Posted by Sander Sanders - december 17th, 2011

OLIEBOLLEN (┬▒ 15 stuks)

Nodig: 250 g bloem en 15 g gist of 250 g zelfrijzend bakmeel, 2 1/2 dl melk, 1 ei, 75 g krenten en rozijnen, 2 zure appelen, zout, (citroensap, 15 g suiker), frituurvet.

De gist aanmengen met wat lauwe melk. De bloem in een kom doen, er een kuiltje in maken en het los geklopte ei en de aangemengde gist langzaam onder goed roeren toevoegen. De overige melk, het zout, de gewassen krenten en rozijnen, de gesnipperde zure appelen en naar verkiezing wat citroensap en suiker toevoegen en tot een glad beslag roeren. Het beslag dichtgedekt op een lauw warme plaats gedurende een uur laten rijzen. In plaats van bloem met gist kan ook zelfrijzend bakmeel gebruikt worden. Dit echter met koude melk aanmaken. Het frituurvet verhitten. Met behulp van twee lepels van het beslag bolletjes vormen en deze in vrij heet frituurvet gaar en bruin bakken. De bollen op grauw papier laten uitlekken en met poedersuiker bestrooien.

Blog Home