Posted by Sander Sanders - november 12th, 2011

TAAITAAI

Nodig: 230 g bloem, 4 g kaneel, 1 g gemalen kruidnagel, 2 g anijszaad, 100 g basterdsuiker, 65 g honing, 35 g water, 3 g bakpoeder, melk.

De bloem zeeft u met kaneel, kruidnagel en anijszaad in een kom en u maakt er een kuiltje in. In een steelpan brengt u de basterdsuiker met de honing en het water aan de kook tot alles gesmolten is. Dit kokende mengsel schenkt u in het kuiltje van de bloem. U roert nu snel met een houten lepel vanuit het midden en u neemt telkens wat bloem van de zijkant mee. Hoe sneller ‘t deeg maken gebeurt, des te betei zal de taaitaai worden de bloem dient namelijk gedeeltelijk gaar te worden en dit gebeurt alleen wanneer de hete suikermassa zo vlug mogelijk door de bloem wordt gemengd. Wanneer u een mooi glad deeg heeft, laat u dit in de kom afkoelen en dan 3 a 4 dage rusten. Wel wordt de kom met een vochtige doek afgedekt en deze maakt u elke dag opnieuw vochtig het deeg mag niet uitdrogen. Na de rust kneedt u het deeg flink door met een met bloem bestoven hand. Tot slot werkt u het bakpoeder door het deeg. U maakt nu met behulp van grote speculaasvormen taaipoppen op dezelfde manier als de gewone speculaasjes. U vormt zo diverse poppen tot het deeg op is, legt ze op een beboterd bakblik en bestrijkt ze met melk. Het bakblik schuift u midden in een hete oven 225°C en u bakt de taaipoppen snel gaar en bruin, zodat ze niet hard en droog worden. U neemt de poppen van het bakblik en laat ze op een taartrooster afkoelen.

Blog Home