Posted by Sander Sanders - september 16th, 2012

IJS MET GEKARAMELISEERDE NOTEN.

Nagerecht 4 – 6 personen.

Nodig: 100 g ongezouten gepelde gemengde noten (bijv. hazelnoten, walnoten, pistachenoten), zonnebloemolie, 100 g suiker, 5 el water, vanille-ijs.

Hak grote noten iets kleiner. Smeer de ovenbakplaat dun in met zonnebloemolie. Doe de noten, suiker en het water in een pan met dikke bodem. Verwarm de inhoud langzaam op een middelmatig en vooral niet te warme hittebron. Laat de suiker zonder te roeren smelten en eerst een gele kleur krijgen. Na ca. 10 – 12 min. is de kleur goudbruin geworden. Dat is het moment om de inhoud van de pan over de bakplaat uit te gieten. Zorg dat de zeer hete gekarameliseerde suikerlaag overal even dun is. Laat de laag afkoelen en breek hem vervolgens in stukken, of sla hem met een hamer in stukken. De stukken die niet voor het nagerecht worden gebruikt, kunnen in een koektrommel worden bewaard. Schep op elk dessertbord 1 of 2 bolletjes vanille-ijs. Garneer met de gekarameliseerde noten.

Blog Home