Posted by Sander Sanders - oktober 15th, 2013

VLAMMENDE THEE

Nodig: 2 theezakjes, suiker naar smaak (of kristalvormige zoetstof), 1/2 theelepel gemalen kruidnagelen, 1/2 theelepel kaneel, 1 dl rum.

Zet met de theezakjes en 1 liter kokend water thee. Laat deze 5 minuten trekken. Schenk de thee in vier glazen voeg suiker naar smaak toe. Strooi kruidnagelpoeder en kaneel in een soeplepel. Schenk de rum erbij en steek deze aan. Verdeel de brandende rum voorzichtig over de theeglazen en serveer direct.

Posted by Sander Sanders - oktober 15th, 2013

BOERENKOFFIE
Nodig: 1 liter bier, 3 eierdooiers, 250 g suiker, beetje bloem, kaneel, nootmuskaat, zout, knikker boter, theekopje sterke koffie, theekopje cognac.

Klop de eierdooiers los en schuimig met de specerijen, wat bloem en de gesmolten boter. Voeg er voorzichtig wat koud bier bij, klop ze nog eens goed, voeg dan de suiker en de koffie toe. Breng de rest van het bier aan de kook, schuim het af. Roer voorzichtig wat van dit warme bier door het eimengsel, en voeg dan, van het vuur af, dit mengsel bij de rest van het bier. Klop dit vooral heel goed en energiek. En voeg er tenslotte als hartversterking de cognac bij.

Posted by Sander Sanders - oktober 15th, 2013

WARME APPELSAPDRANK
Nodig: 7½ dl appelsap, 2 kruidnagelen, 1 stuk pijpkaneel, bijna 40 g (2½ eetlepel) suiker.
Het appelsap opzetten met de kruidnagel en pijpkaneel. Het sap 20 à 30 min. laten trekken. Vervolgens van het vuur af de suiker toevoegen en de drank heet in glazen opdienen.

Posted by Sander Sanders - oktober 15th, 2013

WEINBRANDKOFFIE

Nodig: 1/8 liter slagroom, 1 eetlepel suiker, 8 suikerklontjes, 1 ½ dl Duitse weinbrand of cognac, ½ liter sterke hete koffie.

Klop de slagroom met de eetlepel suiker stijf. Spoel 4 hittebestendige bekers met heet water om. Leg in ieder 2 suikerklontjes. Schenk de weinbrand in een soeplepel en verwarm deze boven een kaarsvlam. Laat de vlam in de lepel schieten en schenk de brandende weinbrand in de bekers. Schenk direct de koffie op om de vlammetjes te doven. Garneer de koffie met een toef slagroom.

Posted by Sander Sanders - oktober 15th, 2013

FEUERZANGENBOWL

10 personen

Nodig: 2 flessen rode wijn, sap van 3 sinaasappelen, sap van 1 citroen, 2 kruidnagelen, 200 g suikerklontjes, 1/2 fles rum.

Laat de wijn met sinaasappel- en citroensap en de kruidnagelen heet worden. Breng de pan zo naar binnen of doe de drank over in een vuurvaste schotel. Leg over de opening een goed vertinde metalen zeef, waarin de suikerklontjes zijn opgestapeld. Druppel er de rum over, zodat ze ermee doordrenkt raken. Verwarm in een metalen juslepel rum boven het tafelkomfoor en steek de rum aan (lichten uit!). Laat de brandende rum voorzichtig over de suikerklontjes lopen, die daardoor ook ontstoken worden. Wacht tot de rum is uitgebrand en de gesmolten suiker in de wijn is gelekt en vul de glazen.

Posted by Sander Sanders - oktober 15th, 2013

GEMBERPUNCH

10 glazen

Nodig: 3/4 l water, stukje gemberwortel, 2 kruidnagelen, 125 g suiker, 6 eetlepels thee, 1 citroen, 1 fles rode wijn, 2 dl rum of cognac of vieux.

Laat de gemberwortel met de kruidnagelen in de helft van het water met de suiker 15 minuten zachtjes trekken. Breng de andere helft van het water aan de kook, giet dit op de thee en laat deze 4 minuten trekken. Trek met een dunschiller een lange, dunne schil van de citroen. Pers de citroen uit. Schenk de wijn bij het kruidenaftreksel en verwarm dit tegen de kook aan. Giet het door een zeef in een grote hittebestendige kan, soepterrine of kom; Voeg ook de thee en het citroensap toe. Hang er de citroenschil als een spiraal in. Houd de drank warm op een theelichtje als er nog voor een tweede keer wordt ingeschonken. Roer er tot slot de rum, cognac of vieux door.

Posted by Sander Sanders - oktober 15th, 2013

PUNCH DON CARLOS

Met recht een driesterrenrecept, want men moet er wél wat keukenervaring voor hebben. Maar het is dan ook formidabel. De hoeveelheid is berekend voor ongeveer 10 glazen.

Nodig: 1 fles rode wijn, sap van 1 citroen en 2 sinaasappelen, afgeraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel, 200 g suiker, 6 eieren, 1 pot ontpitte kersen, 1glaasje oranjecuraçao of eventueel kirsch.

Zorg om te beginnen dat alle ingrediënten op een aangename kamertemperatuur zijn, dus geen eieren zo uit de koelkast, geen koude wijn, geen koude vruchten. Klop de eieren los, voeg er het citroen- en sinaasappelsap en de wijn aan toe, het sap uit de pot kersen (ca. 1 à 1 1/2 dl) en de suiker. Zet dit alles in een zeer goed geëmailleerde of glazen pan op een uiterst zacht vuurtje en klop tot de massa lauwwarm wordt en gaat binden. Dat kan wel even duren Zodra de punch gaat binden onmiddellijk ophouden, anders gaat de zaak schiften. Voeg er dan de likeur of kirsch bij, ook even tot lauwwarm voorverwarmd. Schep in mooie hoge glazen een lepel kersen en daarop de schuimige punch. Geef er een waaierbiscuit of een lange vinger bij.

Posted by Sander Sanders - oktober 15th, 2013

KOFFIE MET EEN TWIST

Drankje 6 personen

Nodig: 125 ml slagroom, 2 el witte basterdsuiker, 1 mespunt gemalen kardemom, 600 ml sterke koffie of 6 kopjes espressokoffie, 6 el whisky, cacaopoeder.

Klop de slagroom lobbig met de basterdsuiker en de kardemom. Schenk de koffie in 6 hoge glazen, roer door ieder glas koffie een eetlepel whisky. Roer eventueel naar smaak nog wat extra suiker door de koffie. Schep voorzichtig de slagroom over de koffie; zorg dat het niet mengt. Bestrooi de drankjes voor het serveren met wat cacaopoeder.

Posted by Sander Sanders - augustus 18th, 2013

MILKSHAKES

Voor vier glazen (limonade- of hoge bierglazen op een voetje zijn hiervoor het meest geschikt) heeft men nodig: ½ l koude melk, 4 bolletjes ijs en het smaakje. Van dit laatste geven we bij de diverse recepten de hoeveelheden op.
AARDBEIENMILKSHAKE
Op bovengenoemde hoeveelheden neemt men 100 g verse aardbeien vermengd met wat suiker. Zijn er geen verse vruchten meer, dan kunnen aardbeien uit blik of bevroren vruchten goed dienst doen. Ook aardbeienlimonadesiroop of puddingsaus smaakt erg lekker. Hiervan neemt men dan 1 dl.
BANANENMIIKSHAKE
Vermeng de melk en het ijs met 4 niet te grote bananen.
KOFFIEMILKSHAKE
Hiervoor heeft u 1 dl sterk koffieextract, waarin wat suiker is opgelost, nodig. Hierbij kan dus eventueel koffieijs worden gebruikt. Koffie in poedervorm is eveneens zeer smakelijk. Op bovengenoemde hoeveelheden rekent men 4 theelepels koffiepoeder (deze met wat suiker oplossen in heet water en laten afkoelen).
SINAASAPPELMILKSHAKE
Gebruik hiervoor het sap van twee sinaasappelen, eventueel vermengd met wat suiker. Ook sinaasappellimonadesiroop of -puddingsaus smaakt heel goed (1 dl).
CITROENMILKSHAKE
Zie hiervoor bij sinaasappelmilkshake. Het sinaasappelsmaakje wordt hierbij vervangen door een citroensmaakje.
CHOCOIADERMILKSHAKE
Op ½ l melk neemt men hier dus 4 bolletjes vanille- of chocoladeroomijs. Het smaakje bestaat uit: 4 volle theelepels cacao, 15 theelepels suiker opgelost in 1 dl kokend water. Dit mengsel wordt afgekoeld met de melk en het ijs vermengd.
ABRIKOZENMILKSHAKE
Zet hiervoor 50 g gedroogde abrikozen een nacht tevoren in de week in zo weinig mogelijk water. Kook ze de volgende dag tot moes met wat suiker. Na afkoeling vermengen met de overige ingrediënten. Eenvoudiger is het om 1 dl abrikozenpuddingsaus te nemen.
ANANASMILKSHAKE
Van een blik ananasstukjes gebruiken we alleen de vruchten (het nat kan bij een toetje worden verwerkt). In de plaats van stukjes kunt u ook 4 schijven nemen of 1 dl ananaslimonadesiroop.
GRAPEFRUITMILKSHAKE
Hiervoor halveert men de grapefruit en snijdt, de vruchtenstukjes los met een zaagmesje. De stukjes en het sap vermengt men met wat suiker, waarna men ze door de melk en het ijs roert. Heeft u grapefruitlimonadesiroop in huis, dan neemt u hiervan 1 dl.

Posted by Sander Sanders - augustus 18th, 2013

SANGRIA
Een verrukkelijke drank waarop vele variaties mogelijk zijn.
Nodig: 1 fles rode Spaanse wijn, 1 blikje grapefruitsap, 1 glaasje gin, 1 citroen, 1 sinaasappel.
De Spaanse wijn die goed gekoeld moet zijn vermengen met grapefruit en met gin. De citroen en sinaasappel met schil en al in dunne plakjes snijden en deze erbij doen. Koel serveren. Wilt u de drank wat zoeter hebben dan kunt u er poedersuiker doorroeren.

Posted by Sander Sanders - augustus 18th, 2013

KERSEN OP COGNAC
Voor dit gerecht kunt u zowel Franse cognac nemen als Franse eau de vie, of eventueel Duitse Weinbrand.
Was 500 gram kersen, haal de steeltjes er af, maar laat de pitten zitten. Vermeng ze met 500 gram suiker, doe ze in een stopfles met 3 kruidnagels en een stukje pijpkaneel en laat ze vier weken afgedekt staan. U kunt deze kersen opdienen als nagerecht: enkele kersen in een coupe met wat slagroom erop. Of als heerlijk afterdinner drankje: enkele kersen in een glas en bijvullen met bijvoorbeeld port.
AARDBEIENBOWL
Kies hiervoor niet die grote, bleke en melige aardbeien, maar kleine sappige donkerrode. Neem 500 g aardbeien, was ze voorzichtig en ontdoe ze van de kroontjes. Leg ze in een grote kom en strooi er ongeveer 200 gram fijne suiker over (hoeveelheid aanpassen aan smaak en zoetheid van de aardbeien). Giet er dan een glaasje oranje curaçao, Cointreau of Grand Marnier op en een klein scheutje witte wijn. Laat dit afgedekt 2 uur koel staan. Voeg dan de rest van de fles witte wijn plus nog een fles witte wijn toe. Zet de kom in een schaal met ijsblokjes. Roer voorzichtig om, zodat de aardbeien niet kneuzen. Schep de bowlglazen halfvol met dit mengsel en vul bij met een mousserende wijn.
Als witte wijn voor bowl is bijzonder geschikt een Moezelwijn (Duits of Luxemburgs), of een Elzasser (bijvoorbeeld Sylvaner of Edelzwicker). Als mousserende wijn kunt u bijvoorbeeld een vin mousseux uit Luxemburg nemen. Wilt u een fraai getinte bowl, dan neemt u 1 fles witte wijn en 1 fles rode, bijvoorbeeld Beaujolais.
FRAMBOZENLIMONADESIROOP
Het is helemaal niet moeilijk zelf een verrukkelijke, zuivere en natuurlijke vruchtenlimonadesiroop te maken en die smaakt dan toch wel even anders dan alle mogelijke dranken met kunstmatige smaakjes en kleurtjes.
Wij geven een recept voor limonadesiroop van frambozen, maar u kunt ze ook maken van frambozen, halfom rode en zwarte bessen of met kersen. Was de vruchten en pers ze. Reken op 1 liter vruchtensap 1 ½ kg suiker en het sap van 2 citroenen. Voeg de suiker toe aan het sap met citroensap en laat dit in een gesloten stopfles enkele weken staan op een vrij warm plaatsje. Roer af en toe zodat de suiker goed oplost. Na ongeveer 3 weken is de limonadesiroop
klaar. U kunt deze in flessen doen, met de kurk er goed op, en naar behoefte gebruiken. Erg lekker met mineraalwater!
VRUCHTENLIKEUR
(kersen en rode bessen)
Van vers vruchtensap kunt u heel gemakkelijk een geurige likeur bereiden. Maar dan hebt u wel een zeer goede soort alcohol nodig. U kunt bijvoorbeeld de allerbeste kwaliteit inmaakbrandewijn nemen. Ook een Franse eau-de-vie is erg geschikt. Of blanke en volkomen neutrale wodka. Neem 1750 g kersen. Maak de vruchten schoon en ontpit ze. Bewaar de pitten van ongeveer ½ pond kersen. Kneus de vruchten en de pitten, doe alles bij elkaar in een stopfles en zet die 2 dagen weg op een koele, donkere plaats. Hang een zeef boven een kom, leg er een schoon natgemaakt doekje in en stort het fruit in de zeef. Laat het zo uitlekken. Voeg dan aan het zo verkregen sap eenzelfde hoeveelheid brandewijn toe en per liter vocht 125 g suiker (fijne vruchtensuiker) en een stukje pijpkaneel. Roer flink door, doe alles bij elkaar in een goed schoongemaakte stopfles, sluit die goed af en laat ze op een vrij warm plaatsje een maand staan. Dan zeven en op fles brengen. U kunt op deze manier ook likeur maken van rode of zwarte bessen of een mengsel van zacht fruit.

Posted by Sander Sanders - augustus 18th, 2013

ZOMERCOCKTAIL

Nodig: 4 ei-dooiers, ½ l tomatensap, ½ l groentesap (of sinaasappelsap), sap van 1 citroen, eventueel een borrelglaasje wodka, peper, zout, ijsblokjes, peterselie.

Doe de dooiers in een mixkom, voeg het tomatensap en het groentesap, het citroensap en eventueel de wodka toe. Mix het geheel tot een schuimige drank. Breng deze op smaak met peper en zout. Doe in elk glas een of twee ijsblokjes en giet de cocktail erop. Garneer de glazen met een blaadje peterselie.

AARDBEIENDRANK
Klop 2 eieren met 1 lepel suiker tot een dik schuim, voeg 150 g geprakte aardbeien toe en klop het geheel goed op. Voeg, al kloppende, 2 ½ dl koude melk toe. Giet de drank in glazen en garneer het geheel met een aardbei en eventueel een toefje slagroom. U kunt in plaats van aardbeien elke andere vrucht gebruiken. Een heerlijke koele zomerdronk die uw gasten zeker zullen waarderen!

GEMBERBIER (EEN PITTIG DRANKJE, ZONDER ALCOHOL)

Nodig: 250 verse gember, 2 kg suiker, 3 l water, enkele druppels vanille-essence, 1 tl citroenzuur, 2 kruidnagelen.

Borstel de gember schoon en rasp hem fijn. Breng het water aan de kook en roer de suiker en het citroenzuur erdoor totdat alles is opgelost. Voeg de kruidnagelen toe. Schenk dit mengsel op de gember en laat het geheel ± 5 uur trekken en afkoelen. Zeef de drank door een zeef, waarin een natte doek ligt, en maak hem daarna op smaak met enkele druppels vanille-essence. Serveer het gemberbier ijskoud, eventueel met een klontje ijs.


CHAMPAGNEBOWL
Nodig voor ± 15 glazen: 10 suikerklontjes, 2 sinaasappelen, 1 wijnglas cognac of vieux, 2 flessen champagne of Duitse Sekt.
De klontjes raspen over de sinaasappelen en ze dan in een grote glazen kom leggen. De sinaasappelen schillen en overdwars in dunne plakjes snijden. Deze bij de klontjes leggen en de cognac of vieux erop schenken. Even voor het opschenen de champagne (Sekt) erbij schenken.

Posted by Sander Sanders - juli 16th, 2013

RABARBER-ANANASDRANK
Nodig: ½ kg rabarber, ¼ l water, ½ vanille- stokje, ca. 100 g suiker, 1 klein blikje ananasstukjes, enkele Franse vruchtjes.
Kook de schoongewassen en in kleine stukjes gesneden (ongeschilde) rabarber met het water, het gespleten vanillestokje en de suiker gedurende een half uurtje. Zeef het vocht door een natgemaakte doek (vindt u de vezeltjes rabarber geen bezwaar, dan kan het zeven achterwege blijven). Vermeng het rabarbersap met het ananassap. Leg in elk glas een paar blokjes ijs, enkele ananasstukjes en Franse vruchtjes. Schenk het rabarber-ananassap erover.
GEMBER-VRUCHTENDRANK
Nodig: 100 g natte gember, ½ l water, 100 g suiker, aardappelmeel, 2 dl ananassap, 2 dl sinaasappelsap, 2 citroenen.

Snijd de gember klein. Doe deze met de gemberstroop, het water en de suiker in een pan en laat het geheel vijftien minuten zachtjes koken. Bind het vocht vrij dik met aangemengd aardappelmeel en laat het vervolgens afkoelen. Vermeng het gebonden gembernat met het ananas- en sinaasappelsap en met het sap van de uitgeperste citroenen. Voeg, wanneer de drank niet zoet genoeg is, nog wat poedersuiker toe en los deze al roerende op. Laat de gember-vruchtendrank zo koud mogelijk worden. Schenk hem in glazen en garneer elk glas met een getand schijfje citroen.

Posted by Sander Sanders - juli 16th, 2013

RABARBERSAP

Nodig: ¾ l water, 1 kg rabarber, ca. 100 g (bijna 1 kopje) suiker.

De rabarber schoonmaken (schillen is niet nodig), wassen en aan de kook brengen. Zodra het water kookt, het vuur temperen en de rabarber nog 5 minuten zachtjes laten trekken. Het vocht afgieten en de suiker toevoegen. Het sap laten afkoelen en in glazen doen. Het moes kan men met suiker op smaak afmaken en als nagerecht of als brood- belegging gebruiken.

VRUCHTENBOWL

Nodig voor 12 pers.: 1 kg vers fruit, 250 g basterdsuiker, 1 fles vruchtenwijn, citroensap, 1 fles spuitwater.

Als vers fruit is geschikt: aardbeien, meloen, perziken, kleine pruimpjes, druiven en… kiwi’s (voor ‘t mooi en voor de smaak). Alle vruchten wassen, schoonmaken en in eetbare stukjes snijden: de aardbeien halveren, de meloen in blokjes, de perziken in stukjes. De pruimpjes heel laten evenals de druiven en de kiwi’s in plakjes snijden. Dit vruchtenmengsel een paar uur wegzetten met de basterdsuiker. Dan de vruchtenwijn of iets zoete witte wijn erop schenken. Koel wegzetten. De bowl op smaak maken met citroensap en voor het opdienen het spuitwater erop schenken.

PERZIKMILKSHAKE

Pel een grote, rijpe perzik en snijd de vrucht klein, mix deze met 1 dl ijskoude melk en eventueel wat vanille-ijs
BESSENMILKSHAKE
Mix een handjevol geriste bessen met half om melk en koffiemelk, eventueel met wat vanille-ijs erbij en suiker naar smaak.
TOMATEN- MILKSHAKE

Mix 2 kleingesneden gepelde tomaten met het sap van een halve citroen, 5 el koffiemelk, wat zout en peper.

BANANEN-SHAKE
Iets verrukkelijks voor de kinderen, omdat het niet alleen een verfrissend drankje is, maar ook nog gezond en voedzaam. Leg in een kom een banaan, voeg er 1 dl sinaasappelsap bij en zet er de mixer in, tot de banaan met het sap één geheel is. Giet in een hoog glas wat frambozenlimonadesiroop en daarop het voornoemde mengsel.

SINAASAPPELDRANK
Nodig: geraspte schil van 2 sinaasappelen, 150 g suiker, 1 l water, sap van 8 sinaasappelen, 1 sinaasappel in schijfjes.
Vermeng de geraspte sinaasappelschil met de suiker en ¼ l water. Laat dit 20 minuten zachtjes koken en vervolgens koud worden. Zeef het sinaasappelsap in een glazen kan. Voeg het resterende water en het afgekoelde suikermengsel toe. Roer alles goed dooreen. Voeg desgewenst blokjes ijs toe. Presenteer de sinaasappeldrank met in elk glas een schijfje sinaasappel.

Posted by Sander Sanders - juli 16th, 2013

YOGHURT MET LIMONADESIROOP: (DRANK).
Nodig ¾ l yoghurt, ¼ l melk, 2 ½ dl limonadesiroop.

De melk met de yoghurt vermengen. De limonadesiroop onder roeren bij de yoghurt met de melk doen en deze drank in glazen schenken.

AARDBEIENLIMONADE
De gewassen aardbeien met een bodempje water zachtjes verwarmen, zodat het sap uit de vruchten trekt. Overdoen op een zeef en uit laten lekken. Het sap meten en evenveel suiker toevoegen, dus op 1 liter sap 1 kg suiker. Om de suiker goed op te lossen is even verwarmen wel prettig. Ondertussen een paar kristalletjes citroenzuur oplossen in wat warm water en deze pas aan de limonade toevoegen wanneer ze afgekoeld is. De limonade overdoen in schone flessen en afsluiten met een kurk of cellofaan.
AARDBEIENBOWL
De aardbeien wassen en wegzetten met suiker. Wanneer er voldoende sap uit de vruchten getrokken is Rijnwijn of witte bessenwijn of alcoholvrije wijn toevoegen. Afmaken met citroensap en enige uren afgedekt en koel laten staan. Vlak voor het opdoen het spuitwater, (dat koud moet zijn) toevoegen.

Behalve in bowl kunnen aardbeien ook gecombineerd worden met melk.
AARDBEIENMELK
De gewassen aardbeien wegzetten met suiker. Door een zeef wrijven en afmaken met suiker en iets citroensap. Deze aardbeienpuree overdoen in glazen en de melk er al roerende bijgieten. Op dezelfde manier kan ook karnemelk verwerkt worden. Erg verfrissend is bovendien ook aardbeienlimonade met melk, karnemelk en yoghurt. Ook in combinatie met kersen kunnen de genoemde recepten verwerkt worden.

Posted by Sander Sanders - juli 16th, 2013

TOMATENSAP
Nodig: 1 kg tomaten, 2 el suiker, iets zout, ca. 4 appels.
De tomaten in stukken snijden en door een zeef wrijven. De appels in vieren snijden en met iets water zacht koken. Het moes door een zeef wrijven en met de overige ingrediënten aan het sap toevoegen. Deze drank zeer koud opdienen.
KOMKOMMERSAP
Nodig: 2 komkommers, 3 el suiker, 2 tl zout.
De komkommer schillen, schaven en uitpersen met het zout. Het sap opvangen en dit op smaak afmaken met suiker.
KOFFIE-CHOCOLADEDRANK
Nodig: 1 l melk, 2 kopjes koffie-extract, 4 el cacao, 3 el suiker.
Bijna alle melk aan de kook brengen. Met de overgebleven melk de cacao en de suiker aanmaken en aan de kokende melk toevoegen. Alles even laten doorkoken met het koffie-extract. Deze drank zeer koud geven.

KARNEMELK MET VRUCHTENSAP

Per persoon rekenen we een ¼ l karnemelk, welke, als het enigszins mogelijk is, eerst een poosje op ijs gestaan moet hebben. De melk wordt met twee lepeltjes vruchtensap (frambozen, rode bessen of kersen) vermengd en dan in glazen gegoten. Naar smaak doen we er suiker bij en serveren de drank met een stukje ijs.
VANILLEMELK

Hiervoor laten we magere melk met wat vanillesuiker of een vanillestokje en een paar lepeltjes suiker, gedurende 10 minuten trekken. Daarna nemen we de melk van het vuur en laten ze volkomen afkoelen. Voor het opdienen doen we in iedere beker een stukje ijs.
APPELDRANK

Voor vier personen hebben we twee grote, zure appelen nodig. Deze schillen we zo dun als maar mogelijk is, snijden ze in dunne schijfjes en koken deze schijfjes in 1 ½ l water met suiker gaar. We laten de drank afkoelen en dienen hem zo koud mogelijk, met de stukjes appel er in, op.
RABARBER-LIMONADE

Wanneer wij als toetje rabarbermoes of rabarbercompote eten, kunnen we tegelijkertijd enige glazen heerlijke limonade maken. De geschilde en in stukjes gesneden rabarber, die wij anders met zo weinig mogelijk, ja, meestal met het aanhangende water aan de kook brengen, koken wij in dit geval met 1 of 1 ½ l water gaar. Daarna zeven we de rabarber en vangen het kooknat zorgvuldig op. Naar smaak doen we suiker bij dit vocht, laten het koud worden, vullen er dan de glazen mee en doen in elk glas een paar stukjes rabarber.

Posted by Sander Sanders - november 26th, 2012

JÄGERTHEE

Nodig: 5 dl water, 1 theezakje, 1 zakje glühweinkruiden, 2 dl rode wijn, 2 borrelglazen bruine rum, 4 eetlepels suiker.

Breng het water aan de kook. Spoel de theepot met kokend water om. Hang het thee- en kruidenzakje in de pot en giet het kokende water op. Verwarm de wijn en schenk ze bij de thee. Laat de thee totaal 5 minuten trekken. Verwijder de zakjes en roer de rum en de suiker door de thee. Schenk de thee in 4 theeglazen en geef er apart nog wat suiker bij.

Posted by Sander Sanders - november 26th, 2012

THEE MET KRUIDENLIKEUR

Nodig: 7 dl water, 5 g thee, ½ sinaasappel, 4 borrelglazen kruidenlikeur (bv. Jägermeister), bruine kandij.

Breng het water aan de kook en spoel de theepot met een beetje kokend water om. Snij de oranje schil van de goed schoongeboende sinaasappel en leg deze samen met de thee in de pot. Schenk het hete water op en laat de thee 5 minuten trekken. Snij de sinaasappel in 4 schijven. Leg in 4 glazen ieder 1 schijf. Schenk de likeur op. Roer de thee om en schenk deze in de glazen. Geef de kandij er apart bij.

Posted by Sander Sanders - november 26th, 2012

NOTENCHOCOLADEMELK

Nodig: 1 dl slagroom, 2 theelepels suiker, ½ eetlepel cacao, 7 dl melk, 6 eetlepels chocolade-notenpasta,  gehakte nootjes of nougatine.

Klop de slagroom met de suiker stijf. Roer d cacao met een scheutje melk tot een papje. Breng de rest van de melk aan de kook en roer er van het vuur af de chocolade-notenpasta en de cacao door. Verwarm de melk nog even zonder te koken. Schenk de melk in 4 bekers en garneer met een toef slagroom en wat gehakte nootjes.

CHOCOLADEMELK MET KOKOS

Nodig: 8 dl melk, 50 g gemalen kokos, 1 dl slagroom, 7 eetlepels instant-cacao, (4 plakjes banaan).

Breng de melk met de kokos aan de kook en laat ze 5 minuten staan. Klop intussen de slagroom met 1 eetlepel instant-cacao stijf. Schenk de melk door een zeef en druk de kokos goed uit. Breng de melk opnieuw aan de kook en roer er de instant-cacao door. Verdeel de melk over 4 bekers. Garneer met een toef slagroom en een plakje banaan.

Posted by Sander Sanders - november 26th, 2012

CHOCOLADEKOFFIE MET CRÈME DE CACAO

Nodig: 8 eetlepels crème de cacao, 4 eetlepels chocoladesaus, 1 dl melk, 5 dl sterke hete koffie.

Schenk in 4 hittebestendige glazen ieder 2 eetlepels crème de cacao en 1 eetlepel chocoladesaus. Breng de melk al kloppend met een garde aan de kook, zodat ze gaat schuimen. Schenk de koffie al roerend in de glazen. Voeg een scheutje van de hete melk toe en leg er met een lepel wat van het geklopte schuim op.

Posted by Sander Sanders - november 26th, 2012

JAGERSPUNCH

4 – 6 glazen

Nodig: 1/2 fles rode wijn, 1/2 fles witte wijn, sap van 1 citroen, 100 g suiker, 1 dl arak (rijstwijn), 1 citroen, in dunne schijfjes.

Verwarm de rode en de witte wijn met het citroensap en de suiker zonder het aan de kook te laten komen. Voeg de arak toe, laat deze nog even mee warmen en vul dan de glazen. Steek aan elk glas een citroenschijfje. Geef daartoe elk schijfje een insnijding tot het midden en schuif het op de rand van het glas.

Posted by Sander Sanders - november 26th, 2012

HETE BISSCHOPWIJN

Nodig: 1 fles zoete Spaanse wijn, 2 sinaasappels, 12 kruidnagelen, stukje pijpkaneel, 1 blaadje foelie, suiker of kandijknotsen, 1 citroen.

De wijn met evenveel water tegen de kook aan brengen in een roestvrijstalen of geëmailleerde pan. De sinaasappel in dunne schijven snijden en bij de wijn voegen. De kruiden in een doekje binden of in een thee-ei doen en in de wijn hangen. De wijn zo een paar uur op een laag vuur, met het deksel op de pan, laten trekken. De sinaasappelschijven en de kruiden eruit halen en suiker naar smaak toevoegen. De warme wijn zo heet mogelijk in hittebestendige glazen schenken. Een scheutje citroen aan de rand steken. Of in plaats van suiker toevoegen, een ,,kandijknots” in het glas zetten. Een ,,kandijknots” is een houten stokje met knop, waaraan een ,knots” kandij zit. U gebruikt het stokje als lepel, zodat de kandij om het stokje kan smelten.

Posted by Sander Sanders - november 26th, 2012

WIENER MELANGE

Warme drank

Nodig: 4 eierdooiers, 125 g suiker, 2½ dl vers gezette sterke koffie, 2½ dl kokendhete melk, 1 dl stijfgeslagen slagroom, cacao.

Roer de eierdooiers met de suiker tot een schuimige massa. Meng er goed roerend de hete koffie en vervolgens de hete melk door. Vul er hittebestendige glazen in een glashouder mee, leg er een toef slagroom op en bestrooi deze met cacao.

Posted by Sander Sanders - november 26th, 2012

WARME MOKKA-CACAO MET ROOM

Nodig: 40 g cacao, 2 eettepels oploskoffie, 120 g suiker, 1 l melk, 1/8 l slagroom, 2 eetlepels suiker (of 2 eetlepels kristalvormige zoetstof).

Roer de cacao, oploskoffie en suiker met wat koude melk tot een glad papje. Breng de rest van de melk aan de kook en schenk deze al roerende bij de cacao. Klop de slagroom stijf met de suiker. Schenk de mokkacacao in bekers en spuit mooie toeven van slagroom op de melk. Bestrooi met wat cacao of hagelslag.

Posted by Sander Sanders - november 26th, 2012

BISSCHOPSDRANK

Nodig: 1 flesje bessensap, 1 citroen, 4 kruidnagels, stukje pijpkaneel, 100 g suiker of wat minder, aardappelmeel.

Het bessensap met evenveel water, de met kruidnagelen bestoken citroen, het stukje pijpkaneel en de suiker 1 uur zachtjes laten trekken. Tot slot extra binden met 1/2 eetlepel aardappelmeel, losgeroerd met wat water. De warme, geurige drank in hittebestendige glazen serveren. Voor koude winterse dagen. U kunt de drank ook van rode wijn bereiden. De wijn dan niet verdunnen met water.

Posted by Sander Sanders - mei 6th, 2012

SINAASAPPELBOWL
Nodig: 10 perssinaasappelen, 2 citroenen, 200 g suiker, 4 liter water, mousserende wijn, spuitwater of ijswater en schijfjes sinaasappel.
Schil de twee citroenen dun af en laat deze schilletjes in het water zachtjes aftrekken gedurende een half uurtje. Dit vocht hierna zeven, er de suiker in oplossen en laten afkoelen, waarna u er het vruchtensap aan toevoegt. U hebt nu een dikke sinaasappelsiroop welke u een poosje, maar dan koel, kunt bewaren en gebruiken als een limonadesiroop. U giet dus een hoeveelheid in een hoog glas en vult dit aan met een mousserende wijn (ijskoud), of met half landwijn, half spuitwater, of alleen met spuitwater of ijswater (voor de lieve jeugd) of met een ijskoude rijnwijn. Hebt u een mooie karaf, dan kunt u ook hierin een hoeveelheid drank klaarmaken met wijn en al gemengd, waarin heel dunne schijfjes sinaasappel drijven. Dat staat erg leuk en is natuurlijk extra lekker mits u er zeker van bent dat de schil niet kunstmatig bijgekleurd is! Hebt u geen karaf, dan zet u een schijfje sinaasappel op de rand van ieder glas.

Posted by Sander Sanders - mei 6th, 2012

ADVOCAAT

Nodig: 12 eieren, 400 g suiker, 1 stokje vanille en 1 l brandewijn.

Klop in een goed geëmailleerde pan de eieren met het gespleten stokje vanille en de suiker tot deze zo goed mogelijk opgelost is. Voeg er dan langzamerhand de brandewijn bij en laat de advocaat op een zacht vuur, terwijl gij blijft roeren, lauwwarm worden. Zorg dat ze niet schift. Giet ze in karaffen of flessen en sluit deze stevig af.

Posted by Sander Sanders - mei 6th, 2012

AARDBEIENLIMONADE
De gewassen aardbeien met een bodempje water zachtjes verwarmen, zodat het sap uit de vruchten trekt. Overdoen op een zeef en uit laten lekken. Het sap meten en evenveel suiker toevoegen, dus op 1 liter sap 1 kg suiker. Om de suiker goed op te lossen is even verwarmen wel prettig. Ondertussen een paar kristalletjes citroenzuur oplossen in wat warm water en deze pas aan de limonade toevoegen wanneer ze afgekoeld is. De limonade overdoen in schone flessen en afsluiten met een kurk of cellofaan.
AARDBEIENBOWL.
De aardbeien wassen en wegzetten met suiker. Wanneer er voldoende sap uit de vruchten getrokken is Rijnwijn of witte bessenwijn of alcoholvrije wijn toevoegen. Afmaken met citroensap en enige uren afgedekt en koel laten staan. Vlak voor het opdoen het spuitwater, (dat koud moet zijn) toevoegen.

Behalve in bowl kunnen aardbeien ook gecombineerd worden met melk.

AARDBEIENMELK
De gewassen aardbeien wegzetten met suiker. Door een zeef wrijven en afmaken met suiker en iets citroensap. Deze aardbeienpuree overdoen in glazen en de melk er al roerende bijgieten. Op dezelfde manier kan ook karnemelk verwerkt worden. Erg verfrissend is bovendien ook aardbeienlimonade met melk, karnemelk en yoghurt. Ook in combinatie met kersen kunnen de genoemde recepten verwerkt worden.

Posted by Sander Sanders - mei 6th, 2012

FRUITIGE YOGHURTSHAKE

Nodig: 500 g aardbeien, 5 dl yoghurt, 5 dl karnemelk, suiker en citroensap.

Was de aardbeien, laat ze uitlekken en verwijder de kroontjes. Pureer de aardbeien in een keukenmachine of blender, wrijf ze door een zeef en voeg suiker en citroensap toe. Klop de aardbeienmoes luchtig door de yoghurt en karnemelk en voeg eventueel nog wat suiker toe. Serveer de shake in hoge glazen met dikke rietjes.

Posted by Sander Sanders - mei 6th, 2012

CITRUSCHAMPAGNE

Nodig: ¾ l sinaasappelsap, ¾ l citroensap, ½  l mousserende wijn, 1 sinaasappel, 1 citroen, 1 bosje kruizemunt.

Vermeng het gekoelde sinaasappel- en citroensap door elkaar. Schil de sinaasappel en de citroen dik, met een zeer scherp mes, en snij de vruchten daarna in zeer dunne plakken. Voeg deze toe aan het vruchtensap, samen met het gewassen en gedroogde bosje munt. Schenk de wijn erbij en laat de drank nog even door en door koel worden en serveer hem dan in een bowlkom.

« Previous Entries