Posted by Sander Sanders - november 26th, 2012

BORSTPLAAT

Voor een middelgrote borstplaat of 2 kleine heeft u nodig: 150 g suiker, 3 lepels water, melk of room, boterhampapier, boter of margarine.

De suiker doet u met water, melk of room in een steelpan. U zet deze op een zacht vuur en u laat de suiker smelten. U houdt een vel boterhampapier onder de kraan en u legt dit zo vlak mogelijk op tafel of aanrecht. Hierop legt u een beboterde borstplaatvorm. Nu roert u met een houten lepel door de suikermassa. U laat de lepel uitdruppelen terwijl u de pan van het vuur neemt en u kijkt goed naar de laatste druppel die van de lepel valt. Trekt deze een heel dun draadje of haartje, dan is het mengsel goed van dikte. Van het vuur af roert u er een klontje boter of margarine door dan krijgt u lekker zachte borstplaat. U blijft nu in de steelpan roeren tot de suikermassa iets dik begint te worden u hoort dan ook een licht krassend geluid dat de lepel in de pan maakt. Dit is dan het moment om de massa in de borstplaatvorm te gieten. U moet dit wel snel doen, want de suikermassa is heel vlug stijf. U laat de borstplaat afkoelen tot er witte vlekjes net wolkjes verschijnen. Dan maakt u voorzichtig de vorm los en u laat de borstplaat op een taartrooster helemaal koud worden. Eventuele mislukkingen: is de massa te dun, dan schept u alles weer terug in de pan en u laat deze weer wat inkoken. Bij te dikke borstplaat, die niet helemaal in de vorm uitloopt, doet u de borstplaatmassa weer in de pan, nu met 1 lepel water erbij. En dan maar weer letten op de laatste druppel! Smaakjes aan borstplaat:

Wat u nu heeft gekregen is eigenlijk alleen een suikermassa. U kunt er diverse smaakjes aan geven:

Roomborstplaat gemaakt met ongeklopte slagroom als vocht.

Vruchtenborstplaat  u roert klein gesneden Franse vruchtjes op ‘t laatste moment vóór u in de vorm gaat gieten door de massa. U drukt dan ook meteen de garnering van halve of kwart Franse vruchtjes die u van tevoren moet hebben klaargelegd boven op de borstplaat.

Notenborstplaat in plaats van Franse vruchtjes roert u grofgehakte noten door de massa, ook weer op t laatst. U garneert met een paar hele noten. ´

Gemberborstplaat u roert klein gesneden gember door de massa en u vervangt 1 lepel water door 1 lepel gemberstroop.

Koffieborstplaat u neemt als vocht 3 eetlepels sterk gezette koffie.

Chocoladeborstplaat door de droge suiker roert u 1 1/2 eetlepel cacao. Verder maakt u met water de borstplaatmassa. Wanneer u hier let op de laatste druppel, dan moeten er drie korte dikke draadjes kort na elkaar te zien zijn (het vet uit de cacao maakt dat u geen ,,haartje” te zien krijgt).

Gekleurde borstplaat met een paar druppels kleurstof geeft u er een kleurtje aan en als smaakje een paar druppels essence, bijvoorbeeld marasquin, rum of citroen.

MARSEPEIN

Nodig: 250 g amandelen, 400 g poedersuiker, 1 eetlepel laurierkerswater of oranjebloesemwater, 1 eiwit van een groot of 1 1/2 van kleine eieren, iets zout.

U kunt vanzelfsprekend witte amandelen kopen, zodat u ze niet meer hoeft te pellen, maar t is wel duurder. De niet-ontvliesde amandelen zet u op met ruim koud water. U laat ze even aan de kook komen, stort alles op een vergiet en de amandelen spoelt u met koud water af. Nu laten de bruine vliesjes gemakkelijk los van de amandelen. U droogt de noten in een schone doek en dan maalt u ze in de amandelmolen. Hieraan voegt u de gezeefde poeder- suiker, het laurierkers- of oranjebloesemwater, het even losgeklopte eiwit en iets zout toe. Dit alles mengt u goed dooreen en u maalt dit hele mengsel weer door de molen. Desgewenst kunt u nog een keertje malen. Ook heel fijn gaat het marsepein in een vijzel te stampen. U kunt marsepein in een goed sluitend potje in de koelkast of gewoon op een koele plaats bewaren. Het kleuren doet u met kleurstoffen uit flesjes.

Blog Home