Posted by Sander Sanders - december 10th, 2019

HONGAARSE GOULASH

Nodig: 500 g uien, 4 el olie, 750 g rundvlees sukadelappen, 2 el paprikapoeder, 1 teentje knoflook, zout, versgemalen peper, 2 groene paprika ‘s, 250 g vleestomaten.

Pel de uien en snijd ze grof.Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de uien langzaam goudgeel; roer regelmatig. Snijd het vlees in grote dobbelstenen en roer deze tezamen met het paprikapoeder en het knoflook door de uien. Bestrooi het geheel met zout naar smaak en voor de liefhebbers een mespunt scherpe paprikapoeder of peper. Giet er een scheutje water bij, sluit de pan en laat het geheel gedurende een uur voorzichtig stoven op een klein vuur. Voeg zonodig extra vocht bij. Was dan de paprika’s en verwijder hierbij de zaadlijsten en snijd ze in niet te kleine stukken. Dompel de tomaten tien tellen in kokend water en ontvel ze. Snijd ook deze in grove stukken. Meng nu de paprika’s en tomaten door het ui-gerecht, breng opnieuw aan de kook en stoof het geheel nog eens een half uur. Proef en voeg zonodig nog wat zout toe. Geef hierbij stokbrood, macaroni of gekookte aardappelen.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

FRUITIG GEHAKT
Nodig: 500 g gehakt half-om, 2 uien, 3 el boter of margarine, zout, peper, 1 tl kerrie, 700 g savooiekool, 1 kg aardappelen, 2 dl bouillon, klein blikje ananasstukjes, klein blikje perzikschijven, 2 el rozijnen.
De uien schillen en snipperen en in de boter of margarine glazig bakken. Het gehakt erbij doen en roerende kruimig bakken, Zout, peper en kerriepoeder toevoegen. De aardappelen schillen, wassen en blokjes snijden. De kool schaven. Bij het gehakt doen en even meebakken. De bouillon toevoegen en alles op een zacht vuurtje 15 min. stoven. De vruchten laten uitlekken en de rozijnen even in wat water laten wellen. Vruchten en rozijntjes voorzichtig erdoor scheppen en alles nog 5 minuten laten stoven.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

BALKENBRIJ

(Een Gelders recept)

Nodig: 2 ½ l kooknat van de slacht, 1 kg gruttenmeel (of bloem), 250 g kranten of rozijnen, 1 el anijszaad, ½ el nagelgruis, 250 g kaantjes van reuzel (niet geheel uitgebakken), 250 g rundvet in kleine stukjes gesneden.
Maak de krenten of rozijnen schoon, Breng de vloeistof aan de kook met alle andere ingrediënten, uitgezonderd het meel. Strooi, roerende met een lange houten lepel, het meel in de vloeistof en laat de zeer dikke pap al roerende, drie maal aan de kook komen. Het duurt namelijk lang voor in deze dikke brei, die heel zwaar te roeren is, dampblazen zijn gevormd, die aan het oppervlak met een pruttelgeluid uiteen spatten. Heeft de balkenbrij drie maal geprutteld, dan is ze klaar. Laat ze in ondiepe schotels koud worden. Snijd ze, als ze gebruikt zal worden, in vingerdikke plakken en bak ze in de koekenpan in zeer heet vet vlug aan beide kanten bruin. Men eet gebakken balkenbrij bij het avondbrood.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

ZULT (HOOFDKAAS)
Nodig zijn: 1 varkenskop, 3 kg mager varkens- of kalfsvlees, vleeskruiden (8 g kruidnagelgruis, 8 g peper, 1 ½ geraspte nootmuskaat, 100 g zout, 3 dl azijn en 1 ¼ l bouillon van het vlees. Was de kop en het vlees en kook het in drie uur goed gaar, in zoveel water met zout, dat het onder staat. Haal nu het vlees van de varkenskop en hak het samen met het andere vlees goed fijn. Vermeng het met de bouillon en de kruiden en laat het geheel enkele minuten stoven. Veeg de azijn toe en roer dit goed door. Schep de zult uit in schalen of potten die u met koud water heeft omgespoeld. Leg er een wit papier op en giet daarop wat azijn. Vernieuw deze azijn af en toe eens. Men kan ook zwoerd in de hoofdkaas verwerken, maar dan moet men dit goed zacht koken en fijnhakken of door de vleesmolen halen.

HOOFDKAAS (ZULT/KOP)

Nodig: een halve varkenskop en een halve kalfskop of een hele varkenskop en ongeveer 2 kg afvalvlees (mager), ca. 25 g zout, of meer, 5 g peper, 3 g nagelgruis, 1 geraspte kleine nootmuskaat, 2 laurierblaadjes, kooknat en azijn in de verhouding van 5 op 1 (dus telkens een halve liter kooknat en 1 dl geurige azijn).
Was het vlees en de koppen, doe ze in een grote ketel met kokend water (10 g zout per liter water) en laat ze zachtjes koken (4 à 5 uur) met de laurierblaadjes. Neem het vlees uit de pan, zoek er zorgvuldig alles wat bot is of oneetbaar uit en maal, hak of snijd het vlees, doch maak het niet te fijn. Werk de kruiden (behalve de laurierblaadjes, die verder niet gebruikt worden) door het vlees en proef het mengsel opdat ontbrekend zout of kruiden nog kunnen worden toegevoegd. Voeg zoveel kooknat van het vlees, vermengd met azijn, toe dat het vleesmengsel dik vloeibaar is. Verwarm deze massa onder af en toe omscheppen, zorg dat het vlees niet aan de panbodem blijft kleven. Spoel een aantal, kleinere of grotere kopjes, kommetjes of vormen (bij voorkeur van steen of glas, doch niet van metaal) met wat hete azijn om. Vul ze tot een vingerbreedte onder de rand met het geurige vleesmengsel. Zet ze op een frisse plaats om (bedekt met een schone doek) koud te worden. Knip stuk je papier die passen in de diverse vormen en kommetjes en geef in dat papier enige insnijdingen. Leg ze op het vlees, nadat dit afgekoeld is en giet op het papier een laagje azijn. Vul deze azijn af en toe aan als ze mocht zijn verdampt. Houd er bij het afmaken van de vleesmassa rekening mee dat de hoofdkaas door deze azijn nog wat zuurder zal worden. Bewaar de hoofdkaas in de vormpjes en tegen het stof afgedekt op een koele plaats.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

VARKENSKOTELETTEN KOPENHAGEN

Nodig: 4 grote dik gesneden varkenskoteletten, 2 zure appels, 3 – 4 niet al te rijpe bananen, 2 theel. kerrie, 2 eetl. bloem, 25 g boter, 2 theel. zout, 1 – 2 eetl. sojasaus, 30 g vet, 1/3 l bouillon, 1 stuk prei

Werk 1 theel. kerrie, 1 theel. zout en 2 eetl. bloem dooreen, druk de koteletten met de hand plat en haal ze één voor één door het mengsel. Het vet verhitten en de koteletten aan beide zijden goudbruin braden. De prei schoonmaken en in plakjes snijden, appels schillen en in stukjes snijden, bananen pellen en in schijfjes snijden. Nu alles samen bakken in een pan met 20 g boter of margarine en met de overgebleven kerrie en een snufje zout, kruiden. Een vuurvaste vorm met het restant boter insmeren, hierop de koteletten leggen en de sojasaus en bouillon erbij gieten. Het gerecht in de oven bij 225°C, ca. 20 – 25 minuten laten bakken.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

LAMSKOTELET MET ROMIGE TOMATENSAUS

Nodig: 4 dubbele lamskoteletten, peper, zout, 2 eetlepels olijfolie, 2 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, 3 plakjes ontbijtspek, peterselie, rozemarijn, 3 eetlepels tomatenpuree, 1 klein bakje crème fraîche.

Bestrooi het vlees met peper en zout en bak de koteletten in de hete olie aan beide kanten bruin. Neem het vlees uit de pan. Snipper de sjalotjes en de knoflook en fruit deze licht. Snij de spek klein en bak dit samen met de kleingehakte peterselie en de rozemarijn even mee. Roer de tomatenpuree en de slagroom erdoor. Roer stevig en kook de saus in tot sausdikte. Laat het vlees vlak voor het opdienen nog 2 minuten warmen in de saus.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

KALFSLEVER CHEZ SOI.

Nodig: 1 pot witte bonen in tomatensaus, 2 kleine stevige appels, 200 gr kalfslever (2 plakken van ca. 100 gr), 50 gr dun gesneden bacon, 100 gr uien, 25 gr rozijnen, 25 gr suiker, een weinig kaneel, 75 gr boter.

Het klokhuis uit de appels boren en deze vullen met een mengsel van 25 gr boter, 25 gr suiker, een mespuntje kaneel en de gewelde rozijnen. Vervolgens in een matig hete oven bakken tot ze gaar zijn. De kalfslever zacht bakken in de boter. De bacon bakken. De uitjes fijn snijden en bakken. De witte bonen in een vuurvaste schaal verwarmen. Hierop de lever, bacon en uitjes garneren. Gepofte appels apart serveren.

LEVER MET APPEL EN UI

Nodig: 4 plakken varkenslever, kalfslever of lamslever, zout, peper, 80 g boter, 2 appels, 2 uien in ringen.

Bestrooi de lever aan beide kanten met zout en peper en bak ze in de boter aan elke kant 4 – 6 minuten. Haal de lever uit de pan en hou ze warm. Schil de appels, boor het klokhuis eruit en snij de appels in plakken. Bak die in het bakvet van de lever snel aan beide kanten bruin. Leg de plakken op de lever. Fruit de ringen ui in het achtergebleven vet en leg die op de appel. Serveer met aardappelpuree.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

GEHAKT-PANNETJE

Nodig: 500 g gemengd Provençaals gehakt, 50 g bakboter of –margarine, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 1 groene paprika, 1 courgette, zout, peper, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 theelepel tijm, 1 theelepel basilicum, 250 g rijst, ½ l bouillon van tablet, scheutje wijnazijn, 4 augurken, ½ literblik witte bonen of flageolets

Van het gehakt balletjes draaien en in de bakboter of margarine goudbruin bakken. De in ringen gesneden uien en knoflook uit de pers meebakken. De in stukjes gesneden paprika en in plakjes gesneden courgette meebakken. Wat zout, peper en de kruiden toevoegen. De rijst goed schoonspoelen en in de pan scheppen. De bouillon en de azijn erbij roeren en de rijst in 20 minuten gaar laten worden. Tot slot de in plakjes gesneden augurken en de uitgelekte bonen meewarmen.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

VARKENSVLEES MET MANGO

Nodig: 400 g varkenspoulet, 2 teentjes knoflook, 1 flinke ui, 50 g boter of margarine, peper, zout, 1 klein blikje tomatenpuree, 1 niet te rijpe mango.

Bestrooi het varkensvlees met peper en zout, hak de knoflook fijn en snipper de ui. Fruit de knoflook en ui in de boter en voeg de poulet toe. Bak alles al omscheppend bruin in 10 minuten. Voeg de tomatenpuree toe met 1 dl water en stoof het geheel nog 15 minuten. Snij de geschilde mango in blokjes en voeg die toe. Laat die nog mee doorwarmen, voor u het gerecht serveert met rijst of macaroni en een frisse sla.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

WORST-ROLLETJES

Nodig: 2 rookworsten, 1250 g aardappelen, 1 kleine groene kool, zout, 100 g grof geraspte jong belegen kaas, 4 dl melk, 50 g boter of margarine, peper, nootmuskaat.

Schil eerst de aardappelen, snijd ze in stukjes en kook ze in 20 minuten gaar. Maak ondertussen de kool schoon. Gebruik voor dit recept de hele kooibladeren. Pel deze van de kool af en leg ze 10 minuten in kokend water totdat ze zacht en slap zijn. Laat ze uitlekken. Snijd iedere rook- worst in vier stukken. Bestrijk ieder stuk met mosterd en verpak ze in een koolblad. Rol ze daarna in meer bladeren en stop tussen ieder blad iets geraspte kaas. Reken per stuk worst op 3 koolbladeren. Maak nu van de gekookte aardappelen, melk, boter en peper en nootmuskaat naar smaak, een luchtige aardappelpuree. Schep deze in een ingevette ovenschaal en leg er de worstrolletjes op. Schuif de schaal, afgedekt met een deksel, 20 minuten in een hete oven (200°C).

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

GOULASH

Nodig: 1/2 kg runder- of lamspoelet, kruiden als 2 lepels uienvlokken, 1/2 eetlepel paprika edelsüss, een paar snippers laurier, wat witte peper en knoflookpoeder, 40 g bloem, 50 g boter, 1 blikje tomatenpuree, zout.

Meng bloem, zout, knoflookpoeder en peper door elkaar. Schud hierin de stukjes vlees opdat ze aan alle kanten droog worden. Bruin het vlees snel in de heet gemaakte boter, voeg de uienvlokken toe en als die even kleuren de tomatenpuree, de paprika en zoveel water dat het vlees bijna onderstaat. Sluit de pan en laat het vlees zachtjes stoven (1 1/2 uur) tot het zacht is. In de hogedrukpan vraagt dat zowat 20 minuten. Geef hierbij gekookte aardappelen of droge rijst.

Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

FRIKADEL

Nodig: 3 aardappelen, 1 ui, 1 teentje knoflook, stukje wit van prei, 4 eetl. olie, 400 g kipgehakt, 1 ei, peper, nootmuskaat, zout.

De aardappelen gaarkoken en laten afkoelen. De ui, knoflook en prei heel fijn snipperen en in wat olie fruiten. De aardappelen fijnprakken en mengen met het gehakt, het gebakken mengsel, het ei, peper, nootmuskaat en zout naar smaak. Hiervan kleine balletjes draaien en in 3 eetlepels olie rondom bruin en gaarbakken in 15 minuten. De helft van de balletjes invriezen.

Posted by Sander Sanders - december 24th, 2012

GELDERSE BALKENBRIJ
Nodig: 2 ½ l worstenkooknat, 1 kg rogge- of grutten meel, 250 g uitgebakken kaantjes en aanhangend vet, 250 g krenten of rozijnen, 250 g ongesmolten rundvet, 5 g kruidnagel, 2 g anijszaad.
Breng het worstennat aan de kook, voeg er het gesneden rundvet, de gewassen rozijnen, de kaantjes en de kruiderij intussen aan toe. Stevig blijven roeren, bijvoorbeeld met een stok, nu langzamerhand de bloem al strooiend toevoegen. Roeren, roeren, al worden de zweetdruppels een waterval, de brij moet heel stijf zijn. Als de massa driemaal blub-blub heeft gedaan storten op een omgespoelde schotel of iets dergelijks. Na afkoeling in plakken snijden en bakken in hete reuzel. Serveren bij de lunch.

Posted by Sander Sanders - december 24th, 2012

VLEESPASTEITJES (EMPANADA’S)

Nodig: 1 ei, 1 ui, 250 g rundergehakt, 1 teentje knoflook, 1 1/2  eetlepel tomatenpuree, 1 eetlepel Mexicaanse kruidenmix 25 g rozijnen, 1 blikje gekoeld pizzadeeg, frituurolie.

Kook het ei hard, pel het en prak het fijn. Hak de ui fijn. Bak het gehakt in een droge koekenpan rul. Bak de ui even mee. Schep de tomatenpuree, Mexicaanse kruiden, rozijnen en 3/4 dl water erdoor. Laat het gehaktmengsel ± 5 minuten zachtjes sudderen en daarna afkoelen. Rol het pizzadeeg uit en steek er met een glas zoveel mogelijk rondjes uit. Schep er wat gehakt op. Klap de rondjes dubbel en druk ze met een schulprandje dicht. Verhit de frituurolie op 175°C. Frituur de empanada’s met ongeveer vijf tegelijk goudbruin en gaaf, Laat ze op keukenpapier uitlekken.

Posted by Sander Sanders - november 24th, 2012

GEHAKT MET TOMATENSAUS EN RIJST
Nodig: 250 g varkensgehakt, 250 g rundergehakt, 50 g paneermeel of beschuitkruim, 15 g zout met peper, nootmuskaat en nagelgruis, 4 el koffiemelk, 50 g boter, ½ l rode tomatensaus en 300 g rijst.
Roer door de koffiemelk zout en kruiden. Werk gehakt, beschuitkruim of paneermeel en koffiemelk grondig door elkaar. Verdeel het vlees in 6 gelijke porties en vorm daarvan gelijke gladde balletjes. Rol ze door paneermeel. Maak de boter warm in de braadpan, leg de 6 balletjes er in en maak ze onder geregeld keren aan alle kanten licht bruin. Voeg een beetje water toe en laat het vlees nog 10 min. nastoven. Kook de rijst op de gewone wijze, maak een mooi rode tomatensaus. Giet hiervan wat op de vleesschotel en leg de gehaktballetjes er in. Geef rijst, tomatensaus en jus apart bij het vlees.

Posted by Sander Sanders - november 24th, 2012

RUNDERSCHENKEL MET VEENBESSEN

(voor 6 à 8 personen).

Nodig: 2 soeplepels (eetlepels) bloem, 2 theelepeltjes of 1 koffielepel zout, 2 theelepeltjes of 1 koffielepel ui in poeder, ½ theelepel of ¼ koffielepel gemalen peper, ongeveer 2 kg runderschenkel (in dikke stukken), 2 soeplepels margarine of ander vet, 4 kruidnagelen, 2 kaneelpijpjes (of gelijke hoeveelheid in poeder), 1 soeplepel (eetlepel) azijn, 1 à 2 potten veenbessencompote van 385gr.

Meng de bloem, het zout, uienpoeder en peper. Bestrijk het vlees met dit mengsel. Schik het vlees in een vuurvaste schotel en laat het aan beide zijden bruinen. Van het vuur nemen, kruidnagels, kaneel en ½ kop water toevoegen. Toedekken en ongeveer 2 ½ uur zachtjes laten sudderen in de oven tot het vlees gaar is. Indien nodig af en toe water toevoegen. Wanneer de kooktijd om is, het teveel aan vet verwijderen. De veenbessencompote vermengen met de azijn en met 2 soeplepels (eetlepels) water. Dit mengsel bij het vlees en het kookvocht voegen. Daarna nog een 10 – 15 minuten koken. De kaneelpijpjes verwijderen, het vlees in een diepe schotel schikken en overgieten met de saus.

Posted by Sander Sanders - november 24th, 2012

KOUDE VLEESSCHOTEL MET GROENTERAGOUT

Nodig: 500 g gebraden vlees, enkele blaadjes sla, ½ bloemkool, ½ selderijknol, enkele augurkjes, 1 ui, 2 tomaten, 4 lepels slaolie, 2 lepels azijn, 1/8 l yoghurt, zout, peper.

Snijd het gebraden vlees het geeft niet welke soort, bijvoorbeeld kalfsfricandeau, runderrollade, varkenshaasje in plakken, niet te dun en ook niet te dik, of laat uw slager dit doen. Schik deze op een schotel waarop blaadjes sla zijn gelegd. Kook de schoongemaakte bloemkool en de geschilde plakken knolselderij heel kort 5 minuten. Laat ze afkoelen en snijd ze klein. Snijd ook de augurkjes, de ui en de tomaten klein. Maak een lekker sausje van slaolie, azijn, yoghurt, zout en peper. Vermeng dit met de kleingesneden groenten en laat alles even intrekken. Schep een deel van de groenteragout over het koude vlees en serveer de rest er in een slakom bij.

Posted by Sander Sanders - november 24th, 2012

ROOKWORST MET UIENSAUS

Nodig: 2 rookworsten, 2 grote uien, 2 eetlepels olie, 1 zakje bruine saus, peterselie, eventueel 1 eetlepel madera, peper, zout.

Wel de rookworsten gaar of warm ze op. Snipper de uien grof en fruit ze in de olie glazig. Maak ondertussen de bruine saus volgens de gebruiksaanwijzing op het zakje. Roer, de uisnippers met wat ge knipte peterselie door de bruine saus. Breng deze, op smaak met peper, zout en madera. Snijd de rookworsten schuinsweg in stukken van ongeveer 5 centimeter en roer ze door de saus. Geef hierbij gekookte rijst en eet er doperwtjes bij.

Posted by Sander Sanders - november 24th, 2012

ZELFGEMAAKTE PATÉ

Snack voor 4-6 personen

Nodig: 1 ui, 400 g smeerworst, 2 eetl. tomatenketchup, 2 eetl. slagroom, 1 eetl. fijn gehakte peterselie.

Snipper de gepelde ui zo fijn mogelijk. Doe de smeerworst, de gesnipperde ui, tomaten ketchup, slagroom en peterselie in een kom. Prak alles met een vork goed door elkaar. Besmeer toastjes of crackers met deze paté.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

VARKENSKOTELETTEN MET VEENBESSEN

Nodig: 4 mooie varkenskoteletten dik gesneden; 2 soeplepels (eetlepels) olie, 1 koffielepel (of 2 theelepels) zout, ½  liter droge rode wijn, ½ kop vloeibare honing, 1 pot veenbessencompote (of 3 kopjes verse veenbessen).

De varkenskoteletten in een pan met hete olie bruin laten braden. Kruiden met peper en zout. Wanneer het vlees aan beide zijden mooi bruin is, het teveel aan vet verwijderen. De varkenskoteletten in een kom met dikke bodem schikken. Wijn en honing mengen, en over het vlees gieten. Dek de kom toe en laat ongeveer 1 uur sudderen; tien minuten voor het einde de veenbessencompote toevoegen. Het vlees op een schotel schikken, overgieten met de saus, en versieren met de veen bessen compote.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

KARBONADES MET TOMATENSAUS.

Nodig: 4 ribkarbonades, zout, peper, 1 eetlepel oregano, 1 ui, 4 eetlepels boter of margarine, 1 teentje knoflook, 10 groene olijven, ½ blik tomaten, 4 flinke aardappelen, 500 g sperziebonen.

Bestrooi het vlees met peper, zout en oregano. Snipper de ui en fruit deze in de hete boter. Bak de karbonades hierin aan twee kanten bruin. Neem ze uit de pan. Pers de knoflook fijn boven de pan. Halveer de olijven en doe ze samen met de tomaten, de schoongemaakte en in blokjes gesneden aardappel en sperziebonen in de pan. Laat het geheel 15 minuten zachtjes koken en leg dan de karbonades terug in de pan. Warm het geheel nog 10 minuten door.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

BACON-PINDAKAASHAPJES

Nodig: ½ wittebrood, pindakaas, 200 g bacon, gevulde olijven.

Snijd het brood in sneetjes en rooster deze heel licht. Snijd de korstjes eraf. Verdeel de helft van de sneetjes in 4 vierkantjes en de andere helft in 3 reepjes. Bestrijk deze stukjes vrij dik met pindakaas. Bak de bacon lichtbruin en knappend. Rol de helft van de plakjes op en leg deze op de vierkante stukjes brood; beleg de langwerpige broodstukjes met de gebakken plakjes bacon (dus niet opgerold). Zet alles vast met een cocktailprikker waaraan een gevulde olijf is gestoken.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

KOUDE GEGARNEERDE GEHAKTSCHOTEL

Nodig: 750 g rundergehakt, 100 g beschuitkruim, 1 ui, zout, peper, paprikapoeder, 3 eieren, 1 klein blikje tomatenpuree, melk, boter of margarine.

Vermeng het gehakt met de beschuitkruim, de heel klein gesneden ui, wat zout, peper en paprikapoeder, de eieren, tomatenpuree en, indien het gehakt nog niet smeuïg genoeg mocht zijn, wat melk. Vorm van het aangemengde gehakt ballen en druk deze plat, zodat ronde, platte koekjes ontstaan. Bak deze in wat boter of margarine gaar en bruin in ongeveer 20 minuten. Neem het gehakt uit de pan en laat het afkoelen. Maak de gehaktkoekjes op verschillende manieren dubbel lekker van smaak met diverse toevoegsels; die vormen dan tevens de garnering. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

1. Schenk wat tomatenketchup op het gehakt en leg hierop gehalveerde zilveruitjes uit het zuur en schijfjes olijf.

2. Bedek de bovenkant van het gehakt met toefjes peterselie en leg daarop dunne ringen ui.

3. Leg een schijf ananas op het gehakt en vul de holte met mayonaise en een paar hele olijven.

4. Bestrijk de bovenkant van het gehakt met mosterd en strooi er heel fijn gehakte gember op.

5. Schenk wat tomatenketchup op het gehakt, leg hierop champignons uit blik en strooi er fijngehakte peterselie over.

6. Strooi fijngesneden paprikazoetzuur over het gehakt.

7. Leg in het midden van het gehakt een bergje tomatenmayonaise en strooi er gesnipperde augurkjes over.

8. Leg in het midden van het gehakt een bergje sandwichspread.

Het staat vanzelfsprekend heel leuk om al deze verschillende garneringen op het gehakt aan te brengen. Echt nodig is het niet; u kunt volstaan met twee of drie soorten aan te brengen. De gegarneerde gehaktkoekjes legt u op blaadjes sla op een grote schotel.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

KALFSOESTERS MET ROQUEFORT

Nodig: 4 kalfsoesters, peper, zout, theelepel bloem, boter of margarine, 75 g Roquefort, 1/8 l slagroom, peper, zout.

Wrijf de kalfsoesters in met peper en zout en bestuif ze met wat bloem. Bak ze in de hete boter in ± 10 minuten roze. Neem de kalfsoesters uit de pan. Schenk de helft van het bakvet uit de pan en roer de slagroom in de pan. Breng de slagroom met het bakvet aan de kook en laat al roerende de verbrokkelde Roquefort hierin smelten. Maak het op smaak met peper en zout en schep de saus op voorverwarmde borden. Leg de kalfsoesters in het midden op de saus.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

LAMSVLEES MET ANANAS

Nodig: 4 eetlepels boter, 500 g lamsschouder in blokjes gesneden, 1 flinke ui, groot blik ananasstukjes, 2 dl bouillon, sap van 1 citroen, 75 g rozijnen, peper, zout, kerrie en kardemom, maïzena.

Verhit de boter en bak daarin het vlees aan alle kanten bruin. Laat de gesnipperde ui meefruiten. Laat de stukjes ananas uitlekken en voeg de helft van het sap, de stukjes ananas, de bouillon, citroensap en rozijnen bij het vlees. Kruid het geheel met peper, zout, kerrie en kardemom en laat het 2 uur stoven op een klein vuurtje. Bind het vocht daarna licht met wat aangemengde maïzena. Serveer bij rijst of witte bonen.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

SLAVINKEN MET EEN KAAS-JASJE

Nodig: 4 mooie grote slavinken, 60 g boter, margarine, bak of braadvet, 1 zakje bruine saus, 4 eetlepels rozijnen, 2 eetlepels sherry, peper, zout, 4 mooie grote plakken jong belegen kaas.

Bak de slavinken in de hete boter rondom bruin. Draai het vuur lager en laat ze in ongeveer 15 minuten gaar worden. Maak ondertussen de bruine saus volgens de gebruiksaanwijzing op het zakje. Roer de geweekte rozijnen erdoor en breng de saus op smaak met een scheut sherry en peper en zout. Neem de slavinken uit de pan en bedek iedere vink met een plak kaas. Leg ze een paar minuten onder een hete grill en laat de kaas smelten en lichtbruin worden. Verdeel de vinken over de borden en schep de saus ernaast. Spruitjes en gekookte aardappelen smaken hier lekker bij.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

RAGOUT MET GEHAKTBALLETJES EN EIEREN

Nodig: 4 eieren, 200 g rundergehakt, peper, zout, 5 dl bouillon (van een tablet), 3 eetlepels boter of margarine, 4 eetlepels bloem, 150 g doperwten (diepvries of blik), 1 blikje asperges, dille.

Kook de eieren hard. Maak het gehakt aan met peper en zout en rol er tussen natte handen kleine balletjes van. Smelt de boter, roer de bloem erdoor en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel, roerend met een garde, aan de kook. Doe de balletjes en de doperwten erbij en laat de saus ± 5 minuten zachtjes koken. Pel de eieren en verdeel ze in grove stukken. Voeg die met de uitgelekte asperges bij de ragout en warm het geheel nog even goed door.

Maak de ragout op smaak af met dille en peper.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

BRUSSELSE LEVER

Nodig: 4 plakken lever à 100 gr, peper, zout, bloem, boter, 2 appelen, 2 uien in ringen gesneden, 4 plakken bacon, 1 eetlepel zure room of yoghurt.

Bestrooi de plakken lever met zout en peper, haal ze door de bloem en bak ze in boter bruin en gaar. Houd de lever op een schaal warm. Bak ondertussen in de boter, waarin de plakken lever zijn gebakken, de appelschijven en rangschik ze daarna op de leverplakken. Bak vervolgens de uiringen en daarna de plakken bacon. Maak de jus met water af. Voeg er desgewenst een scheutje zure room of yoghurtbij. Giet de jus op het allerlaatste moment over het gerecht of geef het er apart bij.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

ROOKWORSTPASTEI MET WITTE BONEN

Nodig: 4 geschrapte aardappelen (± 400 g), 1 verse Gelderse rookworst (± 250 g), 100 g chorizoworst, ½ l blik groentemacédoine, 1 kleine ui, 25 g boter, 40 g bloem (3 el), ½ l blik witte bonen in tomatensaus, 1/2 vlees bouillontablet, 4 el koffieroom, 1 blikje gekoeld croissantdeeg.

Stukjes aardappelen in ±7 min, bijna gaarkoken. Worst gaar maken . Worsten in stukjes snijden. Macédoine afgieten. Ui fijn snipperen. In braadpan boter verhitten. Ui ± 3 min, bakken. Bloem erdoor roeren. Al roerende ¼ l water toevoegen. Blijven roeren tot dik gebonden saus. Erdoor roeren: aardappel, worst, macédoine, witte bonen met tomatensaus, bouillontablet en koffieroom. Overdoen in lage ovenschotel (inh. ± 2 l ). Met deegroller croissantdeeg uitrollen tot lap ter grootte van schotel. Hiermee schotel afdekken tot over rand. Van rest van deeg blaadjes uitsnijden en erop leggen; In midden van voorverwarmde oven (200°C) schotel in ± 20 min. gaarbakken. Lekker met ijsbergsla.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

FIJNE KALFSVLEESRAGOUT

Nodig: 500 g kalfsvlees, 1 ui, laurierblaadje, 4 kruidnagelen, wat peperkorrels, zout, peterselie, 250 g kalfszwezerik, 40 g boter of margarine, 40 g bloem, 1/2 l kalfsbouillon, 1 blikje champignons, 1 eierdooier, 4 eetlepels witte wijn, worcestersaus.

Het kalfsvlees opzetten met 1/2 l kokend water met ui, laurierblaadje, kruidnagelen, peperkorrels, zout en gewassen peterselie. Aan de kook brengen en 1 uur heel zachtjes laten trekken. De zwezerik blancheren (= opzetten met ruim kokend water, aan de kook laten komen en het kookwater afgieten) en deze bij het kalfsvlees in de bouillon doen. Alles nog 1/4 uur zachtjes koken. Het vlees en de zwezerik uit de bouillon nemen en in blokjes snijden. De bouillon zeven. Van boter of margarine, bloem en 1/2 l gezeefde kalfsbouillon een saus maken. Hieraan toevoegen de in plakjes gesneden champignons, blokjes kalfsvlees en blokjes zwezerik. Fijn op smaak maken met eierdooier, witte wijn en wat worcestersaus.

« Previous Entries