tomaten ontvellen en fijnsnijden, de ui snipperen en de peterselie knippen. De groenten even in wat olie bakken en zout, peper en de gedroogde munt toevoegen. De gare witte bonen en de pitapitten erdoor scheppen. De paprika’s hiermee vullen en in een ovenschotel zetten. Olie (1 dl) met 1 dl water, ‘n schepje suiker en wat citroensap vermengen en over de paprika’s gieten. De schotel afdekken en 30 minuten in een hete oven (200°C) zetten. Zo nodig nog wat water toevoegen. De paprika’s af laten koelen en koud serveren.

Posted by Sander Sanders - augustus 20th, 2016

GEBAKKEN KAAS MET PAPRIKA’S

Nodig: 4 plakken kruidenkaas à 75 g, 1 ei, 2 eetlepels melk, paneermeel, 1 paprikapoeder, 2 grote uien, 1 rode en 1 groene paprika, 100 g magere spekblokjes, 2 eetlepels boter, margarine, bak of braadvet, ½ bekertje zure room, peper, zout.

Klop het ei los met de melk. Vermeng paneermeel met paprikapoeder. Haal de plakken kaas eerst door het ei en dan door de pittige paneermeel. Snipper nu eerst de uien en de beide paprika’s. Bak de spekblokjes in de hete boter krokant en neem ze uit de pan. Fruit de ui- en paprikasnippers in het hete vet een paar minuten. Roer de zure room door het paprikamengsel en breng dit op smaak met peper en zout. Laat de saus niet meer koken, maar houd hem wel warm. Laat de olie heet worden en bak de gepaneerde kaasplakken hierin goudbruin. Serveer de paprika’s bij de kaas. Eet er aardappelpuree en een groene salade bij.

Posted by Sander Sanders - augustus 20th, 2016

CHAMPIGNONPASTEITJES

Nodig: 4 pasteitjes, 500 g champignons, 1 ui, tijm, 1 el boter, 1 dl witte wijn, 40 g boter of margarine, 30 g bloem, zout, peper, 1/8 l slagroom, 50 g ham, worcestersaus, peterselie.

De ragoutbakjes in een warme oven (175°C) in 10 minuten warm laten worden. De champignons schoonmaken, de ui snipperen en met de tijm in de boter 3 minuten al omscheppend bakken. Dan de wijn toevoegen en de champignons 10 minuten heel zachtjes laten pruttelen, met het deksel op de pan. De champignons zeven en het stoofvocht bewaren. Voor de ragoutsaus de boter of margarine smelten, de bloem erbij roeren. Het stoofvocht, aangevuld met water tot 2 dl er beetje bij beetje al roerend aan toevoegen en op smaak brengen met zout en peper. De ragout een paar minuten heel zachtjes door laten koken. Van het vuur af de slagroom erbij roeren. De ham in reepjes snijden en met de champignons en een paar druppeltjes worcestersaus bij de saus roeren. De ragout al roerend wat verwarmen. De ragoutbakjes ermee vullen, het kap je erop zetten en garneren met een toefje peterselie.

Posted by Sander Sanders - augustus 20th, 2016

CHAMPIGNONS IN ROEREI MET SPEK

Nodig: 250 gr. champignons, 100 gr in blokjes gesneden spek, ½ citroen, 6 eieren, boter, peper en zout.

De in plakjes gesneden champignons en de blokjes spek ± 4 min, laten bakken, besprenkelen met citroensap en op smaak brengen met peper en zout. De roereieren op een zacht vuur laten stollen en daarna onder voortdurend roeren een nootje boter en de champignonbereiding aan toevoegen. Nog wat peper en zout. een schotel om van te smullen.

Posted by Sander Sanders - augustus 20th, 2016

GEMENGDE SALADE MET AVOCADOSAUS

Groente 4 personen

Nodig 2 rijpe avocado‘s, 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels yogonaise, 2 theelepels chilipoeder, zout, peper, 1 kleine krop ijsbergsla, 2 tomaten, 1 sjalotje, 100 gr belegen kaas, 1 klein blikje maïskorrels (nettogewicht 150 gr).

Halveer de avocado’s en schil de helften. Snijd 2 helften in plakken. Pureer de rest van het vruchtvlees in een keukenmachine en meng het citroensap, de yogonaise en de chilipoeder erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe. Was de sla en scheur de bladeren in stukken. Was de tomaten en snijd ze in partjes. Pel het sjalotje en snijd het in dunne ringetjes. Snijd de kaas in kleine blokjes. Doe de sla in een slaschaal en rangschik de plakjes avocado, partjes tomaat, sjalotringetjes, kaasblokjes en maïskorrels erop. Schenk de avocadosaus in het midden.

TIP: Gebruik in plaats van ijsbergsla eens romaanse sla of roquette.

Posted by Sander Sanders - augustus 20th, 2016

VRUCHTENSALADE MET KOKOS

Nagerecht voor 4 personen

Nodig: 500 ml versgeperst sinaasappelsap, 2 eetl. citroensap, 4 eetl. mango chutney, 1/2 geschilde komkommer in stukjes, 2 geschilde rode grapefruits in plakken, 1 geschilde mango in stukjes, 1 eetl. geraspte kokos.

Roer het sinaasappelsap, het citroensap en de mango chutney in een kom door elkaar. Leg de stukjes komkommer in deze saus. Verdeel de plakken grapefruit over de borden. Verdeel de stukjes mango erover. Schep de saus met de stukjes komkommer erbovenop. Bestrooi het gerecht met geraspte kokos.

Posted by Sander Sanders - december 7th, 2015

CRANBERRYCOMPOTE

Cranberry’s of veenbessen zijn meestal in een pak te koop uit ‘t koel-/vriesvak. De bessen met weinig water opzetten en aan de kook brengen. Zodra ze koken hoort u de bessen openbarsten. Van het vuur af door de opengesprongen bessen flink wat suiker roeren (ze zijn behoorlijk zuur). De compote stijft erg na, dus misschien later nog wat water erdoor roeren.
CRANBERRYCOMPOTE MET AMANDELSNIPPERS
Nodig: 500 g cranberry’s, 300 g suiker, 50 g amandelsnippers, 3 dl sinaasappelsap, 1 tl kaneel.

Maak de cranberry’s schoon en doe ze samen met de suiker, de kaneel en het sinaasappelsap in een pan met een dikke bodem. Kook dit mengsel al roerend totdat de cranberry’s openspringen en de suiker is opgelost. Rooster in een droge koekenpan de amandelsnippers lichtbruin en roer ze van het vuur af door de cranberry’s. Laat de compote afkoelen en bewaar hem in een goed afgesloten pot in de koelkast. Heerlijk bij paté, rosbief en gerookte kip!
CRANBERRY – KWARKIJS

Nodig: 100 g cranberry’s, 60 g suiker, 2 ½ dl kwark, 80 g basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker, ½ l slagroom,  (Chonelly’s).

Kook de cranberry’s met de suiker tot dat de besjes opengesprongen zijn (±10 min.). Laat het mengsel afkoelen. Roer de kwark, de basterdsuiker en de vanillesuiker door elkaar. Klop de slagroom tot vladikte en meng hem met de kwark. Laat alles in een ijsmachine bevriezen. Meng de cranberry’s door het ijs heen zodat er een gemarmerd effect ontstaat. Laat het ijs ± 1 uur opvriezen. Schep mooie bollen in vier coupes en steek er eventueel een paar Chonelly’s in.

 

CRANBERRY TIJMAZIJN

Nodig: 150 g cranberry’s, ½ fles rode wijn, 5 dl natuurazijn, 4 takjes tijm.

Maak een fles met een inhoud van 1 liter goed schoon en verwijder eventuele etiketten. Kook de fles ± 10 min, in een pan met ruim water. Dompel ook de dop even in het kokende water. Laat de fles omgekeerd op een schone theedoek drogen. Kneus de cranberry’s licht en doe ze met de wijn, de natuurazijn en de tijm in de fles. Sluit de fles goed af en zet hem minimaal twee weken op een koele donkere plek. Deze frisse azijn is lekker in dressings, marinades en sauzen.
SALADE MET CRANBERRYDRESSING
Nodig: 4 el cranberrycompote, 2 el (cranberry)azijn, 2 el walnootolie, 1 krop friseesla, 200 g gerookte kip, 1 avocado, 1 bosje knoflookbieslook, 25 g walnoten, 4 stukjes toast, peper, zout.

Roer een sausje van de cranberrycompote, azijn, olie, peper en zout. Maak de sla schoon en verdeel de blaadjes over vier borden. Snijd de gerookte kip in plakken. Schil de avocado en snijd hem doormidden. Verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in plakken. Snijd de knoflookbieslook in stukjes van vijf cm. Verdeel de kip, de avocado, de knoflookbieslook en de walnoten over de sla en schep er de dressing over. Lekker met toast.

« Previous Entries