Posted by Sander Sanders - oktober 28th, 2012

FEESTELIJKE RIJSTTAART

Nodig: 1 l melk, 200 g gedroogde pruimen, 3 moesappelen, 4 bigarreaus, jam, 200 g rijst, 250 g tarwebloem, 2 eieren, kaneel, 2 pakjes vanillesuiker, 175 g witte suiker, 100 g margarine, 100 g rozijnen.
Bereiding: zet de avond tevoren, de pruimen in de week en kook ze ca. 10 minuten in ruim water. Laat de pruimen dan op een vergiet uitlekken. Kook de rijst in de melk gaar in ca. 35 minuten en roer er de vanillesuiker, 75 g witte suiker en 40 g margarine door. Voeg ook de rozijnen toe en breng de massa nog even aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer voorzichtig een eigeel door het geheel. Klop het eiwit stijf, schep het door de rijst en laat de rijst in de pan even wat afkoelen. Maak intussen een beslag voor de taartbodem. Roer hiertoe de rest van de margarine zacht met de overige suiker. Roer er het meel, 1 ei en eventueel wat water door. Kneed een gelijkmatig beslag en doe dat over in een taartvorm, die met margarine en bloem is bestoven. Op de taartbodem, die tegen de randen op wat hoger wordt aangebracht, wat kaneel strooien en er schijfjes appel en halve pruimen op rangschikken. Hierop weer wat kaneel strooien en over de gehele breedte wat jam aanbrengen. Op dit mengsel komt dan de rijstmassa, die ook langs de rand ca. ½ cm hoger wordt. In het midden een gaatje maken in het gebak, dat dan in de in de oven kan worden geplaatst nadat er nog wat schijfjes appel en wat kaneel op zijn aangebracht (behalve op de rand). De taart in een matig warme oven in ca. 40 minuten een bruin korstje geven. De taart laten afkoelen en uit de vorm nemen. In het gaatje in het midden wat jam, aanbrengen, de resterende pruimen op de rand leggen en de bigarreaus in het middendeel.

Blog Home