Posted by Sander Sanders - november 22nd, 2011

BRUINE PEPERNOTEN
Nodig: 125 g roggebloem, 125 g tarwebloem, 200 g stroop, 35 g boter, 7 ½ g potas, 1 tl anijspoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 el kaneelpoeder.
Breng de stroop met de boter aan de kook, laat het mengsel afkoelen, vermeng het met de in brandewijn opgeloste potas, de beide gezeefde bloemsoorten en de kruiderijen; kneed het deeg goed door en laat het een dag op een niet te koude plaats rusten. Kneed het dan nog eens flink door, verdeel het in balletjes, maak deze rond, plaats ze met een lichte druk op een met boter ingevet en met bloem bestoven bakblik en bak ze in een matig warme oven gaar.

WITTE PEPERNOTEN
Nodig: 250 g bloem, 2 eieren, 250 g basterdsuiker, 50 gram sukade, ½  tl nootmuskaatpoeder, ½ tl kruidnagelpoeder, ½ tl kaneelpoeder, ‘n tikje witte peper, 7 ½ g potas.
Roer de eieren met de doorgezeefde basterdsuiker tot ze dik en schuimig zijn, meng de in alcohol opgeloste potas erdoor, vervolgens de gehakte sukade, de specerijen, ten laatste de gezeefde bloem en kneed een deeg ervan. Maak er pepernoten van volgens het recept van bruine pepernoten.

Blog Home