Posted by Sander Sanders - april 5th, 2012

HAVERMOUTKNAPPERTJES
Nodig: 100 g havermout, 100 g bloem, 125 g suiker, 50 g boter, 1 dl melk, 1 tl bakpoeder, wat zout.
Smelt de boter en voeg ze met de melk aan de havermout, de bloem, de suiker, bakpoeder en zout toe. Leg van dit deeg kleine hoopjes op enige afstand van elkaar op een beboterd bakblik. Bak de koekjes ca. 15 min. in een matig warme oven gaar. Steek ze met een scherp mes heet van de bakplaat. Koelt de plaat tijdens het afsteken te veel af, schuif hem dan nog even in de warme oven of boven een warme gasvlam. Nu de knappertjes vlug  eraf nemen.

GEMBERKOEKJES
Nodig: 350 g bloem, 225 g boter, 200 g basterdsuiker, 75 g natte gember, 1 ei.
Snijd de gember in heel kleine stukjes. Kneed boter, bloem, basterdsuiker, stukjes gember en ei tot een soepele bal.
Laat deze op een koele plaats even opstijven en rol het deeg vervolgens dun uit. Steek er met een glas of vormpje
ronde koekjes van, leg deze op een met bloem bestoven bakblik, bestrijk ze met wat ei, dat met een beetje water is geklopt en laat ze ca. 15 minuten in een matig warme oven bakken.
SPRITS
Nodig: 300 g zelfrijzend bakmeel, 250 g boter, 200 g witte ,basterdsuiker, wat geraspte citroenschil, ½ tl kaneel, zo nodig wat melk.
Roer de boter tot room. Voeg er het gezeefde meel en de basterdsuiker bij. Vermeng dan het deeg met de geraspte citroenschil en de kaneel en kneed alles door elkaar. Voeg er, wanneer het, deeg te stijf mocht zijn en niet gespoten kan worden, een weinig melk bij. Doe de massa in een gebakspuit, waarin een spuitje met grote opening en gekarteld randje. Spuit lange reepjes of S-vormen van ‘t deeg op een met bloem bestoven bakblik en laat de sprits in een tamelijk hete oven gedurende ca. 15 minuten bakken.
AMANDELKOEKJES
Nodig: 300 g zelfrijzend meel, 200 g boter, 150 g basterdsuiker, 100 g amandelen, 1 ei.
Kneed de boter met de bloem, en de basterdsuiker met koele handen zo vlug mogelijk tot een gladde, soepele bal. Laat dit op een koele plaats rusten. Leg de amandelen intussen in kokend water, laat ze hierin eventjes broeien en verwijder vervolgens de bruine velletjes. Rol dan het deeg uit ter dikte van ca. 3 mm. Steek er met een glas ronde koekjes van, leg deze op een met meel bestoven bakblik, bestrijk ze met ei, dat met water is geklopt, leg in het midden een hele amandel en laat de koekjes in een tamelijk warmen oven gedurende ca. 15 minuten bakken.

Blog Home