Posted by Sander Sanders - november 26th, 2012

JAN IN DE ZAK OF BROEDER.

Nodig: 125 gram boekweitmeel en 250 gram zelfrijzend bakmeel, 1 of 2 eieren, 5 gram zout, 4 dl. melk, 100 gram krenten, rozijnen en sukade.

Bereid het beslag op dezelfde wijze als dat van trommelkoek. Spoel een linnen doek of zak met lauw water uit, bestrooi deze van binnen met wat meel, dit voorkomt het aankleven van het deeg en het indringen van het omringende water. Leg er het deeg in en bindt de doek of de zak zo dicht, dat er ruimte in de zak blijft voor het uitzetten van het meel bij het koken. Leg de zak daarna in een pan met kokend water, waarin, (om aanbranden van de koek te voorkomen) op de bodem een bordje is gelegd. Kook de koek ongeveer 2 uur, onderzoek of de koek gaar is, door er een breinaald in te steken, welke er droog weer uit moet komen. Verwijder de doek of zak en laat de koek voor de oven even opdrogen. (Maar zorg vooral dat deze niet bruin wordt.) Geef ze met boter en suiker (of bruine suiker), of boter en stroop. Snijd de koek niet met een mes, maar met een dun touwtje of een dikke draad in plakken.

Blog Home