Posted by Sander Sanders - oktober 4th, 2017

SINAASAPPELMARMELADE *

Nodig voor ca. 2 ½ potje: 4 sinaasappelen, 1 citroen, ca. 1 ¼ kg suiker, water.
We nemen het gewicht der vruchten aan suiker, wassen ze en koken ze gaar in ruim water (ca. 1 uur). Dan in vieren snijden, het vruchtvlees ontdoen van pitjes en vellen, de schillen van het wit en deze in snippers snijden. Intussen koken we het sap in tot 2/3, voegen suiker, vruchtvlees en snippers toe en koken de jam onder goed roeren, tot een druppel op een koud bord niet meer uitvloeit. Dit is vrij gauw, want de sinaasappel bevat veel pectine. De marmelade. overdoen in goed schoongemaakte potjes en afsluiten met cellofaanpapier.

Posted by Sander Sanders - oktober 4th, 2017

ORANJE PICKLES

Naar origineel Engels recept

Nodig: 10 mooi stevige sinaasappelen, 500 g suiker, 1 l azijn, 1 pijpje kaneel, 15 kruidnagelen.

De sinaasappelen met schil en al in dunne plakjes snijden en pitten voorzichtig eruit wippen. De plakjes in een wijde vuurvaste schotel schikken en zoveel water erop schenken dat ze net onderstaan. Dit een uurtje zo laten staan, het vruchtvlees wordt dan wat zachter. Dan suiker, azijn, pijpkaneel en kruidnagelen toevoegen, aan de kook brengen en een kwartier zachtjes laten koken. Wel af en toe afschuimen. De sinaasappelschijven in schoongemaakte potjes schikken en ze hierbij ook tegen de wand van de potjes zetten, dat staat zo leuk. Nu het azijn-suikermengsel laten inkoken tot jamdikte: een druppel koud geworden op een bordje mag nauwelijks meer uitvloeien. De potjes vullen met de kokende ingedampte massa waaruit u de kruiden gehaald heeft. Potjes sluiten met inmaak-cellofaan en etiket erop plakken.

Posted by Sander Sanders - augustus 20th, 2016

TOMAATJES IN OLIE
Maak jampotten, waarin veel kleine tomaatjes kunnen worden geborgen, zonder dat er grote holten tussen open blijven, goed schoon en droog. Veeg de tomaatjes, die absoluut gaaf en heel moeten zijn, met een droge doek af. Doe ze in de potjes en giet er zoveel olie op dat de tomaatjes onder staan. Sluit de potjes en bewaar ze op een koele plaats.

 

TOMATENCHUTNEY
Nodig: 1 kg tomaten (eventueel ook onrijpe), ca. 8 teentjes knotlook, 1 tl karwijzaadjes, 1 el zout, 2 tl gemberpoeder, 1 tl chilipoeder, 1 tl kerriepoeder, flinke mespunt kaneel, flinke mespunt gemalen kruidnagel, 300 g bruine suiker, 1½ dl azijn.

Onrijpe tomaten kunt u niet pellen, u gebruikt ze met het schilletje, dat uiterst dun is. Rijpe tomaten pelt u. Verwijder vocht en pitjes en snij het vruchtvlees in zeer kleine stukjes. Snipper de knoflook zeer fijn, kneus de karwijzaadjes. Doe dan alle ingrediënten bij elkaar in de pan met een dikke bodem, breng het mengsel aan de kook en laat de massa boven zeer zacht vuur een half uur à 3 kwartier zachtjes pruttelen, waarbij u zeer goed oppast voor aanbranden en vaak roert. Tegen het einde van de kooktijd drukt u de massa zo goed mogelijk tot moes. U laat het inkoken tot u de gewenste dikte heeft. Vul kleine potjes of jampotjes (met heet sodawater omgespoeld en met schoon heet water nagespoeld) met de chutney. Sluit ze af met doorzichtig folie, schrijf de datum op een etiketje en laat de chutney minstens 6 weken koel en donker staan voor u ze gebruikt, bijvoorbeeld bij kerriegerechten, barbecue, rijsttafel.

 

TOMATENPUREE
Nodig: 2 kg. soeptomaten, indien gewenst wat zout, peper, laurierblad, ui en peterselie.
Was de tomaten, snijd ze in stukken en laat deze met de kruiden en een bodempje water op een zacht vuur tot moes koken. Giet dit door een goed vertinde zeef of door een paardenharen zeef, bewaar het eerste vocht voor soep of saus en wrijf nu de puree er door. Zorg dat er geen enkel pitje in de puree terecht komt, want anders bederft de tomatenpuree veel sneller en is al het werk voor niets verricht. Kook de puree vrij dik in. Kook flesjes (ongeveer 3 van 1 ¼ dl) in 10 minuten uit of zwavel ze uit. Giet de kokend hete puree in de flesjes en plaats die gedurende 30 minuten in kokend water, met de kurk losjes op de flessen. Sluit de flesjes verder af door de kurk bij te snijden en te lakken.

Posted by Sander Sanders - augustus 20th, 2016

CHAMPIGNONS IN KRUIDENAZIJN

Nodig: 1 kg champignons, kleine witte, 1 citroen, 6 dl natuurazijn of witte-wijnazijn, zout, 10 peperkorrels, gekneusd, 1 eetlepel mosterdzaadjes, 1 laurierblad, paar takjes verse dragon, olijfolie.

De champignons moeten klein zijn en het hoedje nog gesloten. Het onderste stukje van de steeltjes snijden, ze goed wassen en laten. drogen. De droge champignons met citroensap besprenkelen. In een pan 1 dl azijn aan de kook brengen en de champignons hierin 3 minuten koken. De champignons in een vergiet laten uitlekken. De rest van de azijn met wat zout en de kruiden aan de kook brengen en op een laag vuur 5 minuten laten inkoken. De kruidenazijn zeven en laten afkoelen. De champignons in goed schoongemaakte potjes leggen, met in iedere pot een takje dragon. De afgekoelde azijn erover gieten, tot de champignons onder staan. Op iedere pot een lepel olijfolie scheppen en de potten goed afsluiten.

Posted by Sander Sanders - juli 15th, 2014

ZOETZUUR VAN KERSEN

Nodig: 1 kg stevige kersen, ½ l azijn, 500 g suiker, 1 kaneelstokje, 5 kruidnagels, stuk citroenschil.

Breng de azijn met de suiker, het kaneelstokje, de kruidnagels en de citroenschil aan de kook. Laat dit alles ongeveer 5 minuten zachtjes trekken. Kook de kersen nu ongeveer 5 minuten in de suikerstroop. Spoel ondertussen een glazen pot goed om met eerst heet sodawater en daarna kokend schoon water. Schep de kersen daarna in de glazen pot en kook de suikerstroop nog ongeveer 10 minuten in op groot vuur. Laat de siroop wat afkoelen en schenk deze op de kersen. Ze moeten helemaal onder staan. Voeg eventueel nog wat gekookt water toe. Zoetzuur van kersen smaakt uitstekend bij varkensvlees of kip.

Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

HET CONSERVEREN VAN DE SCHILLEN kan op verschillende manieren gebeuren, We kunnen de vruchten schoon borstelen en de schil afraspen met suikerklontjes, die in een gesloten jampotje bewaard worden. Verder kunnen de schillen afgeraspt worden met een metalen of glazen rasp. De geraspte sinaasappelschil wordt met suiker door elkaar geroerd en dit mengsel eveneens in een jampotje bewaard.
Een derde methode is: de schoon geborstelde vruchten heel dun afschillen. De schilletjes fijn snijden en even opkoken met weinig water en een mespunt zout, De vochtige schilletjes laag om laag met suiker in een jampotje doen. Ook is het mogelijk de schilletjes zonder ze eerst te koken laag om laag met suiker te bewaren.
De gearomatiseerde suiker met schilletjes kan in allerlei zoete gerechten gebruikt worden om ze geuriger te maken.
Ook is er heerlijke marmelade van de schillen te maken Benodigdheden:
De schil en het wit van 4 sinaasappelen (ca. 150 g) 1 flesje sinaasappellimonadegazeuse, 400 g suiker, 1 pakje pectine.
De gewassen sinaasappelen dik afschillen. De schillen met het wit in smalle reepjes snijden. De sinaasappelenschillen met de limonade aan de kook brengen en gedurende 10 minuten koken. De pectine toevoegen en wanneer deze 5 min. doorgekookt heeft, de suiker. De jam opnieuw 5 minuten laten doorkoken en daarna in goed schoongemaakte potjes gieten.

Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

APPELS EN PRUIMEN DROGEN
Gebruik voor het drogen van appels, zoete of zure, ook vruchten die niet houdbaar zijn.
Schil ze en snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Probeer de stukjes met het oog op het drogen allen ongeveer even groot te maken. Rijg ze aan een draad, hang ze onder een vitrage te drogen, of droog ze in een zeer lauwe open oven. Leg de stukjes geregeld om, en zorg ervoor dat de achterste stukjes eens voorkomen en omgekeerd. Ook geeft men de stukjes wel bij de bakker te drogen. Pas op dat ze dan niet verbranden.
Goed gedroogde appeltjes moeten door en door taai zijn. Op eenzelfde manier worden pruimen gedroogd. Kies hiervoor een stevige soort, als kwetsen of stevige rode pruimen. Dompel ze voor het drogen onder in heet water.

Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

PRUIMEN OP JENEVER

Nodig: 300 gr pruimen, 175 gr suiker, 1½ dl water, 7 dl brandewijn voor vruchten.

Bereiding Was de pruimen, droog ze af, doorprik ze aan alle kanten met een houten prikker. Leg ze 1 minuut in kokend water en laat ze uitlekken en afkoelen in een vergiet. Kook de suiker met het water tot siroop, laat afkoelen en roer er de brandewijn onder. Doe de pruimen in flessen of bokalen en giet er de gesuikerde brandewijn over. Wacht enkele maanden alvorens te gebruiken.

Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

ZOETZUUR VAN FRUIT

Peren of appels: schillen, klok huis verwijderen, in vieren snijden. Pruimen, perziken, abrikozen, morellen: doorprikken met een stopnaald. Meloen: schillen en zachte deel verwijderen (onrijpe meloen nemen).

Nodig: 1 kg fruit, 3 dl azijn, 3 dl water, 400 g suiker, stukje pijpkaneel, wat kruidnagelen.

Breng azijn, water, suiker en kruiden aan de kook en laat het fruit hierin enkele dagen staan. Breng het dan aan de kook en laat het koken tot de appels en peren gaar zijn, meloen glazig en ander fruit mooi glad. Schep het fruit in de pot, laat het vocht inkoken tot een dunne siroop en giet het over het fruit. Tip: Hiervoor kan gemengd fruit gebruikt worden, maar ook soort bij soort.

PERZIKPOTJE

Een Amerikaans recept dat heerlijk smaakt bij koud vlees, wildgerechten en bij vleesfondue. Hiervoor eerst enkele glazen potjes of mooie stopflessen goed schoon maken door ze om te spoelen met heet sodawater en na te spoelen met kokend water.

Nodig: 2 kg perziken, ½ l cider- of wijnazijn, 400 g kristalsuiker, 6 kruidnagelen, 4 pimentkorrels of 1/2 theelepel gemalen piment = alispice, mespuntje gemalen foelie.

Kokend water over de perziken gieten, ze even laten staan, ze afgieten en pellen. De vruchten in tweeën snijden en de pitten verwijderen. De halve perziken met de bolle kant boven netjes op elkaar in de schoongemaakte potjes stapelen. De azijn met de suiker aan de kook brengen, het vuur lager draaien, de specerijen toevoegen en dit ca. 6 minuten heel zachtjes laten doorkoken. Dit kokend op de perziken schenken, er wel goed voor zorgen dat de specerijen goed over de diverse potjes verdeeld zijn. Even laten bekoelen en de potjes afsluiten met een stukje inmaak-cellofaan + elastiekje of met de stop als u stopflessen gebruikt.

Tip: Om springen te voorkomen de potjes bij het vullen op een natte doek zetten.

Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

KOMKOMMERWORTELCHUTNEY

Nodig: 1 kg komkommer, 500 g wortelen, 1 ui, zout, 1 theelepel zwarte peper, 1 theelepel mosterdpoeder, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 theelepel chilipoeder, sap van 1 citroen, 400 g bruine suiker. ½ l dragonazijn.

De komkommers wassen en fijnsnijden, de wortels wassen en raspen, de ui snipperen. Alles in een pan scheppen met wat zout, de zwarte peper, het mosterdpoeder, paprikapoeder, chilipoeder, het citroensap en de bruine suiker. De azijn erover gieten en alles al roerend aan de kook brengen. Op een laag vuur 1 1/2 uur zachtjes laten inkoken tot een dikke moes. Wel steeds even roeren. De chutney op smaak proeven en nog warm in goed schoongemaakte potjes gieten. De potjes meteen afsluiten.

Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

VERSE MUNTCHUTNEY

Nodig: 1 flinke bos verse muntblaadjes (pepermuntblad), ½  zeer fijngehakte ui, 1 mespuntje zout, mespuntje cayenne, en. sap van een halve citroen.

Was de muntblaadjes en bet ze droog. Hak het uitje heel fijn. Vijzel ui en mint tot een pasta. Voeg het sap van een ½ citroen toe, zout en cayenne. Bewaar muntchutney op een koele plaats. Deze chutney kan eventueel ook in de elektrische mengbeker van een mixer gemaakt worden.

Muntchutney is erg lekker bij geroosterde gerechten.

Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

ZOETZURE POMPOEN

Nodig: 2 kg schoongemaakte pompoen, 1 l wijn- of kruidenazijn, 800 g suiker, 2 kaneelstokjes, 10 kruidnagelen, dunne schilletjes van 2 citroenen.

De pompoen schillen, halveren en het zaad met het nat eruit laten lopen; De vruchten dan in blokjes snijden. De azijn koken met 1 water, de suiker, de kruiden en de citroenschilletjes tot de suiker is opgelost. Telkens een portie pompoenblokjes hierin glazig laten worden, het nat tegen de kook aan houden. De blokjes met een schuimspaan uit de azijn nemen, goed laten uitlekken en ze in schoongemaakte potjes doen. Tot slot de zoetzure azijn laten inkoken tot het stroperig begint te worden en dit heet over de pompoen in de potjes schenken. De potten met ring, deksel en klem sluiten.

ZOETZUUR VAN MELOEN MET SINAASAPPEL

Nodig: 1 kg schoongemaakte meloen, 3 sinaasappelen, 750 g suiker, 1/2 l citroenmelisse-azijn of wijnazijn met ‘t sap van 1 citroen.

De meloen van schil, zaad en nat ontdoen en dan in grote blokjes snijden. Van 1 sinaasappel de schil heel dun afsnijden en deze (zonder wit!) in dunne reepjes snijden. Alle sinaasappelen pellen, de witte velletjes er zorgvuldig afhalen en in partjes verdelen De meloenblokjes omscheppen met de sinaasappelpartjes en de schilreepjes. De helft van de suiker en van de azijn erover scheppen en alles toegedekt een nacht laten staan. De volgende dag alle azijn, de suiker en het uitgelopen nat van de vruchten koken en blijven roeren tot de suiker opgelost is. De vruchtenstukjes hierin deel voor deel glazig laten worden, het nat tegen de kook aan houden. Met een schuimspaan er weer uithalen, goed laten uitlekken en in de goed schoongemaakte potjes doen. Het azijn-suikermengsel nog een keer aan de kook laten komen en heet over de vruchten in de potten gieten. Direct sluiten met ring, deksel en klem.

Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

ZOETZUUR VAN COURGETTES

Nodig: 1 kg courgettes, ½ l azijn, 500 g suiker, stukje pijpkaneel, 5 g kruidnagels.

Was de courgettes, snij de uiteinden eraf en snij ze in blokjes. Kook van de azijn met de suiker, kaneel en kruidnagel een dunne stroop. Leg de stukjes courgette erin en kook ze ca. 10 minuten zachtjes. Haal de courgettes met een schuimspaan uit de pan en doe ze over in brand- schone potjes. Kook de azijn nog eens 15 minuten in en giet die dan heet op de courgettes. Sluit de potjes en zet ze koel weg. Na ca. 3 weken is dit zoetzuur klaar om te gebruiken. Bewaren kunt u het wel enkele maanden op een koele en liefst donkere plek.

TOMATENCHUTNEY

Nodig: 1 kg tomaten, 1 dl azijn, 125 g bruin basterdsuiker, klein uitje, ½ Spaans pepertje (zonder pitjes) , 50 g rozijnen, ½ el gemberpoeder, ½ el mosterdpoeder, zout.

Was de tomaten, ontvel ze en snij ze in stukjes. Kook van de azijn met de suiker een stroopje. Voeg de tomaten toe, het gesnipperde uitje, het in stukjes gesneden Spaans pepertje, de rozijnen, de met wat azijn aangemaakte gemberpoeder, mosterdpoeder en zout. Kook tot het papje een beetje gebonden is en doe de chutney in brandschone potjes. Sluit ze af en bewaar ze koel enkele weken.

Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

ANANAS ZOETZUUR

Bijgerecht 4 personen

Nodig: 1 kleine ananas, 1 grote ui, 1 rode Spaanse peper, 2 eetlepels olie, 1 dl ananassap, 1 dl azijn, 3 eetlepels bruine suiker, 1 1/2 theelepel ketoembar, 1/2 theelepel djinten, 1/2 theelepel kaneel, mespuntje kruidnagelpoeder, peper.

Snijd de ananas in plakken. Snijd de schil met harde kroontjes weg en verwijder de harde kern. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel en snipper de ui. Maak de Spaanse peper schoon en verwijder de zaadjes. Snijd de peper in dunne reepjes. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui met de reepjes peper al omscheppend glazig. Voeg het ananassap met de azijn, bruine suiker, ketoembar, djinten kaneel, kruidnagelpoeder en peper toe. Breng dit aan de kook en voeg stukjes ananas toe. Laat het ananaszoetzuur afkoelen en zet het afgedekt enkele dagen in de koelkast, zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken.

PAPRIKA’S IN HET ZUUR

Nodig: 1 kg paprika’s (gele en witte), 2 uien, 3 el zout, 1 fles inmaakazijn, 2 tl zout, 100 g suiker, 10 – 15 witte peperkorrels.

Snijd de paprika’s in de lengte doormidden en verwijder het steeltje, de zaadjes en de zaadlijsten. Snij ze in niet te dunne reepjes. Schil de uien en snij die in ringen. Leg paprika’s en uienringen samen in een vergiet en kneed het zout erdoor. Laat dat 24 uur staan en uitlekken en spoel dan de paprika’s en uienringen onder de kraan af. Laat ze nog eens goed uitlekken. Breng de azijn met de suiker, zout en de peperkorrels aan de kook en doe de paprika’s en uien erbij. Laat weer aan de kook komen en een minuutje zachtjes koken. Doe dan de paprika’s met de uien en de azijn in brandschone potjes. Sluit ze af en bewaar ze op een koele plaats. Na een week is het zuur al te gebruiken en het is enkele maanden te bewaren.

Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

PICCALILLY

Nodig: 1/2 bloemkool, 1/2 kg worteltjes, 250 g doperwtjes gedopt, 100 g zout, mosterdpoeder, 10 g kerriepoeder, 5 g zout, 25 g suiker, 1 lepel slaolie, ½ l azijn, slaolie.

Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in kleine roosjes. Was deze en laat ze goed uitlekken. Schrap de worteltjes, was ze en snijd ze in schijfjes.  Schil de komkommer en snijd hem in de lengte in vieren. Verwijder het zaad en snijd de delen in blokjes. Was de doperwtjes. Breng 2 l water met 100 g zout aan de kook. Doe alle groenten erin en laat alles vlug aan de kook komen. Laat de groenten uitlekken en afkoelen. Meng in een pan de bloem, het mosterdpoeder, kerriepoeder, zout, suiker en slaolie aan met een deel van de azijn. Roer goed, zodat een glad papje zonder klontjes ontstaat. Verdun dit al roerend met de overige azijn. Breng de mosterdsaus al roerend aan de kook. Laat de saus op een zacht vuur en onder af en toe roeren doorkoken gedurende 1/4 uur. Neem de pan van het vuur af en roer de groenten erdoorheen. Vul drie schoongemaakte potjes met de piccalilly. Zorg ervoor dat de groenten geheel door de mosterdsaus zijn bedekt. Schenk er een dun laagje slaolie op om verdamping van de azijn tegen te gaan. Sluit de potjes met cellofaanpapier en zet dit met een elastiekje vast.

ZOETZUUR VAN MELOEN

Nodig: 1 kg meloen, 1 wijnazijn, 500 g suiker, 1 stuk pijpkaneel, 6 kruidnagelen, enkele stukjes gember.

Schil de meloen, halveer hem en verwijder het zaad. Snijd het vruchtvlees in reepjes of blokjes en leg deze in een kom. Breng de azijn met de suiker en de kruiden (in een lapje gebonden) aan de kook, schenk dit over de meloenblokjes en laat dit staan tot de volgende dag. Schenk dan het vocht eraf, breng het aan de kook en schenk het weer op de stukjes meloen. Herhaal dit alles nog twee keer. Het vocht moet bij de laatste keer dik-stroperig zijn; zo niet, laat het dan tot een dik stroopje inkoken. Doe de meloenblokjes in een goed schoongemaakte stopfles en schenk het stroopje erop. Laat het meloenzoetzuur afkoelen en sluit de fles met stop of indien u geen stopfles heeft, sluit de glazen potjes met cellofaanpapier.

Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

ZOETZUUR VAN OGENMELOEN

Nodig: 1 kg schoongemaakte niet te rijpe Ogenmeloen, wijn- of kruidenazijn, 5 g pijpkaneel, 3 kruidnagels, 1 tl gemberpoeder.

Schil de meloen, schep de pitten en het zachte vruchtvlees eruit en snijd het stevige vlees in blokjes. Kook van de suiker, de azijn, pijpkaneel, kruidnagels en gemberpoeder een dunne suikerstroop. Laat de stukjes meloen zachtjes in de stroop heel even meekoken; ze mogen beslist niet stuk koken (3 – 4 minuten is lang genoeg). Laat alles afkoelen. Verwijder de pijpkaneel en de kruidnagels. Doe de meloenblokjes over in zorgvuldig met sodawater schoongemaakte en met heet water nagespoelde potje Giet er zoveel suikerstroop op dat de vruchten net onder staan. Sluit de potjes luchtdicht af met plastic folie of cellofaan. Schroef er daarna eventueel nog deksels op. Voorzie de potjes van een etiket met inhoud en datum. Bewaar de potjes op een koele en donkere plek tot ten hoogste 3 maanden. Een heerlijk bij gerecht voor al het geroosterde vlees en bij Indische gerechten.

Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

PRUIMEN CHUTNEY

Nodig: 500 g gedroogde pruimen zonder pit, 250 g goudrenetten geschild in blokjes, 250 g uien in ringen, 4 teentjes knoflook geperst, 1 cm gemberwortel geschild en geraspt of 2 theel. gemberpoeder, 1 theel. zout, ½ l rode wijnazijn, 500 g lichtbruine suiker, 2 eetl grove mosterd.

Snijd de pruimen in vieren. Breng in een roestvrijstalen of geëmailleerde pan de pruimen, appels, uien, knoflook, gemberwortel, zout en azijn aan de kook. Temper de hittebron en laat alles in een gesloten pan ca. 30 minuten zachtjes koken. Voeg de suiker en mosterd toe. Laat alle ingrediënten nog eens ca. 30 minuten zachtjes koken. Controleer tussentijds of het mengsel niet te droog wordt, voeg eventueel een scheutje water toe. Laat de chutney afkoelen en schep hem dan in goed schoongemaakte potten. Laat de goed afgesloten chutney bij voorkeur twee weken op smaak komen. Na opening van de pot is de chutney maximaal een week houdbaar in de koelkast.

Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

BRAMENJAM ZONDER KOKEN
Nodig: 500 g bramen, sap van 1 citroen, 500 g suiker, zuivere alcohol.
U kunt, zonder koken, bramenjam maken, die U wel enige tijd kunt bewaren, maar liever geen maanden lang. Maar deze jam is zo lekker, dat ze echt wel binnen een paar weken op zal zijn. Was de bramen voorzichtig in koud water. Laat ze goed uitlekken en schep ze in een kom. Zet er de handmixer in en laat die ongeveer 1 minuut draaien. Voeg dan de suiker toe, waarbij U de mixer laat draaien en de suiker, bijv. uit een puntzak, geleidelijk in de bramenmassa laat stromen. Laat de mixer in het geheel ongeveer 10 minuten draaien, waarbij U ook geleidelijk het citroensap toevoegt. U hebt jampotjes zeer zorgvuldig schoongemaakt met heet sodawater en daarna met schoon water nagespoeld. Vul de potjes met de vruchtenmassa en laat dit 12 uur op een koele plaats onafgedekt staan. Drenk velletjes plastic, die precies in de opening van de potjes passen in wat zuivere alcohol (die U bij de drogist kunt krijgen) en leg dit op de jam. Bind daarna de potjes op de gebruikelijke manier dicht met stukjes vochtig plastic en een touwtje. Schrijf vooral de datum op een etiketje op de potjes en bewaar de jam niet te lang.

Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

BRAMENGELEI
Nodig: 1 kg rijpe bramen of iets meer, sap en schil van 1 citroen, 800 g suiker en 1 dubbel pakje pectine of jam-geleermiddel. Drie jampotjes met toebehoren.
Was de bramen en zoek ze goed uit. Zet ze met een klein beetje water of anders fijn gedrukt op een klein vuur, Laat het sap eruit trekken en giet de vruchten op een zeef of vergiet waarin een in heet water uitgespoelde dichte doek is gelegd. Gebruik hiervoor een oude doek, want de vruchtenvlekken zijn slecht te verwijderen; in plaats van een doek kan ook filtreerpapier dienst doen. Laat de citroenschil mee aftrekken als het niet de bedoeling is schilletjes in de gelei te houden. Schil als er wel stukjes citroenschil in de gelei zullen worden gedaan, de citroen dun af en knip de schil in zeer fijne reepjes. Laat de reepjes na het zeven van de vruchten in het bramensap gaar koken, desnoods gebruikt men daarvoor een beetje bramensap of wat water, waarin de schilletjes afzonderlijk worden gaar gemaakt. Meet het verkregen bramensap. dat ongeveer 8 dl moet zijn. Het mag iets minder wezen, omdat er later wat citroensap aan wordt toegevoegd. Breng het bramensap (al of niet met citroensnippertjes gemengd) aan de kook. Strooi er de Inhoud van een pakje pectine in en laat de vloeistof 1 minuut hard doorkoken. Zorg dat de pectine niet in klontjes in de gelei komt; maak als de pectine aan elkaar is geplakt, die klontjes eerst fijn. Laat de suiker in een dun straaltje en steeds roerende zodat ze dadelijk oplost, in het vruchtensap lopen. Breng het aan de kook en laat het zeven minuten doorkoken. Doe de laatste minuut het citroensap in de gelei, zodat ook dit sap nog even tot 100 grC wordt verhit. Doe daarna de gelei in zeer goed schoongemaakte jampotjes en sluit ze goed af.

BRAMENGELEI

Nodig: 1 l bramensap, verkregen uit ruim 1 kg bramen of 1 kg bramen en 300 g appels, 750 g suiker, 4 dl gezeefd citroensap of 5 g citroenzuur.
Was de bramen of de bramen en de stukjes appel en zet ze in een gesloten pan op met iets water om aanbranden te voorkomen. Kook ze gaar. Laat ze uitlekken, vang het sap op en meet dit. Het opgevangen sap moet 1 liter zijn. Kook dit sap met open deksel in tot 2/3 van de oorspronkelijke hoeveelheid. Meet dit door een houten lepel rechtop in de massa te steken, waarop zich dan een afscheiding vormt. Voeg de 750 g suiker toe en breng de gelei al roerend aan de kook. Laat nu de gelei zolang inkoken totdat een druppel op een koud bord niet meer uitvloeit. Voeg dan het citroensap of het in wat water opgeloste citroenzuur toe. Vul de potjes met de hete jam. Zet ze hiervoor in een kommetje of pannetje met warm water. Sluit ze direct na het vullen. Voorzie de potjes van een etiket waarop naam en datum.

Posted by Sander Sanders - augustus 30th, 2012

PICKLED PEACHES
Een heel leuk recept, afkomstig uit de Ver. Staten, om perziken in te maken. U gebruikt de pickled peaches later als bijgerecht, bijv. bij kerrieschotels, bij koud vlees, bij wildgerechten, of bij paté op een gezellig avondje.
Nodig: 1 kg perziken, ½ l ciderazijn, 400 g suiker, 2x zoveel kruidnageltjes als er perziken zijn, 2x zoveel pimentkorrels als er perziken zijn (of een theelepel gemalen piment, ook wel allspice genaamd), ½ tl gemalen foelie, 1 tl gemberpoeder.
Giet kokend water op de perziken, laat even staan, en pel ze. Snijd elke perzik in tweeën, verwijder de pit en steek in elke halve perzik een kruidnageltje. Zorg dat u wijde potten klaar hebt staan: omgespoeld met heet sodawater, nagespoeld met heet schoon water. Leg de perziken erin, netjes op elkaar, bolle kant boven. Breng azijn en suiker aan de kook, voeg de kruiderij toe en laat dit zachtjes 8 minuten doorkoken. Giet de hete azijn op de perziken en sluit de potjes goed af, bijv. met plastic en een elastiekje.

Posted by Sander Sanders - augustus 30th, 2012

INMAKEN VAN TOMATENSAP

Het beste is hiervoor het gewonnen tomatensap van gedurende 10 minuten gekookte tomaten te steriliseren. Dit kan in weckflessen of flessen met goede kurken gebeuren. Flessen of inmaakglazen worden in sodawater en heet, goed schoon water gereinigd, de ringen en kurken een kwartier uitgekookt. Alles wordt vervolgens op een schone theedoek gezet om uit te druipen. Om de kurken wordt een kruisbandje gedaan, zodat ze los op de gevulde flessen staan zonder er af te vallen. De weckflessen worden op de gewone manier afgesloten met ring en beugel. De flessen worden nu in een pan gezet waarin onderin een laagje kranten is gelegd en desnoods met een omgekeerde pan er op een half uur gesteriliseerd.

Posted by Sander Sanders - augustus 30th, 2012

TOMATEN-ZOETZUUR

In een ruime pan 2 dl wijnazijn met 100 g geleisuiker, 500 g gepelde en gehalveerde sjalotjes, 1 stukje foelie, 5 pimentbessen, 5 peperkorrels en ½ theelepel zout 2 minuten koken. In de pot 500 gram (kers-)tomaatjes en blaadjes basilicum of takjes dragon leggen en de azijn erop schenken en afsluiten.

Posted by Sander Sanders - augustus 30th, 2012

TOMATENCHUTNEY
Dit is een zeer pikante massa die bij vlees, bij wild, bij droge rijst en dergelijke gerechten wordt gegeven.

Nodig: ongeveer 1 kg tomaten (rijpe of onrijpe), 1 teentje knoflook, 10 kleine inmaakuitjes, 1 dl azijn, 1 el bessenjam, 150 g bruine suiker, 10 g zout, 1 el gemberpoeder, 1 tl (glad afgestreken) sambal oelek, 100 g rozijnen.
Was de tomaten, ontdoe ze van de kelkblaadjes en/of het scherpe puntje, waar de steel is ingeplant. Snijd de tomaten in stukken, snijd ook de uitjes en het knoflook heel fijn. Los in de azijn de suiker op, roer er de jam door, voeg alle andere ingrediënten toe en laat de massa zachtjes koken tot de tomaten gaar zijn en het geheel enigszins gebonden is. Doe de chutney daarna in goed schoongemaakte jampotten en sluit ze af met vochtig cellofaanpapier en elastiek. Giet, als het de bedoeling is de chutney nog een poosje te bewaren, een dun laagje olie bovenop de chutney, voordat het potje wordt afgesloten

Posted by Sander Sanders - augustus 3rd, 2012

DRIE VRUCHTENJAM
Nodig: ½ kg. aardbeien, ½ kg. rabarber, ½ kg. kruisbessen, de dunne gele schil van 1 citroen, 1 dl. water en 1½ kg. suiker.
Was de rabarberstelen (er zijn mogelijk jonge planten, die nog laat rabarber geven), snijd ze in stukjes en zet ze in een pan met dikke bodem, op een klein vuur. Voeg de in zeer smalle reepjes geknipte citroenschil en het water toe. Maak de kruisbessen (liefst onrijpe, nog groene bessen) schoon en doe ze bij de rabarber. Was intussen de aardbeien en ontdoe ze van de kelkblaadjes. Voeg ze hij het vruchtenmoes, zodra de bessen tot moes zijn gekookt, Neem het deksel van de pan en laat de vruchten gedurende 10 à 15 minuten inkoken, zodat er vrij wat water verdampt. Roer af en toe met een houten lepel om te voorkomen dat de kruisbessenpitjes aanbranden. Laat de suiker in een dun straaltje in de kokende vruchtenmassa lopen. Roer intussen, opdat de suiker dadelijk oplost en niet kan aanbranden. Kook de jam, gedurende twaalf tot vijftien minuten in, maar in geen geval langer dan vijftien minuten.

Posted by Sander Sanders - augustus 3rd, 2012

KRUISBESSENJAM
Op 500 g kruisbessen neemt men 375 g suiker. Was de bessen, pluk er de stelen en de neusjes af en was ze nog enige malen. Goed laten uitdruipen op een doek. Zet de suiker op, en doe er niet meer water bij dan nodig is om ze te doen smelten. Zet ze dan op een flink vuur te koken, en laat ze koken tot er bellen opkomen. Nu gaan de kruisbessen in de suiker, men brengt ze aan de kook en laat ze een half uur al roerende koken; het mag ook nog iets langer. Daarna doet men ze in de potjes en laat ze daarin koud worden. Den volgende dag sluit men de potjes af.

Posted by Sander Sanders - augustus 3rd, 2012

FRAMBOZENJAM.
Van 500 g frambozen haalt men de steeltjes af. en was ze flink; dan laat men ze op een vergiet uitlekken, en kijkt ze goed na, of er geen wormpjes in zitten. Slechte plekken moeten ook verwijderd worden. Op 500 g frambozen neemt men 375 g suiker. Men kookt alles te samen, tot de suiker gesmolten is en de frambozen stuk zijn. Deze jam moet vrij lang koken; als ze stevig is, zodat ze niet van den lepel valt, dan giet men ze in een stenen bak, laat ze afkoelen en doet ze koud in de potjes.

Posted by Sander Sanders - augustus 3rd, 2012

RODE BESSENJAM

4 -5 potjes

Nodig: ± 1200 g rode bessen, 1 kg suiker, inmaakcellofaan.

De bessen wassen, rissen en de lelijke verwijderen. In een pan de bessen snel aan de kook brengen en op een middelmatig vuur in ± 15 minuten tot ± ¾ laten inkoken. De suiker toevoegen, aan de kook brengen en nog ± 10 minuten zacht laten koken. Controleer de jam door een beetje jam op een koud schoteltje te schenken. Loopt de jam na afkoelen niet meer uit, dan is ze dik genoeg. Anders nog even laten koken tot wel de dikte is bereikt. De jampotjes op een natte doek zetten en direct met de gloeiend hete jam vullen. De potjes direct afsluiten met nat gemaakt inmaakcellofaan en omgekeerd laten afkoelen. De potten van een etiket voorzien.

Posted by Sander Sanders - augustus 3rd, 2012

APPELSTROOP

2 kg zure appels in stukjes snijden (alles eraan laten) en bedekken met 2 koppen cider, appelazijn of water. Kook dit tot het zacht wordt, druk het door een zeef en meet dan met een kopje de hoeveelheid. Toevoegen: ½ kopje suiker voor elke kop pulp, mespuntje zout, 2 volle theelepels kaneel, 1 theelepel fijne kruidnagels, ½ theelepel piment, 1 citroen, de geraspte schil en het sap ervan.

Alles laten inkoken, met de deksel op de pan, tot de suiker opgelost is. Tijdens het koken regelmatig roeren met een houten lepel, zodat het niet aanbrandt. Haal de deksel er dan af en kook de stroop snel in, totdat, als je met een lepeltje een druppel op een koud bord laat vallen, die druppel stolt. Overdoen in schone potten, laten afkoelen en afsluiten.

Posted by Sander Sanders - augustus 3rd, 2012

AARDBEIEN-RABARBERJAM

Ca.4 potten. Nagerecht.

Nodig: 750 verse rabarber (zonder blad), 500 g verse aardbeien, 1 zak geleisuiker speciaal, 1 theelepel koekkruiden, extra nodig: 4 jampotten

Was het fruit en maak het schoon. Verwijder de kroontjes van de aardbeien, was de aardbeien en snij ze in grove stukken. Verwijderde uiteinden van de rabarberstengels en snij de rabarber in stukjes van ca. 3 cm. Schep in een grote kom de geleisuiker en de koekkruiden door het fruit. Laat het ca. 30 minuten staan. Schep alles in een grote pan en breng dit op een hoog vuur al roerend aan de kook. Laat het mengsel ca. 2 minuten goed doorkoken.

Vul de glazen potten tot aan de rand met jam. Sluit de potten goed af en zet ze een paar minuten ondersteboven. Bewaar de jam op een koele en donkere plaats.

Posted by Sander Sanders - augustus 3rd, 2012

ZOETZUUR VAN KWETSEN
Nodig: 500 g kwetsen, ½ l azijn, 350 g suiker, 3 g pijpkaneel, 3 g kruidnagelen.
Was de kwetsen, prik met een zuivere vork gaatjes in de schil. Kook de azijn met de kruiden en de suiker en giet hem na afkoeling over de kwetsen. Laat deze enige dagen staan onder af en toe roeren. Kook daarna de kwetsen in de azijn op tot ze glad zijn. Gebruik daartoe een pan met grote bodem en doe daarin den azijn met telkens een laag kwetsen zodat ze gemakkelijk te overzien zijn. Neem elke vrucht, die glad is geworden dadelijk uit het vocht. Doe de kwetsen met de kruiden in de schoongemaakte fles en laat zo nodig de azijn nog even inkoken tot een dunne stroop. Giet dit over de kwetsen en sluit de pot of de fles af.

« Previous Entries