Posted by Sander Sanders - september 16th, 2012

ZOUTE BOLLETJES
Nodig: van 250 g bloem, 200 g boter, 20 g fijn zout, 2 eierdooiers en een ½ dl melk maken we een deeg, door de bloem met de boter op een aanrecht met de handen goed te kneden en er gedeeltelijk het zout, de eierdooiers en de melk doorheen te werken. Als nu het deeg mooi glad is, is het van het grootste belang dat het goed gewreven wordt, d.w.z. we wrijven het met de muizen van onze hand goed uit en met een of ander mes bijv. een pannenkoekenmes, maken we het weer van het aanrecht los, kneden het opnieuw tot een bal, wrijven het weer uit, enz. Denk er om, hoe meer wij deze bewerking herhalen, hoe beter het is! De bolletjes maken we op de volgende manier: Wij rollen telkens een gedeelte van het deeg tot een staaf van ongeveer 1 cm. dikte. Dit doen we op het met meel bestoven aanrecht. De staaf snijden we in stukjes van ruim 1 cm., waarna we van deze stukjes, weer op het met meel bestoven aanrecht, bolletjes draaien met het binnenste van de hand. Hebben we dit achter de rug, dan leggen wij ze met een tussenruimte van ongeveer 1 cm. op een met meel bestoven bakblik, waarna we ze met wat ongeklopte eidooier bestrijken. Hierna bakken wij ze ongeveer 10 minuten in een hete oven. Zijn ze mooi goudgeel van kleur en liggen ze los op het bakblik, dan zijn ze gaar en moeten onmiddellijk uit de oven worden genomen.

Blog Home