Posted by Sander Sanders - augustus 14th, 2011

VÉLOUTÉSAUS

Nodig: 40 g boter, 35 g bloem gezeefd, 5 dl bouillon, zout, witte peper uit de molen.

Smelt de boter in een pannetje en wacht tot het schuim van de boter weg begint te trekken. Voeg de bloem al roerend in éénmaal toe. Neem het pannetje van de warmtebron en blijf nog ongeveer 1 1/2 minuut in de roux roeren. Plaats het pannetje met roux terug op een matig hoge warmtebron en voeg de lauwwarme bouillon toe, beetje bij beetje. Blijf zolang roeren tot er een gladde saus verkregen is. Laat de saus, onder voortdurend roeren, gedurende 5 minuten zachtjes doorkoken. Breng de saus op smaak met wat peper en zout. Véloutésaus wordt gegeven bij lichte vlees- soorten zoals gebraden kalfsvlees en kip en bij visgerechten. Ook leent deze saus zich er goed voor om champignons en/of gepocheerde balletjes gehakt aan toe te voegen. Ook kunt U aan deze saus verschillende soorten tuinkruiden toevoegen, zodat vooral bij visgerechten deze saus nog beter uitkomt. Wilt U de saus een nog zachtere smaak geven, voeg dan, na de saus op smaak afgemaakt te hebben een klontje boter (± 25 g) toe dat U goed door de saus roert.

Blog Home