Posted by Sander Sanders - november 12th, 2011

KANDEEL

Nodig: 1 stukje pijpkaneel, enkele kruidnagelen, schil van 1 citroen, 10 eierdooiers, 200 g suiker, ¾ l witte (Rijn)wijn.

Laat de pijpkaneel, kruidnagelen en citroenschil een half uur zacht trekken in 1 dl water. Zeef het water. Klop de eierdooiers tot ze stevig zijn met de suiker. Zet de schaal met dooiers boven een pan met heet water Klop beetje bij beetje het kruidige water en de wijn bij de dooiers, tot de kandeel gebonden is. Serveer deze zoete snoeperij in kleine glaasjes.

KANDEEL

De meeste recepten zeggen dat u de kandeel ,,au-bainmarie” moet roeren. Maar dat duurt erg lang. U kunt voorzichtig de pan op zeer laag vuur zetten. Maar het blijft riskant omdat de vloeistof schift als u even te lang verhit.

Nodig: 4 dl halfzoete witte wijn, stukje pijpkaneel, enkele kruidnagels, stuk citroenschil ,4 dooiers, 50 g  suiker.

Maak een kruiden-aftreksel door kaneel, citroenschil en kruidnagels een half uur te laten trekken in 1 dl zacht kokend water. Zeef het daarna. Klop de eidooiers los met de suiker. Giet er het lauw- warme kruiden-aftreksel bij en klop alles goed door. Laat de wijn lauwwarm worden in een geëmailleerd of roestvrij stalen pannetje. Giet het eimengsel er, al roerend bij. Zet het pannetje in een grotere pan met heet water. Laat de wijn, goed roerend, licht binden. Het gerecht is klaar als het de achterkant van een lepel bedekt. Laat de kandeel daarna direct af koelen en schenk deze in glazen. Geef er een kaneelwafeltje bij.

Blog Home