Posted by Sander Sanders - april 5th, 2012

HAVERMOUTKOEKJES(OF KOEK)

Nodig: 85 g havermout, 2 ½ dl water of melk, 85 g bloem, zout, boter of margarine.
De havermout ca. 1 uur in het water of de melk weken en met bloem en zout vermengen. In de koekenpan de boter of de margarine verwarmen. Het deeg in de pan uitstrijken tot een koek of er koekjes van vormen, De koek of koekjes aan beide zijden, niet te bruin bakken. Bruine basterdsuiker, vruchtenmoes of stroop bij de koekjes geven. Men kan ze zowel warm als koud opdienen.

KARAMELKOEKJES

Nodig: 200 g zelfrijzend bakmeel wordt met 200 g boter, 100 g suiker, 2 eieren, 1 tl kaneel, ¼ tl kruidnagelgruis en 100 g fijngehakte amandelen tot een bal gekneed.
Van 100 g suiker wordt nu in een ijzeren pan karamel gebrand. (Als de suiker in de pan gaat schuimen is de karamel gereed). De karamel wordt op een beboterd bord uitgegoten, en na dat zij afgekoeld is fijngehakt. Het deeg wordt op een met meel bestoven plaat uitgerold tot ongeveer 2,4 mm. dikte. Hiervan worden kleine koekjes gesneden; Op elk koekje komt een klein stukje amandel, waarvoor wij een paar amandelen hebben teruggehouden. Nu worden de koekjes ongeveer 20 minuten in een matig warme oven gebakken.

ZANDKOEKJES

Nodig: 200 g meel, 200 g boter en 100 g poedersuiker worden goed door elkaar gekneed. Het deeg wordt uitgerold (als boven aangegeven) tot ½ cm dikte. Met een limonadeglas steken wij de koekjes uit het deeg, waarna we ze op een beboterd bakblik leggen. Dan worden ze in een matig warme oven lichtbruin gebakken. (15 – 20 minuten).

EIERKOEKJES

Nodig: 250 g zelfrijzend bakmeel, 200 g suiker, 2 eieren.
De eieren en de suiker worden tot room geroerd, waarna het meel er bij kleine hoeveelheden tegelijk wordt bijgevoegd. Het verkregen deeg rolt men uit tot een lap van een halve centimeter dikte, waaruit men kleine koekjes steekt. De koekjes worden op een beboterd bakblik gelegd, met eigeel bestreken en een kwartier in een niet te warme oven gebakken.

Blog Home