Posted by Sander Sanders - juli 15th, 2014

KERSENGEBAKJES
Nodig: 1 pak diepvriesbladerdeeg (of 250 g eigen gemaakt bladerdeeg), 1 kg kersen, 200 g suiker, mespunt kaneel, 1 eidooier, poedersuiker, evt. slagroom, maïzena.

Ontsteel en ontpit de kersen. Zet ze op met een klein beetje water, de suiker en kaneel en laat ze heel zachtjes gaar worden. Neem een klein beetje van het vocht eraf (voor de glazuur) en bind de rest met wat aangemaakte maïzena. Rol het bladerdeeg uit tot een dunne lap, en snij hieruit vierkantjes van 10 cm lang en 10 cm breed. Houd zoveel kersen achter als U vierkantjes hebt. Verdeel de rest over de vierkantjes, waarbij U telkens in het midden enkele kersen legt, overgoten met een lepeltje van het gebonden vocht. Zorg vooral dat dit niet te vochtig wordt! Sla nu de lapjes deeg diagonaalsgewijs dubbel over de kersen, zodat U driehoekige gebakjes krijgt. Plak de randen vast met water en bestrijk de bovenkant met losgeklopte eidooier. Laat de gebakjes in een goed voorverwarmde oven bij middelmatige hitte ongeveer een kwartier bakken. Roer een dik papje van poedersuiker met kersensap en strijk dit uit over de gebakjes. Plak in de nog natte glazuur voor elk gebakje een achtergehouden kers vast. Om het nog mooier te maken kunt U om elke kers een dun randje slagroom spuiten.

Posted by Sander Sanders - juli 15th, 2014

KERSENGEBAKJES
Nodig: 150 bloem, 150 boter of margarine, ¾ dl water, zout, ½ ei, 250 g kersen, 2 dl water, 75 g suiker, aardappelmeel.
Doe de helft van de bloem in een kom. Houd do overige bloem apart; deze wordt bij het uitrollen gebruikt. Voeg de koude boter toe en snijd deze met twee messen in grote stukken. Voeg het water en wat zout toe en roer met een mes, tot er een enigszins samenhangende massa ontstaat. Schud met een zeef wat van de achtergehouden bloem op de tafel of op het aanrecht. Leg hierop de deegmassa. Strooi hierover nog wat bloem en bestuif ook de deegrol er mee. Rol de massa uit tot een lap. Strooi telkens wat bloem op het deeg, wanneer dit aan de deegrol vastkleeft. Vouw de lap in drieën en rol deze weer uit, nu in de andere richting. Herhaal dit enkele malen en laat het deeg minstens een half uur op een koele plaats rusten. Rol dan het deeg opnieuw uit, vouw de lap in drieën en rol weer verder. Herhaal dit driemaal en laat het deeg weer op een zo koud mogelijke plaats opstijven. Rol het deeg na twee- of liever nog driemaal rusten uit tot een lap van ¾ cm dikte. Steek hieruit grote driehoeken. Leg deze op een natgemaakt bakblik. Prik het middendeel van de gebakjes met een vork in. Dit voorkomt het te hoog uitrijzen van de bodem. Bestrijk de randen met losgeklopt ei. Bak de gebakjes in een hete oven met hoofdzakelijk onderwarmte gaar en bruin in ongeveer 20 minuten. Laat de gebakjes afkoelen. Was de kersen, ontdoe ze van de steeltjes en ontpit ze. Breng het water aan de kook en los de suiker er in op. Houd het suikerstroopje tegen de kook. Laat de kersen hierin 5 minuten liggen. Neem ze uit de pan en bind het vocht met wat aangemengd aardappelmeel. Laat de kersen en het nat afkoelen. Leg de kersen in de afgekoelde gebakjes en schenk wat van het kersenstroopje er over.

Posted by Sander Sanders - januari 20th, 2013

APPELPANNENKOEKEN MET SPEK

(4 grote)

Nodig: 200 g bloem, 1 ei, zout, ½ l melk, 4 zure appels, 25 g ontbijtspek in plakjes, boter.

Zeef de bloem in een kom met het zout en maak in het midden een kuiltje. Breek daarin het ei en giet er ½ dl melk bij. Begin van uit het midden te roeren tot een glad beslag en verdun al roerende het beslag met de rest van de melk. Smelt een klein klontje boter in een grote koekenpan, leg er wat plakjes spek bij en laat die even bakken. Giet dan een laagje beslag in de pan. Druk daarin plakken appel en bak de pannenkoek tot de bovenkant droog is en de onderkant goudbruin. Keer de pannenkoek met behulp van een deksel en bak ook de andere kant goudbruin. Schud zo af en toe eens met de pan om aanzetten te voorkomen. Eet de pannenkoek vooral warm.

Posted by Sander Sanders - januari 20th, 2013

DRIE IN DE PAN MET APPELEN

Nodig: 250 g appelen, 250 g bloem en 15 g gist of 250 g zelfrijzend bakmeel, 3 dl melk, wat zout, ei.

De gist met wat lauwe melk aanmengen. De bloem met wat zout in een kom doen, in het midden een kuiltje maken en onder goed roeren de aangemengde gist toevoegen. Desgewenst een losgeklopt ei door het beslag mengen. De rest van de melk onder goed roeren toevoegen en zo lang roeren tot een glad beslag verkregen is. Indien zelfrijzend bakmeel wordt gebruikt, dit in een kom doen, wat zout en eventueel een ei toevoegen. Onder goed roeren de koude melk er bij doen en een glad beslag maken. Daarna de geschilde en in stukjes gesneden appelen toevoegen. Indien gist is gebruikt het beslag, goed dicht gedekt, op een lauwwarme plaats (bij de kachel of in een teil met lauwwarm water) ongeveer 45 min. laten rijzen. Vervolgens in een koekenpan met boter, margarine of slaolie van het beslag ronde of ovale koekjes bakken, zo, dat er ongeveer 3 in een pan gaan. Deze koekjes dik met poedersuiker bestrooien of met stroop of bruine suiker presenteren.

Posted by Sander Sanders - januari 20th, 2013

KWARKFLENSJES MET SINAASAPPELSAUS

Nodig: 150 g zelfrijzend bakmeel, snufje zout, 2 eieren, 4 dl melk, 225 g kwark, 1 sinaasappel, ¼ l slagroom, 4 eetlepels sinaasappelmarmelade, 2 eetlepels dunne honing.

Maak van bloem, eieren, een snufje zout en de melk een dun flensjesbeslag. Bak hiervan 12 dunne flensjes. Boen ondertussen de sinaasappel schoon en rasp de schil af. Pers de sinaasappel daarna uit. Vermeng de sinaasappelrasp met 1 dl slagroom en suiker naar smaak door de kwark. Vul de flensjes met de kwark en leg ze drie aan drie op mooie borden. Vermeng de sinaasappelmarmelade met het sinaasappelsap en de honing. Verwarm het mengsel. Schenk deze sinaasappelsaus over de flensjes.

Posted by Sander Sanders - januari 20th, 2013

CRÊPES SUZETTE

ca 15 crêpes

Nodig: 8,5 dl melk, 1 pak eierpannenkoekenmix, 2 eieren, 10 g boter. Voor de saus: 2 sinaasappels, 75 g boter, 75 g suiker, 1 zakje vanillesuiker.

Meng de melk in gedeelten door de pannenkoekenmix met de mixer of met een garde. Klop één voor één de eieren erdoor. Zet het beslag even apart. Boen de sinaasappels schoon onder heet stromend water. Rasp van 1 1/2 sinaasappel de schil en snijd 1/2 sinaasappel in plakjes. Pers de sinaasappel, waarvan de schil geraspt is, uit. Smelt een klontje boter en giet het beslag in de pan zodat de bodem net bedekt is. Crêpes zijn hele dunne flensjes, dus snel klaar. Bak ze eerst aan één kant goudbruin, keer ze met een grote deksel op de pan en laat ze weer in de koekenpan glijden zodat de andere kant mooi bruin wordt. Douw de crêpes in vieren. Houd ze warm. Begin nu met de saus. Verwarm de boter met de suiker, vanillesuiker, de sinaasappelrasp en het sinaasappelsap. Laat zachtjes een beetje inkoken. Leg de crêpepakketjes op een schaal, giet dé sinaasappelsaus erover. Versier met sinaasappelplakjes.

Posted by Sander Sanders - januari 20th, 2013

FLENSJES MET MANDARIJN

Nagerecht 4 personen

Pel 8 mandarijnen, haal de partjes los en snijd met een scherp mesje de vliesjes weg (vang het sap op). Roer een flensjesbeslag van 100 gram bloem met een mespunt zout, 2 eieren, 250 ml melk en 50 gram gesmolten boter. Verhit telkens een beetje boter in een kleine koekenpan (15-18 cm) en laat een juslepel beslag over de bodem uitvloeien. Keer de flensjes als de bovenkant droog is en bak ook de onderkant goudbruin. Maak zo een stapel van 8 flensjes op een warm bord en houd ze warm onder aluminiumfolie. Vouw de flensjes in vieren en leg ze op vier borden. Schep de mandarijnpartjes erbij en stuif er eventueel poedersuiker over. Lekker met (walnoten)roomijs.

Posted by Sander Sanders - januari 20th, 2013

ZOETE EIERFLENSJES

Ontbijt of nagerecht 4 pers.

Nodig: 1 citroen schoongeboend, 100 g boter, 4 eieren, 8 el bloemenhoning, 1 zakje vanillesuiker, 175 g tarwebloem gezeefd, 200 ml lauwe melk, 4 el poedersuiker + extra voor garnering, 1 bakje ricotta.

Rasp de gele schil van de citroen. Smelt 50 g boter. Splits de eieren en klop de eidooiers met de honing en de vanillesuiker lichtgeel en luchtig. Voeg de bloem, de melk, het citroenrasp en de gesmolten boter toe. Mix tot een glad beslag. Pers de citroen uit: Meng 5 ei citroensap en de poedersuiker met de ricotta. Voeg eventueel suiker toe. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik. Klop de eiwitten met een mespunt zout stijf en spatel dit door het beslag. Verhit een klontje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Voeg een soepopscheplepel beslag toe als de boter niet meer bruist. Verdeel over de bodem van de pan. Keer het flensje als het beslag gestold is. Ga door tot het beslag op is; het is voldoende voor 8 à 10 flensjes. Vouw de flensjes in vieren en verdeel ze over 4 borden. Bestrooi licht met poedersuiker en serveer met de citroenricotta.

Posted by Sander Sanders - november 26th, 2012

CHOCOLADE BORSTPLAAT.
Nodig: 100 g suiker, 75 g basterdsuiker, 3 el melk of room, 15 gr. cacao, 10 g boter, iets zout.
Roer cacao, suiker, melk en zout door elkaar. Laat deze stroop aan de kook komen en kook haar zover in, tot een druppel, die van de lepel valt, een fijne draad vormt, die niet terugtrekt. Zo fijn als ‘t engelenhaar van Uw kerstboom. Neem de pan van het vuur, voeg de boter toe en laat de massa onder goed kloppen afkoelen, tot ze troebel en dik is. Giet de massa snel in de nat gemaakte of beboterde vormen, die op een beboterd papier zijn gezet. Laat de borstplaat afkoelen en neem haar uit de vorm. De toevoeging van boter maakt de borstplaat zachter. De hardheid wordt verder beïnvloed door de tijd van inkoken Bij gebruik van koffie-extract voor mokkaborstplaat, minder melk nemen. Essences pas toevoegen wanneer de massa al iets is afgekoeld. Gebruik nooit te veel essence.

Posted by Sander Sanders - november 26th, 2012

BORSTPLAAT

Voor een middelgrote borstplaat of 2 kleine heeft u nodig: 150 g suiker, 3 lepels water, melk of room, boterhampapier, boter of margarine.

De suiker doet u met water, melk of room in een steelpan. U zet deze op een zacht vuur en u laat de suiker smelten. U houdt een vel boterhampapier onder de kraan en u legt dit zo vlak mogelijk op tafel of aanrecht. Hierop legt u een beboterde borstplaatvorm. Nu roert u met een houten lepel door de suikermassa. U laat de lepel uitdruppelen terwijl u de pan van het vuur neemt en u kijkt goed naar de laatste druppel die van de lepel valt. Trekt deze een heel dun draadje of haartje, dan is het mengsel goed van dikte. Van het vuur af roert u er een klontje boter of margarine door dan krijgt u lekker zachte borstplaat. U blijft nu in de steelpan roeren tot de suikermassa iets dik begint te worden u hoort dan ook een licht krassend geluid dat de lepel in de pan maakt. Dit is dan het moment om de massa in de borstplaatvorm te gieten. U moet dit wel snel doen, want de suikermassa is heel vlug stijf. U laat de borstplaat afkoelen tot er witte vlekjes net wolkjes verschijnen. Dan maakt u voorzichtig de vorm los en u laat de borstplaat op een taartrooster helemaal koud worden. Eventuele mislukkingen: is de massa te dun, dan schept u alles weer terug in de pan en u laat deze weer wat inkoken. Bij te dikke borstplaat, die niet helemaal in de vorm uitloopt, doet u de borstplaatmassa weer in de pan, nu met 1 lepel water erbij. En dan maar weer letten op de laatste druppel! Smaakjes aan borstplaat:

Wat u nu heeft gekregen is eigenlijk alleen een suikermassa. U kunt er diverse smaakjes aan geven:

Roomborstplaat gemaakt met ongeklopte slagroom als vocht.

Vruchtenborstplaat  u roert klein gesneden Franse vruchtjes op ‘t laatste moment vóór u in de vorm gaat gieten door de massa. U drukt dan ook meteen de garnering van halve of kwart Franse vruchtjes die u van tevoren moet hebben klaargelegd boven op de borstplaat.

Notenborstplaat in plaats van Franse vruchtjes roert u grofgehakte noten door de massa, ook weer op t laatst. U garneert met een paar hele noten. ´

Gemberborstplaat u roert klein gesneden gember door de massa en u vervangt 1 lepel water door 1 lepel gemberstroop.

Koffieborstplaat u neemt als vocht 3 eetlepels sterk gezette koffie.

Chocoladeborstplaat door de droge suiker roert u 1 1/2 eetlepel cacao. Verder maakt u met water de borstplaatmassa. Wanneer u hier let op de laatste druppel, dan moeten er drie korte dikke draadjes kort na elkaar te zien zijn (het vet uit de cacao maakt dat u geen ,,haartje” te zien krijgt).

Gekleurde borstplaat met een paar druppels kleurstof geeft u er een kleurtje aan en als smaakje een paar druppels essence, bijvoorbeeld marasquin, rum of citroen.

MARSEPEIN

Nodig: 250 g amandelen, 400 g poedersuiker, 1 eetlepel laurierkerswater of oranjebloesemwater, 1 eiwit van een groot of 1 1/2 van kleine eieren, iets zout.

U kunt vanzelfsprekend witte amandelen kopen, zodat u ze niet meer hoeft te pellen, maar t is wel duurder. De niet-ontvliesde amandelen zet u op met ruim koud water. U laat ze even aan de kook komen, stort alles op een vergiet en de amandelen spoelt u met koud water af. Nu laten de bruine vliesjes gemakkelijk los van de amandelen. U droogt de noten in een schone doek en dan maalt u ze in de amandelmolen. Hieraan voegt u de gezeefde poeder- suiker, het laurierkers- of oranjebloesemwater, het even losgeklopte eiwit en iets zout toe. Dit alles mengt u goed dooreen en u maalt dit hele mengsel weer door de molen. Desgewenst kunt u nog een keertje malen. Ook heel fijn gaat het marsepein in een vijzel te stampen. U kunt marsepein in een goed sluitend potje in de koelkast of gewoon op een koele plaats bewaren. Het kleuren doet u met kleurstoffen uit flesjes.

Posted by Sander Sanders - november 26th, 2012

GEWOON SPECULAAS
Nodig: 300 g. bloem, 150 g donkerbruine basterdsuiker, 150 g boter of margarine, een mespunt zout, een mespunt bakpoeder, een el speculaaskruiden en alleen als het nodig is, een weinig melk.
Doe alle ingrediënten in een voldoend grote kom, zodat bij het kneden van het deeg niet over de rand behoeft te worden gemorst. Kneed het deeg met één hand tot het soepel is, voeg zo nodig een weinig melk toe. Bestrooi, voor wie in het bezit van een speculaasplank is, de figuren in de plank met wat rijstebloem, opdat het deeg later goed loslaat. Druk een deel van het deeg stevig in de figuren van de plank. Snijd het teveel met een scherp mes af en stoot de deegfiguurtjes met een fikse slag uit de plank. Maak bij gebrek aan een speculaasplank of -prent lange en smalle rollen van het deeg. Snijd daarvan dunne plakjes en leg ze op het bakblik, een klein eindje uit elkaar. zoals ook met de figuurtjes moet gebeuren. Bak de speculaasjes in ca. 15 minuten boven in een matig hete oven tot ze gelijkmatig bruin en gaar zijn.

AMANDEL SPECULAAS
Maak speculaasdeeg zoals in het vorige, recept is beschreven. Bestrooi de dunne koekjes met fijn geschaafde amandelen. Druk ze er stevig op en zorg dat op elk koekje een paar vrij grote plakjes amandel komen.

GEVULDE SPECULAAS
Nodig: 100 g amandelen, 1 ei, 200 g suiker, een paar druppels amandelessence en een enkele druppel citroenessence of wat geraspte citroenschil.
Maal de amandelen, vermeng ze met ei, suiker en essence, maal ze nog eens door de amandelmolen. Voeg zo nodig een of twee lepels melk toe. Verdeel het speculaasdeeg in twee delen, strijk het eerste deel glad uit op het bakblik, bedek het met het amandelpers en leg hier over heen het tweede deel al wat afgeplatte of uitgerolde speculaasdeeg. Behandel het deeg verder zoals voor dikke speculaas werd beschreven.

DIKKE SPECULAAS
Nodig: ½ kg bloem, 300 g lichte basterdsuiker, 150 g boter of margarine. 2 el speculaaskruiden, 100 g amandelen en sukade tezamen (beide fijn gesneden of gemalen), ca. 2 el melk, een mespunt zout en 2 maal zoveel bakpoeder.
Kneed alle ingrediënten dooreen tot een samenhangend deeg en voeg zo nodig iets meer melk toe als het deeg te droog blijft. Door de kleine hoeveelheid boter of margarine in het recept is de kans groot, dat het deeg wat droog lijkt. Besmeer een langwerpig vierkant bakblik met boter of margarine en druk het deeg hierin zeer gelijkmatig uit. Strijk het oppervlak glad met een natte lepel of een nat pannenkoekmes. Bestrijk het oppervlak met een beetje melk en druk een paar halve amandelen in het deeg. De laag deeg mag ongeveer 1 à 1 ½ cm. dik zijn. Bak dit speculaas iets lager geplaatst en in een, wat minder hete oven dan de kleine speculaasjes. Reken als baktijd 20 tot 30 minuten, afhangend van de dikte van de laag deeg. Laat de koek bekoelen alvorens hem te storten.

Posted by Sander Sanders - november 26th, 2012

SPECULAAS
Nodig: 500 g bloem, 300 g boter. 300 g bruine suiker, 1 el speculaaskruiden, ca. 3 el melk en een klein tl bakpoeder. Naar verkiezing voegen we nog wat gesnipperde amandelen hier aan toe.
In een kom doen we de bloem, de boter, de suiker. de kruiden en het bakpoeder en kneden het met de handen tot een soepel deeg. We zorgen er voor dat het deeg niet te slap wordt, het mag echter ook niet te droog en kruimelig worden. Hiertoe voegen we zoveel melk bij als nodig is. Desgewenst doen we bij dit deeg nat gesnipperde amandelen. Als het deeg klaar is rollen we het met behulp van een deegrol op een met meel bestoven tafel uit, daarna drukken we een gedeelte in een eveneens met meel bestoven speculaasplank en snijden wat over is met een goed scherp mes af We kloppen de speculaasjes uit de plank en leggen ze op enige afstand van elkaar op een met meel bestrooid bakblik, zetten het in een niet te hete oven en laten het ongeveer 15 – 20 minuten lichtbruin en gaar bakken.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

CARAMELPANNENKOEKJES

Nodig: 125 g bloem, 2 eieren, ½ l melk, zout, 80 g boter, 50 g suiker.

De eierdooiers roeren met wat zout, de gezeefde bloem, toevoegen en dan langzaam de melk, erdoor roeren; Op het laatst het stijfgeklopte eiwit. Een weinig boter in een koekenpan smelten, hierin een lepel beslag gieten en het pannenkoekje aan beide zijden licht bruin bakken. Het pannenkoekje dubbel slaan en op een verwarmde schotel leggen. De suiker in een ijzeren pan onder voortdurend roeren laten branden. Als de suiker voldoende bruin is, voegt men een lepel kokend water toe, laat de pan nog even op het vuur staan, giet de karamel over de pannenkoekjes.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

APPEL-KAASPANNENKOEKEN

Nodig: 300 g bloem, eieren, snufje zout, ½ l melk, scheutje olie, 2 zure appelen, boter of margarine om in te bakken, 4 eetlepels bakgember, 150 g geraspte oude Goudse kaas.

Klop een glad beslag van de bloem, eieren, zout, melk en olie. Schil de appelen, rasp ze fijn en schep ze door het beslag. Smelt wat boter of margarine in een koekenpan en schep er royaal beslag in. Laat het beslag uitvloeien over de bodem van de pan. Keer de pannenkoek als de onderkant goudbruin gekleurd is. Schep er een lepel gember en wat geraspte kaas over. Doe het deksel op de pan zodat de kaas kan smelten, en laat ok de andere kant van de pannenkoek goudbruin kleuren. Bak op dezelfde manier de rest van de pannenkoeken.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

FRUITFLENSJES MET CHOCOLADEROOM

Nagerecht voor 4 personen

Nodig: 75 gram bloem, snufje zout, 1 ei, 2 dl melk, boter of margarine, 1 papaja, 2 kiwi’s, 1 carambola, citroensap, 1/8 liter slagroom, 1 theelepel cacaopoeder, eventueel suiker.

Doe de bloem en het snufje zout in een kom. Voeg het ei en een beetje melk toe en klop het tot een klontloos beslag. Voeg al roerende de rest van de melk toe. Verhit een klontje boter in een kleine koekenpan en bak van het beslag 4 flensjes. Leg de flensjes op 4 kleine bordjes en laat ze afkoelen. Halveer de papaja en verwijder de pitten. Schil de vrucht en snij hem in dunne plakjes. Schil de kiwi’s en snij de vruchten (met een eiersnijder) in plakjes. Snij de carambola in plakjes. Rangschik de vruchten op de flensjes en besprenkel ze met citroensap. Klop de slagroom met het cacaopoeder en eventueel een beetje suiker stijf. Doe de slagroom in een spuitzak en spuit op elk flensje een flinke toef.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

APPELPANNENKOEK HEERLIJK FRIS!

Nodig: 250 g bloem, 2 eieren, 1/2 l melk, snufje zout, 4 mooie zacht zure appelen, geraspte schil van een citroen, 1 pakje vanillesuiker, boter om te bakken.

Maak het beslag en roer er zowel de geraspte citroen- schil als de vanillesuiker door. Schil de appelen, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen zeer goed, snijd de appelkwarten in dunne schijven en roer deze door het beslag. Bak er vervolgens pannenkoeken van, die u met een pannenkoekmes omkeert, zodat ook de onderkant goudbruin kan worden. Laat iedereen. aan tafel zich naar smaak van suiker bedienen, bij voorkeur kristalsuiker en kaneel! Kinderen prefereren vaak stroop. N.B. Van dit beslag met appelen kunt u natuurlijk ook kleine koekjes bakken, zo iets als drie in de pan. Als u de appelpannenkoeken helemaal luchtig wilt maken, klopt u de eiwitten apart stijf en roert u ze door het beslag even voor de appelen erin gaan.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

GIETSERSE PANNENKOEKEN

Nodig: 250 g boekweitmeel, 6 eieren, ½ l melk, zout, boter of margarine, 200 g cervelaatworst dun.

Het boekweitmeel zeven en met de eieren, de melk, 1/2 l water en wat zout een luchtig beslag ervan kloppen. In een grote koekenpan wat boter of margarine smelten. Een soep-opscheplepel beslag (of iets minder) in de pan scheppen en meteen ronddraaien. De pannenkoek goudbruin en bovenop droog bakken. De koek met een pannenkoekmes van de kant losmaken, keren en de tweede kant vlug goudbruin bakken met het deksel op de pan. Gietserse pannenkoeken worden vaak met worst gebakken. Hiervoor het recept volgen. De onderkant net stevig bakken, de bovenkant is dan nog vochtig. Drie plakjes worst m het beslag drukken en verder bakken, tot de bovenkant droog is. De pannenkoek keren en de worstkant snel bakken. De pannenkoek nogmaals keren en serveren, zodat de plakjes worst zichtbaar zijn.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

FLENSJES MET ABRIKOZEN EN NOTEN

Nodig: 125 g bloem, zout,  ¼ l melk, 1 ei, boter of margarine, 500 g verse abrikozen (of 200 g gedroogde), stukjes citroenschil, suiker, gedopte walnoten.

Was de verse abrikozen en breek ze in tweeën. Verwijder de pitten en kook de vruchten heel zachtjes gaar in een bodem water met enkele lepels suiker en citroenschil. Gedroogde abrikozen laat u enkele uren weken en in het weekwater ± 20 minuten wellen. Neem ze uit het vocht en laat het kookvocht inkoken tot het stroperig is. Hak de noten fijn. Meng bloem, melk, ei en zout door elkaar tot een flensjesbeslag en bak hiervan ± 8 flensjes. Schep op elk flensje enkele abrikozen met wat vocht, strooi er gehakte noten op en serveer de flensjes, in vieren gevouwen.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

KOFFIECRÊPES MET CHOCOLADECRÈME

Nagerecht voor 4 personen

Nodig: 150 g bloem, mespuntje zout, 3 eieren, 200 ml melk, 100 ml koude sterke koffie of espressokoffie, 2 eetl. cacao poeder, 250 ml slagroom, 2 eetl. bruine basterdsuiker, 1 zakje slagroomversteviger, 12 bokkenpootjes of mokkaschuimkoekjes, 50 g boter, poedersuiker.

Doe de bloem met het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren erboven. Roer de bloem met de eieren en een deel van de melk tot een glad beslag. Meng de rest van de melk, de koffie en 1 eetlepel cacaopoeder erdoor en klop dit tot een beslag. Zet het even in de koelkast om te rusten. Maak intussen de chocoladecrème. Klop de slagroom met bruine suiker, slagroomversteviger en 1 eetlepel cacao- poeder stijf. Verkruimel 8 koekjes en gebruik de andere 4 voor garnering. Smelt een klontje boter in een kleine koekenpan. Schep een sauslepel beslag in de pan en laat dit over de bodem uitvloeien. Keer de crêpe als de bovenkant bijna droog is en bak de andere kant. Houd ze warm op een bord boven een pan, heet water. Schep de koekkruimels door de room. Verdeel de vulling in een reep over de crêpes en rol ze op. Leg ze op de borden en garneer met poedersuiker en koekjes.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

KOKOSPANNENKOEKEN MET BANAAN

Nagerecht voor 4 personen.

Nodig: 1 eetlepel grof geraspte kokos, 40 g tarwebloem, 2 eetlepels rijstebloem of tarwebloem, 60 g suiker, 25 g gemalen kokos, 1 ei, 2,5 dl kokosmelk boter om in te bakken, 4 grote bananen, 60 g boter, 60 g donkere basterdsuiker, 80 ml limoensap, dunne reepjes limoenschil.

Verwarm de oven voor tot 150 °C. Rooster de kokos op een bakplaat lichtbruin. Schud de kokos regelmatig om. Schud de kokos op, laat hem afkoelen. Zeef de bloem met de rijstebloem boven een kom. Roer de suiker en de gemalen kokos erdoor. Klop het ei met dé kokosmelk los. Maak een kuiltje in het midden en schenk al roerende het eimengsel in het kuiltje. Klop alles tot een egaal beslag zonder klontjes smelt telkens een klontje boter in een koekenpan en bak 4 pannenkoeken van het beslag. Houd ze warm. Snijd intussen de bananen in dikke schuine plakken. Verhit de 60 g boter in een ruime koekenpan en bak de banaan aan beide kanten bruin. Bestrooi ze met bruine suiker en laat hem smelten. Voeg het limoensap toe en breng alles aan de kook. Verdeel de pannenkoeken over 4 borden en schep de banaan erop. Vouw de pannenkoeken dubbel en bestrooi ze met de geroosterde kokos en de limoenschil.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

PANNENKOEKJES MET CRANBERRYCOMPOTE

Ontbijtgerecht 4 personen

Nodig: 100 g suiker, ½ tl kaneel, 250 g cranberry’s, 125 g zelfrijzend bakmeel, 1 ei losgeklopt, 1 zakje vanillesuiker, 200 ml melk, 3 el zonnebloemolie, poedersuiker.

Breng de suiker, kaneel en 50 milliliter water in een steelpan aan de kook. Draai het vuur laag en voeg de cranberry’s toe. Laat 7-8 minuten zachtjes koken tot ze openbarsten. Laat de cranberrycompote afkoelen. Roer een glad beslag van het bakmeel, het ei, de vanillesuiker en de melk. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak vier kleine pannenkoekjes tegelijk door vier keer met een juslepel een beetje beslag in de pan te gieten. Bak met de rest van de olie en het beslag nog twee keer vier pannenkoekjes. Leg de pannenkoekjes op een (warme) schaal en bestrooi ze met poedersuiker. Schep de cranberrycompote erop of serveer die er apart bij.

Posted by Sander Sanders - september 30th, 2012

NOTENMACARONS
Nodig: 2 eiwitten, 100 g suiker, 120 g gemalen noten, (vanillemerg, ouwel).
Sla de eiwitten zeer stijf. Klop er geleidelijk de suiker door, zodat een taaie glanzende massa ontstaat. Meng er de noten (en het vanillemerg) door. Leg van dit mengsel bergjes op de stukjes ouwel op de bakplaat ofwel op een zeer dik beboterd stuk vetvrij papier. Bak de koekjes in een lauwe oven langzaam door en door bros, maar vrijwel niet bruin (ongeveer 1 ½ uur). Neem de koekjes met de ouwel van de bakplaat ofwel licht ze zolang ze nog warm zijn met een pannenkoekmes van het papier en laat ze op een taartrooster afkoelen.

Posted by Sander Sanders - april 5th, 2012

HAVERMOUTKNAPPERTJES
Nodig: 100 g havermout, 100 g bloem, 125 g suiker, 50 g boter, 1 dl melk, 1 tl bakpoeder, wat zout.
Smelt de boter en voeg ze met de melk aan de havermout, de bloem, de suiker, bakpoeder en zout toe. Leg van dit deeg kleine hoopjes op enige afstand van elkaar op een beboterd bakblik. Bak de koekjes ca. 15 min. in een matig warme oven gaar. Steek ze met een scherp mes heet van de bakplaat. Koelt de plaat tijdens het afsteken te veel af, schuif hem dan nog even in de warme oven of boven een warme gasvlam. Nu de knappertjes vlug  eraf nemen.

GEMBERKOEKJES
Nodig: 350 g bloem, 225 g boter, 200 g basterdsuiker, 75 g natte gember, 1 ei.
Snijd de gember in heel kleine stukjes. Kneed boter, bloem, basterdsuiker, stukjes gember en ei tot een soepele bal.
Laat deze op een koele plaats even opstijven en rol het deeg vervolgens dun uit. Steek er met een glas of vormpje
ronde koekjes van, leg deze op een met bloem bestoven bakblik, bestrijk ze met wat ei, dat met een beetje water is geklopt en laat ze ca. 15 minuten in een matig warme oven bakken.
SPRITS
Nodig: 300 g zelfrijzend bakmeel, 250 g boter, 200 g witte ,basterdsuiker, wat geraspte citroenschil, ½ tl kaneel, zo nodig wat melk.
Roer de boter tot room. Voeg er het gezeefde meel en de basterdsuiker bij. Vermeng dan het deeg met de geraspte citroenschil en de kaneel en kneed alles door elkaar. Voeg er, wanneer het, deeg te stijf mocht zijn en niet gespoten kan worden, een weinig melk bij. Doe de massa in een gebakspuit, waarin een spuitje met grote opening en gekarteld randje. Spuit lange reepjes of S-vormen van ‘t deeg op een met bloem bestoven bakblik en laat de sprits in een tamelijk hete oven gedurende ca. 15 minuten bakken.
AMANDELKOEKJES
Nodig: 300 g zelfrijzend meel, 200 g boter, 150 g basterdsuiker, 100 g amandelen, 1 ei.
Kneed de boter met de bloem, en de basterdsuiker met koele handen zo vlug mogelijk tot een gladde, soepele bal. Laat dit op een koele plaats rusten. Leg de amandelen intussen in kokend water, laat ze hierin eventjes broeien en verwijder vervolgens de bruine velletjes. Rol dan het deeg uit ter dikte van ca. 3 mm. Steek er met een glas ronde koekjes van, leg deze op een met meel bestoven bakblik, bestrijk ze met ei, dat met water is geklopt, leg in het midden een hele amandel en laat de koekjes in een tamelijk warmen oven gedurende ca. 15 minuten bakken.

Posted by Sander Sanders - april 5th, 2012

HAVERMOUTKOEKJES(OF KOEK)

Nodig: 85 g havermout, 2 ½ dl water of melk, 85 g bloem, zout, boter of margarine.
De havermout ca. 1 uur in het water of de melk weken en met bloem en zout vermengen. In de koekenpan de boter of de margarine verwarmen. Het deeg in de pan uitstrijken tot een koek of er koekjes van vormen, De koek of koekjes aan beide zijden, niet te bruin bakken. Bruine basterdsuiker, vruchtenmoes of stroop bij de koekjes geven. Men kan ze zowel warm als koud opdienen.

KARAMELKOEKJES

Nodig: 200 g zelfrijzend bakmeel wordt met 200 g boter, 100 g suiker, 2 eieren, 1 tl kaneel, ¼ tl kruidnagelgruis en 100 g fijngehakte amandelen tot een bal gekneed.
Van 100 g suiker wordt nu in een ijzeren pan karamel gebrand. (Als de suiker in de pan gaat schuimen is de karamel gereed). De karamel wordt op een beboterd bord uitgegoten, en na dat zij afgekoeld is fijngehakt. Het deeg wordt op een met meel bestoven plaat uitgerold tot ongeveer 2,4 mm. dikte. Hiervan worden kleine koekjes gesneden; Op elk koekje komt een klein stukje amandel, waarvoor wij een paar amandelen hebben teruggehouden. Nu worden de koekjes ongeveer 20 minuten in een matig warme oven gebakken.

ZANDKOEKJES

Nodig: 200 g meel, 200 g boter en 100 g poedersuiker worden goed door elkaar gekneed. Het deeg wordt uitgerold (als boven aangegeven) tot ½ cm dikte. Met een limonadeglas steken wij de koekjes uit het deeg, waarna we ze op een beboterd bakblik leggen. Dan worden ze in een matig warme oven lichtbruin gebakken. (15 – 20 minuten).

EIERKOEKJES

Nodig: 250 g zelfrijzend bakmeel, 200 g suiker, 2 eieren.
De eieren en de suiker worden tot room geroerd, waarna het meel er bij kleine hoeveelheden tegelijk wordt bijgevoegd. Het verkregen deeg rolt men uit tot een lap van een halve centimeter dikte, waaruit men kleine koekjes steekt. De koekjes worden op een beboterd bakblik gelegd, met eigeel bestreken en een kwartier in een niet te warme oven gebakken.

Posted by Sander Sanders - maart 22nd, 2012

Nieuw onze THEETUIN

Heerlijke thee, koffie of fris, wafels met pompoenenjam, ijsjes.

Geopend maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 9 – 17 uur. Zeer prijsvriendelijk !!! Locatie: Wendelnesseweg Oost 32 Sprang Capelle


Posted by Sander Sanders - februari 28th, 2012

WEESPER MOPPEN

Nodig: 500 g amandelspijs, 1 klein ei, geraspte schil van 1 citroen, kristalsuiker, velletjes ouwel.

Het spijs al knedend vermengen met het losgeroerde ei en het citroenrasp. Een staaf ervan vormen met een dikte van 3 cm in het vierkant. De staaf door kristalsuiker wentelen en in plakjes van 3/4 cm snijden. De ingevette bakplaat bedekken met elkaar overlappende velletjes ouwel (Baukje), de spijsplakjes erop leggen en de bakplaat middenin de koude oven schuiven. De koekjes zo 2-3 uur laten drogen. De oven dan verwarmen tot de moppen in 3/4 -1 uur licht goudkleurig bakken.

UTRECHTSE SPRITS

Nodig: 125 g roomboter, 125 g witte basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 1 eiwit, 200 g bloem, 1 theelepel bakpoeder, snufje zout.

De boter met de basterdsuiker wit en piekerig kloppen. De vanillesuiker en het eiwit toevoegen en tot een gelijkmatige massa roeren. De bloem met het bakpoeder en het zout zeven. De helft bij het boter-suikermengsel scheppen. Als alle bloem is opgenomen de rest erbij spatelen. Het deeg in een spuitzak met grof stervormig mond je scheppen. De bakplaat invetten en het deeg in slingerstaafjes van 5 cm spuiten, op enige afstand van elkaar. De bakplaat midden in een lauwe oven 160°C schuiven en in 20-25 minuten licht zandkleurig bakken. Ze direct van de bakplaat schuiven en vlak liggend af laten koelen.

ARNHEMSE MEISJES

Nodig: 500 g bladerdeeg liefst met roomboter bereid, kristalsuiker.

Het bladerdeeg (laten ontdooien, de lapjes op elkaar leggen en) uitrollen tot een lap. De lap in drieën vouwen, een kwartslag draaien en uitrollen tot een lap met een dikte van ½ cm. Hieruit rondjes steken van 3 cm. Dat gaat gemakkelijk met een glas. De rondjes 20 minuten op een koele plaats laten rusten. Ondertussen de bakplaat invetten en met bakpapier bekleden. Van 50 g suiker met 1/2 dl water een stroopje koken: als het kookt en de suiker is opgelost nog 1 minuut doorkoken. De deegrondjes uitrollen tot ovaaltjes en op de bakplaat leggen. De ovaaltjes met het suikerstroopje bestrijken (dat. gaat makkelijk met een lepel) en met kristalsuiker bestrooien. De koekjes nog eens 20 minuten laten rusten en daarna midden in een hete oven 200°C in 15 minuten licht goudbruin bakken. Een schone, droge doek over de bakplaat leggen, alles keren, de koekjes op de doek schudden en ze af laten koelen.

Posted by Sander Sanders - februari 28th, 2012

BOERENWAFELS

Nodig: 3 beschuiten, 2 eieren, 2 eetlepels melk, boter, suiker.

De beschuiten weken in de met melk losgeklopte eieren. In een koekenpan wat boter smelten en de beschuiten hierin snel aan beide kanten goudbruin bakken. Met suiker bestrooid serveren. Een snel en lekker nagerechtje.

Posted by Sander Sanders - februari 28th, 2012

KLETSKOPJES

Nodig: 125 g boter, 200 g bruine basterdsuiker, 50 g kristalsuiker, 100 g bloem, snufje zout, 1/2 theelepel kaneel, 100 g geschaafde pinda’s.

De boter met de suiker zacht en piekerig kloppen. De bloem met het zout, de kaneel en de geschaafde pinda’s erbij spatelen. Met behulp van twee theelepeltjes kleine bergjes op de ingevette bakplaat scheppen, met onderliggende afstanden van 7 cm. De bakplaat midden in een warme oven 175° C schuiven en de koekjes in 5-7 minuten laten uitvloeien en knapperig bakken. Ze direct met een pannenkoekmes van de bakplaat nemen en vlak liggend af laten koelen. De rest van het beslag op dezelfde wijze verwerken.

Posted by Sander Sanders - februari 28th, 2012

JAN HAGEL

Nodig: 75 g bakmagarine, 100 g zelfrijzend bakmeel, 50 g basterdsuiker, 1/2 theelepel kaneel,  mespuntje zout, geschaafde amandelen, greinsuiker,

of fijne kandijsuiker.

Snijd de bakmagarine met 2 messen in het meel en kneed het meel, bakmagarine, suiker, kaneel en zout snel dooreen tot een soepele deegbal. Rol het deeg uit tot een dunne rechthoekige lap en breng deze over op de bakplaat. Strooi de amandelen en de greinsuiker of de kandij erover en druk deze licht aan met de deegrol. Bestrijk de deeglap met losgeklopt ei. Bak hem middenin een voor- verwarmde oven (175°C, gasovenstand 3) gedurende ongeveer 20 minuten. Laat het deeg iets bekoelen, snijd de randen bij en snijd er langwerpige koekjes van (3 bij 6 cm).

Posted by Sander Sanders - februari 28th, 2012

DÛMKES (HAZELNOOTKOEKJES MET EEN DUIM ERIN)

Nodig: 100 g hazelnoten, 150 g boter,125 g lichtgele basterdsuiker, 2 eieren, 250 g bloem, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel kaneel, 1 eetlepel gemalen anijszaad, 1/2 theelepel zout.

De hazelnoten fijnmalen. De boter met de suiker heel schuimig kloppen. Eén voor één de eieren toevoegen en wegroeren. De bloem zeven en in gedeelten met de gemalen hazelnoten en de kruiden bij het beslag scheppen. Als dit moeilijk gaat, het deeg kneden. Het deeg ½ uur afgedekt met folie koel wegleggen. Uitrollen tot een lap met een dikte van 1 cm en hieruit reepjes snijden van 2 bij 5 cm. Deze op een ingevette ‘ bakplaat leggen, in een voorverwarmde matig-warme oven (160° C, gasstand 2) schuiven en in 20- 25 minuten goudbruin bakken. Als de koekjes uit de oven komen ze direct aan één kant met de duim indrukken. Op een rooster schuiven en laten uitdampen.

« Previous Entries