Posted by Sander Sanders - januari 20th, 2012

PATÉ VAN KIPPENLEVERS MET CHAMPIGNONS

Nodig: 500 g kippenlevers, 2 eetlepels slagroom, 400 g mager varkensvlees, 200 g champignons, 1 glas rode wijn, 1 klein glaasje cognac (of Madeira), zout, versgemalen peper, 2 sjalotten, 1 à 2 teentjes knoflook, 1 theelepel tijm, laurierblaadjes, 2 eieren, lapjes vet spek.

Paté kunt u al enige dagen van te voren maken en in de koelkast bewaren. U hebt dan altijd iets achter de hand. Een plak paté kunt u als voorgerecht geven (met uitjes en augurkjes, stokbrood en boter), of als gezellig avondhapje bij een glas wijn. Vrijwel alle wijnen smaken bij paté, zelfs enigszins zoete. Laat over de kippenlevers 5 minuten de kook gaan. Maal de levers en het varkensvlees. Maak de champignons schoon en snijd ze fijn. Maak dan een mengsel van gemalen levers en vlees, champignons, slagroom, wijn, cognac, zout, peper, de losgeklopte eieren, fijngehakte sjalot en knoflook en tijm. Bekleed een patépot met lapjes vet spek, schep de vleesmassa erin, dek af met lapjes vet spek en leg daarop enkele blaadjes laurier. Dek de patépot af en zet deze in een voorverwarmde matig hete oven (175°C) en laat de paté daarin een uurtje bakken. Daarna goed afkoelen. Vervolgens zet u de pot in de koelkast. Minstens één dag wachten voor het gebruik.

Blog Home