Posted by Sander Sanders - januari 20th, 2013

BISCUITTAART MET WALNOTEN

Nagerecht voor 6-8 personen

Nodig: 125 g volkoren biscuitjes, 50 g bittere chocola, 10 g boter (om in te vetten), 1 eierdooier, 125 g suiker, 50 g boter, ca. 10 ongezouten gepelde walnoten.

Verkruimel de biscuitjes. Rasp de chocola. Bekleed een lage ronde of vierkante vorm (ca. 20 cm) met bakpapier. Vet het papier dun met boter in.

Doe het ei, de dooier en de suiker in een kom en klop met een mixer tot een schuimig mengsel. Voeg de geraspte chocola toe. Doe 50 gram boter in een steel- of saus- pan of kom en plaats die op een pan met een bodempje water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Breng het water aan de kook en temper de hittebron. Smelt eerst – au bain marie – de boter en giet dan het ei-chocolademengsel bij de boter. Meng alles goed door elkaar en laat het mengsel al roerend in ongeveer 10 minuten langzaam dikker worden. Neem de pan met het chocolademengsel van de hittebron en roer de koekkruimels erdoor. Stort dit mengsel op het bakpapier in de vorm. Garneer de bovenkant met walnoten en laat afkoelen en opstijven. Zet de taart eventueel afgedekt met folie in de koelkast. Haal de taart uit de vorm en verwijder het bakpapier. Snijd de taart in stukken of punten.

CHOCOLADE-SINAASAPPELCAKE MET CHOCOLADE-ROOMTOPPING

Voor 5-6 personen

Nodig: 175 g witte basterdsuiker, 175 g boter, 3 eieren, 175 g zelfrijzend bakmeel, 40 g cacaopoeder, 2 eetl melk, 3 eetl sinaasappelsap, 1 eetl. sinaasappelrasp (van 1 1/2 sinaasappel), ronde bakvorm 20 cm. Voor de topping: 200 ml slagroom, 1 zakje slagroomversteviger, 1 eetl cacaopoeder, 150 g pure chocolade.

Verwarm de oven voor op 180°C . Vet de bakvorm in. Roer de suiker en de boter tot een luchtige crème. Voeg de eieren één voor één toe en roer goed. Spatel het zelfrijzend bakmeel er luchtig doorheen. Halveer het beslag. Schep door één helft cacaopoeder en 2 eetl. melk en door de andere helft sinaasappelsap en sinaasappelrasp. Schep eerst het sinaasappelbeslag en daarna het chocoladebeslag in de vorm. Roer één keer met een vork door het deeg zodat een marmereffect ontstaat. Bak de cake circa 35 minuten in het midden van de oven. Controleer met een breinaald of satéprikker of de cake goed gaar is. Keer de cake na enkele minuten rusten op een taartrooster. Klop de slagroom met slagroomversteviger en cacaopoeder stijf. Rasp de chocolade. Garneer de afgekoelde cake met de room en bestrooi deze met de chocoladekrullen.

Blog Home