Posted by Sander Sanders - oktober 4th, 2017

GEBRADEN PEERTJES *

Nodig: 8 mooi gevormde stoofpeertjes, 100 bruine basterdsuiker, 2 dl water, stukje pijpkaneel, 3 kruidnageltjes, glas rode wijn, sap van ½ citroen.
De peertjes met of zonder schilletje (uiteraard wel gewassen) en helemaal intact rechtop in een ovenvaste schotel zetten. Kies een niet te grote schaal, als de peertjes steun aan elkaar hebben, blijven ze goed rechtop staan. Bestrooi dan met bruine basterdsuiker, overgiet met water en wijn en stop er de kaneel kruidnageltjes tussen. Leg een deksel op de schotel of dek af met aluminiumfolie en zet hem dan in een voorverwarmde zeer warme oven (ca. 200 °C). Laat zo’n 2 ½ uur of wat langer in de oven staan. Af en toe eens met het sap van de peertjes bedruipen en 15 minuten voor het einde de oven uitdraaien.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

VRUCHTENGRUWEL
Nodig: 100 g parelgort, 1 ½ l water, een stukje pijpkaneel of citroenschil, ½ kg appelen of peren of 150 g aardbeien of 250 g frambozen (of kersen of pruimen), 200 g gedroogde vruchten (abrikozen, pruimen, appeltjes), 3 dl  bessensap, 75 g suiker.
Was de gort en zet ze met het water een nacht in de week. Zet ze op met het weekwater, de pijpkaneel of citroenschil en laat de gort zachtjes gaar en gebonden koken (1 ½ uur). Kook de schoongemaakte en geweekte, gedroogde vruchten het laatste half uur mee. De verse, schoongemaakte en fijn verdeelde vruchten worden niet meegekookt. Maak de gruwel tenslotte af met de bessensap en de suiker.
N.B. In plaats van parelgort kan men ook gortmout of snelkokende gort of havermout nemen.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

VASTENAVONDRIJSTEBRIJ
Nodig 2 l melk, 200 g rijst, 2 eieren, een stokje vanille en 150 g suiker of meer.

Was de rijst, laat ze uitlekken en strooi ze in de kokende melk. Laat de melk zachtjes weer aan de kook komen. Voeg het vanillestokje toe en laat de rijst langzaam gaar koken. Gebruik zo mogelijk een laag pitje voor het koken van deze rijstebrij. Probeer na een half uur of drie kwartier of de rijst gaar is en roer daarna met een houten lepel tot de pap smakelijk en romig gebonden is. Verwijder het vanillestokje, Los de helft van de suiker op in de hete pap. Roer de twee eidooiers met een paar lepels suiker tot ze schuimig zijn. Meng ze, van het vuur, met de hete rijstebrij. Klop de beide eiwitten heel stijf en doe er de rest van de suiker door, Meng vlak voor het opdoen de rijstebrij met het geklopte eiwit en doe ze in een grote open schotel. Geef er, voor, de locale kleur, nog een potje met bruine suiker bij en een botervlootje met boter gevuld.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

WARME BRUINBROODPUDDING
Nodig: ca. 250 g bruin brood zonder korst, 2 dl melk (tot ¼ l zo nodig uit te breiden), 2 eieren, 40 g margarine, 75 g suiker, 25 g gemalen kokos en 75 r. krenten of rozijnen (eventueel te vervangen door dadels of andere gedroogde vruchten, die goedkoop te krijgen zijn), paneermeel.
Snijd het bruine brood fijn, giet er de hete melk over en wrijf het brood in de melk tot het een dikke pap is geworden. Doe in de warme pap de margarine, nadat de warme puddingvorm of een pannetje met margarine is uitgesmeerd. Roer de eidooiers met de suiker luchtig, maak de gedroogde vruchten schoon, snijd of knijp grote vruchten in stukjes, klop de eiwitten stijf, vooral zeer stijf. Bestrooi de warme puddingvorm met paneermeel en zorg dat een pan met warm water aan de kook is. Meng nu de broodpap met vruchten en kokos, met eidooier en suiker, doe er op het laatst vlug het eiwit In. Vul met dit mengsel de warme puddingvorm en sluit de vorm. Kook de bruinbroodpudding 1 à 1 ½  uur in een waterbad. Zorg dat er geen water in de vorm kan komen en vul het bad, als er te veel mocht verdampen, met kokend water bij. Het water moet tot een vingerbreed onder de rand van de vorm blijven. Het moet doorlopend,  maar mag volstrekt niet hard koken. Het deksel van de pan met water moet zoveel mogelijk gesloten blijven, opdat er geen warmte verloren gaat. Laat de warme pudding met geopend deksel opdrogen, stort de pudding op een warme schotel en geef er bij voorkeur een saus van vruchtensap bij. Daarvoor kan een warme bessensapsaus goed dienst doen, bij voorkeur een gekruide bessensapsaus.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

GRUTJES MET STROOPSAUS
Nodig: 1 l karnemelk, 150 gram boekweitegort, een mespuntje zout.
Laat de karnemelk onder af en toe roeren aan de kook komen. Strooi er de boekweitegort in en blijf roeren tot de pap gaar is. Laat de pap koud en stijf worden en snijd er vierkante plakjes van. Maak wat frituurvet in de koekenpan goed heet en bak er de vierkante plakjes in. Dien ze zo heet mogelijk op met stroopsaus. Voor deze stroopsaus laat men wat stroop op een zacht vuurtje smelten, roert er een stukje boter doorheen en dient ze zo heet mogelijk op.
GORT CRÈME
Nodig: 100 g gort, ca. 100 g appelstroop, ¼ l water en ½ l yoghurt, iets zout.
Was de gort en zet ze met het water en een klein beetje zout een uurtje weg, opdat ze wat water kan opnemen. Breng ze daarna aan de kook en kook ze met gesloten deksel bijna gaar. Voeg de appelstroop toe, zo nodig eerst met wat heet water week gemaakt en laat ze het laatste kwartier meekoken. De gort krijgt nu een bruine kleur en een wat rinsige smaak. Laat de gort, als ze gaar is even van het vuur af afkoelen en klop er de yoghurt door. Gebruik het gerecht zo warm als het nu is of laat het geheel koud worden. Proef het gerecht als het met de yoghurt is vermengd en beslis dan of het misschien nog met wat suiker (bij voorkeur donkerbruine) op smaak moet worden gebracht.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

CUSTARDPUDDING MET ROZIJNEN EN BESSENSAPSAUS

Nodig: ½ l melk, 40 g custard, 40 g suiker, 50 g blanke rozijnen. Voor de saus: 1 dl bessensap, 1 ½ dl water, 10 g aardappelmeel, 20 g suiker, een stukje pijpkaneel.
Kook op de bekende wijze custardpudding, maar doe de gewassen rozijnen direct in de melk, wanneer u de pan opzet. Ook deze puddinkjes maakt u met behulp van hoge kopjes of bekertjes.
Voor de bessensapsaus zet u in een gesloten pannetje het water op met een stukje pijpkaneel en laat dat zachtjes tien minuten trekken. Dan neemt u de kaneel uit de pan, voegt suiker en bessensap toe en brengt alles samen vlug aan de kook. Op de bekende wijze binden met het met wat water aangemengde aardappelmeel.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

SCHUIMIGE KARNEMELKVLA MET MANDARIJNTJES
Nodig: 8 g gelatine, 1 blikje mandarijntjes, 2 eierdooiers, 50 g suiker, ½ l karnemelk, 2 eiwitten, zout.
Week de gelatine in ruim kokend water. Laat de mandarijntjes uitlekken en vang het sap op. Warm dit even op. Roer de eierdooiers met de suiker in een kommetje en schenk al roerend het warme mandarijnennat erbij. Doe dit mengsel weer terug in de pan en warm het nog even door (maar laat het niet meer koken). Los van het vuur af de goed uitgeknepen gelatine erin op. Schenk dan al roerend de koude karnemelk erbij. Laat het vlamengsel iets dik (maar niet stijf) worden. Klop de eiwitten stijf met wat zout en schep deze luchtig door de afgekoelde vla. Leg onder in coupes of compoteschaaltjes wat mandarijntjes. Schenk de schuimige vla erop en laat deze afkoelen. Garneer de schuimige karnemelkvla met de overige mandarijntjes.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

CITROENPUDDING
Nodig: 3 theekopjes cornflakes, 3 el boter of margarine, 2 el suiker, 1 el gelatine (ongekleurde), 1 ¼ theekopje water, 1 el maïzena, 2/3 theekopje suiker, 2 eieren (wit en dooier gescheiden), 1/3 theekopje citroensap, 1 tl geraspte citroenschil, snufje zout.
Maal de cornflakes tot kruimels. Roer de boter en de 2 lepels suiker door elkaar en voeg er de cornflake-kruimels al roerend bij. Druk dit mengsel stevig tegen de bodem en de wanden van een puddingschaal. Maak de gelatine week in ¼ theekopje water. Maak van de maïzena, 1/3 theekopje suiker en een theekopje water een glad papje. Breng dit papje al roerend boven de stoom van kokend water aan de kook en laat het dik worden. (20 minuten). Klop de eidooiers luchtig en giet ze bij kleine beetjes in het hete mengsel laat ze 2 minuten mee doorkoken. Haal de pan van het vuur en voeg de geweekte gelatine bij, roeren tot deze is opgelost. Nu het citroensap, de geraspte citroenschil en het zout er door roeren. Laten afkoelen tot de pudding stijf wordt. Klop het eiwit schuimig, voeg er al kloppend 1/3 theekopje suiker bij en blijf kloppen tot het stijf en glad is. Doe het in de pudding. Doe de pudding in de af gekoelde puddingschaal. Strooi er wat cornflakekruimels overheen. Laat alles afkoelen tot de pudding helemaal stijf is.
Garneren met de vierde partjes van een citroen.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

WARME APPELPUDDING
Nodig: 200 g oud brood zonder korst, 3 dl melk, 150 g suiker, 100 g boter, 3 eieren, 100 gram krenten en rozijnen, 6 zure appelen.
De eierdooiers kloppen met de suiker, hierbij de melk voegen, de gesmolten boter en het stijfgeklopte eiwit. De appelen boren, schillen en in schijven snijden. In een gepaneerde puddingvorm brood en appelen laagsgewijze leggen, beginnen en eindigen met brood. Tevoren is het brood geweekt in het gemaakte papje. Op de laag appelen telkens een laag krenten en rozijnen leggen. De pudding vijf kwartier koken; men kan bij deze pudding een vanillesaus opdienen.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

GRIESMEELPAP MET PEREN
Nodig: ½ l melk, 35 g griesmeel, 30 g suiker, 500 g peren, nog suiker naar smaak, 2 ½ dl water, aardappelmeel, citroensap.

De melk aan de kook brengen. De suiker en het griesmeel vermengen en in de kokende melk strooien. De pap doorkoken tot ze gaar sa. De peren schillen, in vieren snijden en de klokhuizen verwijderen. De peren in het water met wat suiker (afhankelijk van de zoetheid der peren) koken tot ze doorschijnend zijn geworden. Het vocht binden met een weinig met water aangemengd aardappelmeel, iets citroensap toevoegen. Bij het opdienen de griesmeelpap (warm of koud) in een schaal overdoen en de peren met het vocht over de pap scheppen

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

TAPIOCASCHOTELTJE MET PRUIMEN
Nodig voor 6 PERSONEN: 1 l melk, 100 g tapioca, 100 g suiker, 25 g boter, een stukje citroenschil, wat zout. Voor de pruimencompote: 350 g gedroogde pruimen 100 g suiker, een stukje citroenschil, wat water.
Bereid ‘n gewone tapiocapap en vermeng deze van het vuur met de boter. Kook van de pruimen (gedroogde) met de suiker, het stukje citroenschil en een weinig water op de gewone wijze pruimencompote. Leg nu in een vuurvaste schotel laag om laag wat van de tapiocapap en enige pruimen. Zorg dat bovenste en onderste laag uit tapioca bestaan. Bestrooi de bovenste laag met een mengsel van suiker en paneermeel, leg hier en daar een klontje boter en zet het schoteltje in een tamelijk warme oven. Laat er een bruin korstje op komen en dien het gerecht in het schoteltje op. In plaats van gedroogde pruimen kat men ook restjes appelmoes, dat met wat citroensap in plaats van een stukje citroenschil gekookt is, gebruiken. Ook gedroogde abrikozen zijn voor dit gerecht uitstekend geschikt.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

KWARKSOUFFLÉ

Nagerecht

Nodig: 50 g boter, 80 g witte basterdsuiker, 2 eieren, 250 g kwark, 2 appels in stukjes, 50 g rozijnen, 10 g maïzena.

Roer de boter met 75 g basterdsuiker goed schuimig. Splits de eieren. Voeg een voor een de dooiers aan de schuimig geroerde boter toe. Meng de kwark en de maïzena erdoor. Klop de eiwitten stijf met wat zout, leg het kwarkmengsel erop en spatel het voorzichtig door elkaar. Leg de appel en de rozijnen onder in een beboterde schaal. Vul de schaal met het kwarkmengsel en vul de schaal voor niet meer dan 3/4 gedeelte. Bak de soufflé in een op 200°C voorverwarmde oven gaar en bruin. Direct opdienen.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

HAVERMOUTPUDDING MET VRUCHTENCOMPOTE

Voor de vruchten compote: 100 gr gedroogde abrikozen, 100 gr gedroogde pruimen, aardappelmeel, suiker. Voor de pudding: 50 gr custardpoeder, 50 gr vlugkokende havermout, zout, 60 gr suiker, geraspte schil van 1 citroen, 1 liter melk.

De compote: Zet de gedroogde vruchten een nacht te voren in de week in ruim water. Kook ze de volgende dag gaar, maar niet stuk, in het weekwater. Bind het vocht met wat aangemengd aardappelmeel. Roer voorzichtig suiker naar smaak erdoorheen. Laat de compote onder af en toe voorzichtig roeren afkoelen.

De pudding: Meng het custardpoeder met de vlugkokende havermout, suiker, wat zout en geraspte citroenschil aan met een deel van de melk. Breng de overige melk aan de kook en schenk al roerende het custard-havermoutpapje erbij. Laat het geheel nog 15 minuten zachtjes doorkoken. Giet de puddingmassa dan over in een met koud water omgespoelde puddingvorm. Laat de pudding koud en stijf worden. Keer de pudding op een schotel en schenk de vruchtencompote eroverheen.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

SINAASAPPEL-CHOCOLADEMOUSSE

Nodig: 150 g witte chocolade, 5 el melk, 2 blaadjes witte gelatine, 2 el cointreau, 2 el water, 1/4 l slagroom, 1 sinaasappel, 1 dl bosvruchtensaus (flesje dessertsaus).

Smelt de in stukjes gebroken chocolade met de melk al roerend au bain marie. Week de gelatine 5 min. in koud water. Breng de cointreau met het water aan de kook en los de gelatine erin op. Roer het mengsel door de gesmolten chocolade. Laat afkoelen. Klop de slagroom stijf en spatel door de afgekoelde chocolade. Laat de mousse in ± 3 uur opstijven. Trek met een citroentrekker krulletjes van de gewassen sinaasappel. Vorm met 2 natte eetlepels eivormige balletjes van de mousse en lepel wat bosvruchtensaus ernaast. Garneer met sinaasappelschil.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

YOGHURTPUDDING MET CUSTARDSAUS

Nodig voor de pudding: 6 blaadjes witte gelatine, 1 blaadje rode gelatine, 70 g suiker, 6 dl yoghurt, sap van 1 citroen.

De gelatine in ruim koud water weken. Twee eetlepels water met de suiker aan de kook brengen en van het vuur af de goed uitgeknepen gelatineblaadjes hierin oplossen. De yoghurt met het citroensap toevoegen en de massa onder af en toe omscheppen lobbig laten worden. De yoghurtmassa in een omgespoelde puddingvorm doen en in de koelkast laten opstijven. Na ± 4 uur maar liever langer kan de pudding gekeerd worden.

Voor de custardsaus: 25 g suiker, 1 eetlepel custardpoeder, 4 dl melk, ½ zakje vanillesuiker.

De suiker met het custardpoeder met 2 eetlepels van de koude melk aanmengen. De rest van de melk aan de kook brengen. Van het vuur af al roerend het custardmengsel toevoegen. De saus 1 minuut zachtjes al roerend laten koken. De vanillesuiker toevoegen en de saus overdoen in een sauskom.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

RIJSTEPAP

Hiervoor neemt u het best zachtkokende of paprijst, die mooier en gelijkmatiger bindt dan droogkokende rijst. Snelkookrijst kunt u niet voor de pap gebruiken. Was 100 g rijst in een zeef onder de stromende kraan door de zeef heen en weer te schudden en laat de rijst goed uitlekken. Breng 1 liter melk met een stukje (goed afgeboende) citroenschil en wat zout aan de kook, strooi de rijst erin, laat dit, onder roeren met een houten lepel, weer even aan de kook komen, draai dan het gas zo laag mogelijk en laat de rijst, met een plaatje onder de pan, in een uurtje tot dikke pap koken. Verwijder het schilletje. Geef de rijstepap warm met apart suiker en kaneel, of met bruine suiker.

Variaties:

Laat met de rijst 100 g gewassen rozijnen of krenten en rozijnen meekoken.

Vervang het stukje citroenschil door een vanillestokje.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

VANILLETRIFLE MET RUM

Nodig: 1 eetlepel gesmolten boter 300 g cake, 30 g chocolade, 50 g amandelschaafsel, 5 dl melk, 1 vanillestokje, 4 eierdooiers, 125 g witte basterdsuiker, 2 eetlepels tarwebloem, 80 ml rum.

Vet een ovenschaal van 1 1/2 l in met boter Snijd de cake in plakken van 1 cm dik. Rasp de chocolade fijn. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan lichtbruin. Breng de melk met het vanillestokje tegen de kook aan en laat hem 10 minuten zachtjes trekken. Klop de eierdooiers met de suiker en de bloem met een mixer lichtgeel en romig. Neem het vanillestokje uit de melk en schenk de melk al kloppende bij het dooiermengsel. Doe het mengsel in een schone steelpan en verwarm het al roerende met een houten lepel op een laag vuur totdat de vla bindt. Neem de pan van het vuur en zet hem in een bak met koud water. Bekleed de bodem van de schaal met 1/3 deel van de cake. Roer de rum met 1 eetlepel water door elkaar en bestrijk de cake met dit mengsel. Verdeel 1/3 deel van de vla over de cake. Herhaal deze lagen en zet de schaal 3 uur in de koelkast. Bestrooi het dessert voor het serveren met de chocolade en de amandelschaafsel.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

KOFFIE-KWARKBEKER

Nagerecht of tussendoortje voor 8 personen

Nodig: 75 g boter, 130 g bastognekoeken (1/2 pak) verkruimeld, 5 blaadjes gelatine, 50 g suiker, 200 ml warme espresso of sterke koffie, 450 g vanillekwark, 200 ml slagroom, 1 grote reep pure chocolade, 8 koffiemokken (of koffiebekers).

Smelt de boter in een steelpannetje en roer de koekkruimels erdoor. Verdeel dit mengsel over de bodem van de koffiemokken. Zet de mokken in de koelkast. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Los de uitgeknepen gelatineblaadjes met de suiker op in de warme espresso en meng dit door de kwark. Zet het kwarkmengsel even in de koelkast. Klop de slagroom stijf en schep het kwarkmengsel er luchtig door. Verdeel de massa over de mokken en strijk de bovenkant glad. Laat de koffiekwark circa twee uur opstijven in de koelkast. Schaaf of snijd met een scherp mes schilfers van de chocolade. Garneer de bovenkant van de koffiekwark met de chocolade schilfers.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

DIPLOMAATPUDDING.

Nodig: 50 g lange vingers, ¾ dl marasquin, 25 g rozijnen, 25 g oranjesnippers, 50 g Franse vruchtjes, 10 blaadjes witte gelatine, ½ L melk, zout, 3 eieren, 100 g suiker, 2 zkj vanillesuiker, olie, ¼ L slagroom.

De lange vingers in een platte schaal leggen, met de marasquin besprenkelen en afgedekt laten weken. De rozijnen wassen, in heet water 15 min. laten wellen en af laten koelen. De oranjesnippers en de Franse vruchtjes klein snijden. De gelatineblaadjes in ruim koud water 5 min. weken. De melk aan de kook brengen met wat zout en van het vuur nemen. De eieren splitsen. De eierdooiers met de suiker en vanillesuiker dik roeren en al roerend, in een dun straaltje de warme melk erbij schenken. Dit mengsel even wat verwarmen, tot het iets gebonden is en het schuim is weggetrokken. De vla voortdurend roeren en niet laten koken. Van het vuur af even blijven roeren en de goed uitgeknepen blaadjes gelatine erin oplossen. De vla laten afkoelen en zo nu en dan omscheppen tot ze begint te binden en lobbig wordt. Nu de rozijnen, oranjesnippers en de Franse vruchtjes erbij scheppen. De puddingvorm, van ruim 1 L, met een kwastje met olie bestrijken. De eiwitten stijfkloppen en de slagroom ook stijfkloppen. Eiwit en slagroom luchtig door de vla spatelen. Als de vruchtjes niet meer zakken, een klein deel van de pudding in de ingevette vorm scheppen, gladstrijken en hierop een paar geweekte lange vingers leggen, zonder dat deze elkaar of de wand raken. Hierop weer wat pudding scheppen en gladstrijken. Zo de vorm laag om laag met lange vingers en puddingmassa vullen en met pudding eindigen. De pudding helemaal stijf laten worden in de koelkast. U kunt de pudding gerust een dag van te voren maken. De stijve pudding voorzichtig van de wand losduwen en op een bord keren. Even goed op en neer schudden, zodat de pudding loskomt. Serveren met geklopte slagroom.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

KARNEMELKMOUSSE MET KARAMELSAUS.

Nagerecht 8 personen.

Nodig: 10 blaadjes gelatine, 2 geperste limoenen, 750 ml slagroom, 100 g poedersuiker, 500 ml karnemelk, 150 g witte basterdsuiker.

De gelatine in ruim koud water laten weken. De helft van het limoensap verwarmen, de gelatine uitknijpen en van het vuur af al roerend in warm limoensap oplossen. De rest van het limoensap erdoor roeren en het geheel (in een grotere bak met koud water) laten afkoelen. Van de slagroom 600 ml met de poedersuiker bijna stijf kloppen. De karnemelk door de bijna stijfgeklopte room roeren. Het bijna afgekoeld en nog net niet opgestijfd limoensap door het mengsel roeren. De mousse over 8 glazen verdelen en minstens 2 uur in de koelkast laten opstijven. In een koekenpan met dikke bodem de basterdsuiker zonder te roeren op laag vuur laten smelten, tot de suiker een mooie bruine kleur heeft (niet te donker laten worden). De rest van de slagroom verwarmen, de pan van het vuur nemen en de warme room door de karamel roeren. Als de karamel hard wordt , op laag vuur al roerend opnieuw oplossen. De saus af laten koelen. De karamelsaus zachtjes tot lauwwarm verwarmen, goed doorroeren. De saus voorzichtig op de mousse schenken en direct serveren.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

ROZIJNENRIJST EN SINAASAPPEL.

Nagerecht 4 – 5 personen.

Nodig: 100 g blauwe rozijnen, 1 L melk, 160 g dessertrijst, snufje zout, 1 gespleten vanillestokje, 2 eieren, 60 g suiker, 35 g ragfijn gehakte gekonfijte sinaasappelschil (oranje snippers), ca. 15 g boter.

Spoel de rozijnen enkele malen in koud water. Laat ze uitlekken en leg ze in een pan. Kokend water toevoegen tot ze royaal onder staan. Plaats het pannetje 10 min. boven een laag vuur, net tegen de kook aan. De rozijnen in het vocht koud laten worden en daarna laten uitlekken. De melk in een pan met dikke bodem aan de kook brengen. Roer de rijst, zout en gespleten vanillestokje erdoor. Wacht tot de melk aan de kook komt en roer alles krachtig door. Leg het deksel op de pan en temper het vuur. Laat de rijstebrij in 30 – 50 min. gaar worden. Roer af en toe. Splits de eieren. Roer in een grote kom de dooiers samen met 40 g suiker tot een romig en wit mengsel. Klop in een andere kom de eiwitten stijf. Neem de pan met rijstebrij van het vuur. Het vanillestokje verwijderen. Roer de resterende suiker er door en schraap het merg uit het vanillestokje. Roer het merg door de rijstebrij en voeg de rozijnen en oranje snippers toe. Voeg de rijstebrij bij het dooiermengsel in de kom. Goed doorroeren en de eiwitten er luchtig door spatelen. Doe alles over in een beboterde ovenvaste schaal met een hoge opstaande rand. De schaal voor driekwart vullen. Plaats de schaal iets onder het midden in de op 220 °C voorverwarmde oven. Na ca. 15 min. zal de rozijnenrijst zijn gerezen en een fraai goudbruin korstje hebben.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

TOVERTOETJE.

Nagerecht 4 personen.

Nodig: 4 eierkoeken, 2 kiwi’s, 200 g aardbeien, 1 zak marshmallows of spekjes, ½ L vanillevla.

Leg de eierkoeken op bordjes of in schaaltjes. Schil de kiwi’s en verdeel ze in plakjes. Leg de plakjes op de eierkoeken. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en halveer de grote aardbeien. Verdeel deze over of naast de kiwi op de eierkoeken. Snijd of knip de marshmallows doormidden en verdeel ze over de aardbeien. De spekjes kunnen er plat op gelegd worden. Zet de toetjes 1 – 1,5 min. in de magnetron op 800 Watt zodat de marshmallows zachter worden. Opletten, gaat zeer snel. Giet een beetje vanillevla rondom de eierkoeken en dien meteen op.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

CHARLOTTE VAN KWARK EN BANAAN.

Nagerecht 4 – 6 personen.

Nodig: 50 g rozijnen (sultana’s), 3 el rum, 250 ml kwark, 4 rijpe bananen, 1 el citroensap, 125 ml melk, ca. 25 lange vingers, 4 el crème fraîche, 6 el suiker, taartspringvorm (18 cm).

Wel de rozijnen minstens 1 uur in de rum. Laat de kwark uitlekken. Prak het vruchtvlees van de bananen fijn met een vork. Roer het citroensap erdoorheen. Giet de melk in een diep bord. Doop een deel van de lange vingers één voor één heel even in de melk. Zet de lange vingers rechtop, naast elkaar tegen de binnenkant van een ronde taartvorm van ca. 18 cm. Bedek ook de bodem met lange vingers die niet in de melk zijn gedoopt. Roer de rozijnen en de rum, kwark, crème fraîche en suiker door de fijngemaakte bananen. Mocht het mengsel te vochtig zijn, voeg dan extra fijngemaakte banaan toe. Schep het stevige mengsel in de vorm. Laat de met folie afgedekte charlotte minstens 1 uur in de koelkast staan. Verwijder de rand van de vorm en bind event. voor het opdienen en aansnijden er een mooi lint om. Verdeel de charlotte in stukken. Bestrooi de taart met cacaopoeder of poedersuiker.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

CHIPOLATAPUDDING.

Nagerecht 6 personen.

Nodig: 1 vanillestokje, 500 ml melk, 4 mandarijnen, 4 el sinaasappellikeur, 6 blaadjes witte gelatine, 3 eierdooiers, 1 el maïzena, 250 ml slagroom, 50 g gewelde blanke rozijnen, 1 ring fijngesneden ananas (blik), 100 g verkruimelde bitterkoekjes, dun met olie ingevette puddingvorm (ca. 1 L).

Het vanillestokje opensnijden. In een pan de melk met de suiker en vanillestokje verwarmen en 20 min. zachtjes laten trekken. De mandarijnen tot op het vruchtvlees dik schillen en de partjes tussen de vliezen uitsnijden. De partjes met de helft van de likeur besprenkelen. De gelatine 5 min. in koud water weken. De eierdooiers met de maïzena losroeren. Het vanillestokje uit de melk nemen, het merg er uit schrapen en het merg door de melk roeren. 2 el van de melk iets laten afkoelen en door het eierdooier mengsel roeren. Het mengsel bij de melk schenken en al roerend met een houten lepel verwarmen tot de vla gebonden is. De pan direct van het vuur nemen, de gelatine uitknijpen en er direct in oplossen. De pan in een bak ijskoud water zetten om af te koelen, tot het mengsel na ca. 30 min. lobbig wordt. Af en toe roeren. Intussen de slagroom met de rest van de likeur bijna stijf kloppen. De slagroom voorzichtig door het lobbig mengsel spatelen. Rozijnen, ananas, helft van de mandarijnenstukjes en bitterkoekjes erdoor scheppen. Het mengsel  in een puddingvorm overdoen, gladstrijken en in de koelkast in ca. 2 uur laten opstijven. De puddingvorm 30 sec. in een bak met heet water houden, zodat de pudding makkelijk loslaat van de vorm. Een schaal omgekeerd op de vorm leggen, samen keren en de pudding voorzichtig op een schaal laten glijden. De pudding met de rest van de mandarijnen garneren.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

SEMIFREDDO VAN CHOCOLADE MET SINAASAPPEL.

Nagerecht 4 personen.

Nodig: 250 g mascarpone, 2 el fijngemalen koffiebonen of oploskoffie, 25 g suiker, 100 g pure chocolade, 3,5 dl slagroom, 2 sinaasappels, 3 el honing, 1 el sinaasappellikeur of witte port, snufje kaneelpoeder, 50 g gepelde ongezouten pistachenoten, walnoten of pecannoten.

Meng de mascarpone met de koffie en de suiker. Rasp de chocolade. Zet 1 el geraspte chocolade apart voor garnering. Meng de chocolade met 4 el ongeklopte slagroom door het mascarponemengsel. Klop de rest van de slagroom bijna stijf. Spatel de geklopte room door het roomkaasmengsel. Schep het mengsel in een diepvriesbak of lage schaal en zet dit 3 uur in de diepvries. Schep het na een half uur even om tegen de vorming van grove ijskristallen. Boen de sinaasappel schoon onder heet water. Snijd er dunne plakken van. Verwarm de honing met de likeur en kaneel in een steelpan en laat de sinaasappelplakken er op een laag vuur zachtjes in konfijten gedurende 15 – 20 min. Rooster de noten in een droge hete koekenpan. Schep bolletjes van het chocolade-ijs in een coupe of op een bord. Strooi de chocoladerasp en noten erover en garneer met plakjes sinaasappel.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

HAZELNOTENVLA.

Nodig: 200 g gepelde hazelnoten, ¾ L melk, 30 g maïzena (4 el), 1 ei, event. een scheutje likeur, 50 g basterdsuiker.

Verwarm de hazelnoten in een droge koekenpan. Verwijder daarna de vliesjes. U kunt dit het best doen door de noten in een theedoek te wrijven. Hak de noten vervolgens fijn of plet ze met de zijkant van een groot mes. Breng het grootste gedeelte van de melk aan de kook. Maak de maïzena en het ei aan met de rest van de melk.. Voeg dit papje onder goed roeren aan de kokende melk toe en laat het mengsel tot vla binden. Voeg event. een scheutje likeur toe en laat de vla afkoelen. Verhit de basterdsuiker met een scheutje water in een koekenpan en laat de suiker smelten en het vocht verdampen. Voeg, als de suiker bruin is, de gehakte noten toe.

Schenk de hete massa op een ingevet vel aluminiumfolie. Laat de suiker hard worden en hak fijn. Giet wat vla in schaaltjes, strooi er de gehakte suiker over, dan weer vla. Garneer met de rest van het suiker notenmengsel.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

SMOORT MET KRENTEN EN ROZIJNEN.

Nodig: 50 g krenten, 50 g rozijnen, ½ L karnemelk, ½ L yoghurt, 50 g bloem, bruine suiker, kaneel.

De krenten en rozijnen in 3 dl warm water laten wellen. De karnemelk ( 1/2 dl achterhouden) met de yoghurt en de uitgelekte krenten en rozijnen al roerend, met een vlamverdeler onder de pan, verwarmen. De bloem met de achtergehouden karnemelk tot een glad papje roeren en de verwarmde yoghurt/karnemelk hiermee al roerend binden. De smoort warm of koud serveren met bruine suiker en kaneel.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

KWARKPUDDING MET TUTTI FRUTTI.

Nodig: 225 g kwark, 1 sinaasappel, 6 blaadjes gelatine, 2 eieren, 100 g suiker, 2 dl melk, ¼ L slagroom, 200 g tutti frutti, maïzena.

Rasp iets van de sinaasappelschil af en pers de vrucht uit. Meng het sap en de rasp door de kwark. Week de gelatine in koud water. Splits in een pannetje met dikke bodem de eieren en roer de dooiers los met de suiker. Voeg de melk toe en breng het geheel onder goed roeren aan de kook tot de dooiers binden. Knijp de gelatine uit en los het op in de hete melk. Laat dit onder regelmatig roeren afkoelen. Klop de eiwitten en de slagroom afzonderlijk stijf. Schep de melk door de kwark en schep er de eiwitten en de slagroom door. Schep de massa in een met olie ingevette tulbandvorm en laat de pudding stijf worden. Kook de tutti frutti ca. 20 min. en bind het vocht met wat maïzena. Schep de tutti frutti in de op een schaal gestorte pudding.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

BITTERKOEKJESPUDDING.

Nodig: 250 g bitterkoekjes, 2 dl rum, 120 g amandeltjes puddingpoeder, 100 g suiker, zout, 1,5 L melk, 1/8 L slagroom, suiker, chocoladeblaadjes.

Van de bitterkoekjes 50 g achterhouden voor de garnering. De overige in een kom doen en de rum erover gieten. Een uur laten intrekken. Het puddingpoeder met de 100 g suiker en iets zout aanmengen met een deel van de melk. De rest van de melk aan de kook brengen en al roerende binden met het puddingmengsel. De puddingvorm met koud water omspoelen en hierin laag om laag pudding en bitterkoekjes doen. De pudding koud en stijf laten worden. De pudding keren op een schotel en garneren met halve bitterkoekjes, toefjes stijf geslagen en gezoete slagroom en chocoladeblaadjes.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

KOFFIEVLA.

Nodig: ½ L melk, 1/8 L koffieroom, 50 g gemalen koffie, 60 g suiker, 1 pakje vanillesuiker, 1 ei, 20 g maïzena.

Laat de koffie 15 min. trekken in de hete melk en zeef deze door een papieren koffiefilter (houd wat koude melk achter). Zet de melk weer op met de suiker en de room, breng ze aan de kook en bind ze met de aangemaakte maïzena. Splits het ei, roer de dooier los en voeg er wat van de warme vla aan toe. Doe dit mengsel bij de rest van de vla van het vuur af. Klop het eiwit met wat zout zeer stijf, giet de warme vla erop en schep het heel voorzichtig door elkaar. Overdoen in een vlaschaal en laten afkoelen. Garneren met bijv. gehakte geroosterde hazelnoten, stukjes ananas, toefjes slagroom, mandarijntjes uit blik of schuimpjes.

« Previous Entries