Posted by Sander Sanders - april 5th, 2012

INDONESISCHE MAALTIJD-EIERSALADE

Nodig: ½ blok tahoe of tempé, 2 eetlepels ketjap manis, 1 theelepel sambal, 1 eetlepel azijn of citroensap, 4 eetlepels olie, 100 g fijngesneden witte kool, 150 g sperzieboontjes, 1/2 komkommer,100 g taugé, 2 eetlepels fijn gesneden bladselderij, 4 hardgekookte eieren, ¼ liter pindasaus uit een pot of zakje, 1 zakje kroepoek.

De tahoe in kleine blokjes, of de tempé in reepjes snijden. Deze marineren in een mengsel van de ketjap met de sambal, citroensap en 1 1/2 eetlepel olie. De kool en de boontjes in 10 – 15 minuten beetgaar koken, het kokende water over de taugé gieten, de groenten laten uitlekken en afkoelen. De komkommer in stukjes snijden. De taboe of tempé lichtbruin en knapperig roerbakken in olie en laten uitlekken. De boontjes, de kool, de taugé en de helft van de bladselderij, de gebakken tahoe en de helft van de komkommer op een schaal schikken. De eieren pellen, halveren en erop leggen. Pindasaus bereiden en warm over de salade schenken. Met de rest van de komkommer, kroepoek  en bladselderij garneren. Lekker met gekookte rijst.

Variatie: 400 g gare afgekoelde rijst mengen met 200 g gare (eventueel gerookte) in blokjes gesneden kipfilet, 1 uitgelekt blikjes maïs op z’n Mexicaans, 2 eetlepels bladselderij, 3 hardgekookte fijngesneden eieren, 3 eetlepels mayonaise, 1 theelepel kerriepoeder, 1 eetlepel gembersiroop (of 1/2 theelepel gemberpoeder), zout en peper. Op een schaal scheppen en met 2 – 3 hardgekookte eieren in partjes en 1/2 gesneden komkommer garneren.

Blog Home