Posted by Sander Sanders - oktober 28th, 2012

APPELTAART ZONDER BOTER

Nodig: 300 g zelfrijzend meel, 200 g suiker, 2 eieren, 1 pakje vanillesuiker, 1 kopje melk, een mespuntje kaneel, 1 kilo appels (goudrenetten), een lepel paneermeel.

De twee eieren worden gesplitst. De dooiers doet men in het deeg, terwijl het eiwit op een apart bord gedaan wordt. De eierdooiers worden eerst goed geroerd, vervolgens doet men er om en om een schepje suiker en een beetje melk bij, terwijl men aanhoudend blijft roeren. Is alles goed door elkaar gemengd, dan roert men er de vanillesuiker doorheen en tenslotte het gezeefde meel. Men schilt de appelen en snijdt ze tot zeer dunne plakjes. Dit appelschaafsel bestrooid men met een lepel suiker, die met een kleinigheidje kaneel vermengd is. Het eiwit heeft men flink stijf geklopt en dit vermengt men nu luchtig met het deeg en wel op het laatste ogenblik, dus even voordat men het deeg gaat gebruiken. Een springvorm wordt met wat olie ingesmeerd en vervolgens met paneermeel rondom goed bestrooid. In tegenstelling met vroeger gewoonten doen wij nu eerst de appelsnippers in de vorm en gieten daarna het deeg eroverheen. Nu gaat de vorm in de matig verwarmde oven en moet hierin minstens een uur bakken. Nadat de taart gebakken en niets afgekoeld is, nemen wij haar uit de vorm en draaien haar om, zodat wat eerst onderkant was, thans boven komt. De deegrand kunnen wij desgewenst met een weinig poedersuiker bestrooien.

Blog Home