Posted by Sander Sanders - februari 28th, 2012

WEESPER MOPPEN

Nodig: 500 g amandelspijs, 1 klein ei, geraspte schil van 1 citroen, kristalsuiker, velletjes ouwel.

Het spijs al knedend vermengen met het losgeroerde ei en het citroenrasp. Een staaf ervan vormen met een dikte van 3 cm in het vierkant. De staaf door kristalsuiker wentelen en in plakjes van 3/4 cm snijden. De ingevette bakplaat bedekken met elkaar overlappende velletjes ouwel (Baukje), de spijsplakjes erop leggen en de bakplaat middenin de koude oven schuiven. De koekjes zo 2-3 uur laten drogen. De oven dan verwarmen tot de moppen in 3/4 -1 uur licht goudkleurig bakken.

UTRECHTSE SPRITS

Nodig: 125 g roomboter, 125 g witte basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 1 eiwit, 200 g bloem, 1 theelepel bakpoeder, snufje zout.

De boter met de basterdsuiker wit en piekerig kloppen. De vanillesuiker en het eiwit toevoegen en tot een gelijkmatige massa roeren. De bloem met het bakpoeder en het zout zeven. De helft bij het boter-suikermengsel scheppen. Als alle bloem is opgenomen de rest erbij spatelen. Het deeg in een spuitzak met grof stervormig mond je scheppen. De bakplaat invetten en het deeg in slingerstaafjes van 5 cm spuiten, op enige afstand van elkaar. De bakplaat midden in een lauwe oven 160°C schuiven en in 20-25 minuten licht zandkleurig bakken. Ze direct van de bakplaat schuiven en vlak liggend af laten koelen.

ARNHEMSE MEISJES

Nodig: 500 g bladerdeeg liefst met roomboter bereid, kristalsuiker.

Het bladerdeeg (laten ontdooien, de lapjes op elkaar leggen en) uitrollen tot een lap. De lap in drieën vouwen, een kwartslag draaien en uitrollen tot een lap met een dikte van ½ cm. Hieruit rondjes steken van 3 cm. Dat gaat gemakkelijk met een glas. De rondjes 20 minuten op een koele plaats laten rusten. Ondertussen de bakplaat invetten en met bakpapier bekleden. Van 50 g suiker met 1/2 dl water een stroopje koken: als het kookt en de suiker is opgelost nog 1 minuut doorkoken. De deegrondjes uitrollen tot ovaaltjes en op de bakplaat leggen. De ovaaltjes met het suikerstroopje bestrijken (dat. gaat makkelijk met een lepel) en met kristalsuiker bestrooien. De koekjes nog eens 20 minuten laten rusten en daarna midden in een hete oven 200°C in 15 minuten licht goudbruin bakken. Een schone, droge doek over de bakplaat leggen, alles keren, de koekjes op de doek schudden en ze af laten koelen.

Blog Home