Posted by Sander Sanders - november 26th, 2012

CHOCOLADE-NOTENTAART

Nodig: 250 g pure chocolade(repen), 150 g gepelde noten, 250 g poedersuiker, 125 g boter of margarine, 100 g bloem, 4 eieren.

Zorg dat de boter zacht is en de eieren op kamertemperatuur zijn en splits de eieren. Zeef de bloem en de poedersuiker. Breek de chocolade in kleine stukjes en laat deze boven de damp van heet water in een kommetje smelten samen met 3 à 4 eet lepels warm water. Roer dit mengsel tot een soepele crème. Hak 3/4 van de noten zeer fijn en voeg deze toe aan de chocolade. Roer dan geleidelijk de zachte boter, de suiker en de bloem erdoor en tenslotte één voor één de dooiers. Roer telkens goed weg, voordat u de volgende toevoegt. Klop met de hand de massa luchtig en los. Dit moet echt met de hand, met de mixer gaat het veel te drastisch. Hou tijdens het roeren de kom boven de damp van heet (maar niet kokend) water. Neem de kom uit de damp en laat het mengsel heel even bekoelen. Klop de eiwitten stijf en schep ze door de rest. Vooral niet te veel kloppen of roeren, want dan raakt u de moeizaam verkregen lucht weer kwijt. Breng het beslag over in een ingevette vorm. Laat de taart zo een uurtje in een voorverwarmde oven van ± 150°C bakken. Controleer de gaarheid van de taart door er een breinaald in te steken. Die moet er niet, zoals bij een cake, droog uit komen, maar nog wat vochtig. De taart moet van binnen romig blijven en mag zeker geen droge cake worden. Laat de taart een dagje staan alvorens hem aan te snijden. U kunt de taart glazuren. U kunt ook een gewoon chocoladeglazuur maken door wat cacao met poedersuiker en wat water tot een dik papje te roeren en hiermee de taart te bestrijken. Gebruik de rest van de noten voor de garnering. Druk ze in het nog natte glazuur.

Blog Home