Posted by Sander Sanders - januari 20th, 2013

NEAPELTAART

Zandtaartdeeg van: 300 gram bloem, 200 gram boter, 100 gram suiker, 1 ei. Vulling: 30 gram bloem, 1/8 liter melk, 80 gram suiker, 60 gram gemalen amandelen, 1 eierdooier, een paar druppels vanille-extract, 1/4 liter sour-cream, poedersuiker.

Maak een zandtaartdeeg. Bekleed met de helft hiervan de gehele binnenkant van een beboterde springvorm (22 cm), dus ook de rand. Maak de vulling door de bloem met de melk en de suiker glad te roeren, de amandelen erbij te doen en daarna ,,au bain marie” te binden. Voeg van het vuur af de eierdooier, vanille-extract en sourcream toe. Verdeel de massa gelijkmatig over het deeg. Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap en dek hiermee het geheel af. Bestrijk de bovenzijde met eigeel en bak de taart in een middelmatig hete oven in een half uur gaar. .Bestrooi hem met poedersuiker en dien hem warm of koud op.

BOTERKOEK

Nodig: 225 gram boter, 250 gram bloem, 200 gram basterdsuiker, 1/2 ei, zout.

Snijd de boter in de bloem, doe de basterdsuiker, het halve ei en het zout erbij en kneed het tot een soepele bal. Druk het deeg uit in een boterkoekvorm en bestrijk het met een beetje melk. Trek er met een vork ruitjes over. Bak de koek in een hete oven in ongeveer 20 à 25 minuten goudbruin.

Variatie: gemberkoek: Als boterkoek, maar in plaats van ei gebruikt men nu 3 lepels gembersiroop en 5 gesnipperde bolletjes gember en 200 gram boter.

Blog Home