Posted by Sander Sanders - november 26th, 2012

AMANDELTAART

Nodig voor het deeg: 150 g bloem, 50 g suiker, 50 g boter, 1 pakje vanillesuiker, een mespuntje zout, wat melk. Voor het vulsel: 250 g aardappelen, 250 g suiker, een paar lepels melk, een paar druppels amandelolie of essence, 1 tl geraspte citroenschil of een paar druppels citroenessence, zout, jam.

Vermeng de bloem met de suiker, de boter, de vanillesuiker en het zout. Voeg er de melk bij en kneed de massa tot een soepel deeg. Rol het uit tot een plak van ca. 4 cm dikte. Bekleed hiermede een beboterde springvorm. Houd een gedeelte van het deeg achter en snijd enkele reepjes. Kook voor het vulsel de geschilde en gewassen aardappelen met weinig water en zout gaar. Wrijf ze door een zeef of maak ze in een pureeknijper fijn en vermeng ze vervolgens met de suiker, de melk, de amandelolie of de essence, de citroenschil of de essence en het zout. Klop het mengsel luchtig en leg een laag in den vorm. Strijk hierop wat jam en vul de taart verder met het aardappelvulsel. Garneer de taart daarna reepjes deeg. Bestrijk ze met wat melk en bak de taart in een matig warme oven in ongeveer 1 uur gaar. Neem ze uit de vorm en laat ze bekoelen. Bestuif ze voor het opdienen desgewenst met wat poedersuiker.

Blog Home