Posted by Sander Sanders - januari 20th, 2013

MACARONI OP Z‘N TURKS

Nodig: 4 lamskoteletjes, zout, kerriepoeder, mosterd, 50 g mager rookspek in blokjes, 300 g macaroni, ½ blik doperwtjes, ½ blik worteltjes, 3 tomaten, suiker.

Van de lamskoteletjes de botjes afsnijden en het vlees inwrijven met zout, kerriepoeder en mosterd. De blokjes spek langzaam uitbakken en dan de lamskoteletjes in het spekvet gaar en bruin bakken in ± 15 minuten. De macaroni gaar koken zoals op ‘t pak is vermeld en dan vermengen met de uitgelekte doperwtjes, worteltjes en in vieren gesneden tomaten. De lamskoteletjes in vieren verdelen en deze samen met de blokjes spek voorzichtig door de macaroni scheppen. Deze massa in een beboterde ovenvaste schotel doen. Het spekvet blussen met wat groentenat uit de blikjes en dit lekker op smaak maken met zout, suiker en nootmuskaat. Dit sausje over de macaroni gieten, geraspte kaas erover strooien en hier en daar klontjes boter of margarine leggen. De schotel onder ‘t midden in een matig warme oven 175°C zetten. Na 1/2 uur is het gerecht goed heet en het korstje lichtbruin gekleurd.

MACARONI ALLA ROMA

Nodig: 300 g macaroni, 250 g mager rookspek, boter of margarine, 4 eieren, zout, peper, 50 g geraspte gruyère kaas, 50 g geraspte Parmezaanse kaas.

De macaroni gaar koken zoals op het pak is aangegeven. Het in reepjes gesneden rookspek fruiten in wat boter of margarine. De eieren loskloppen met wat zout en peper. Dit bij de spekreepjes voegen en op een zacht vuur gaar maar niet droog laten worden. De spek-eimassa samen met de geraspte gruyèrekaas luchtigjes door de macaroni omscheppen. Warm opdienen met de geraspte Parmezaanse kaas apart in een schaaltje erbij.

MACARONI MET KIP EN CHAMPIGNONS

Nodig: 4 kippenboutjes, zout, peper, 100 g mager rookspek in blokjes, boter of margarine, 2 uien, 1 teentje knoflook, bloem, 2½ dl kippenbouillon, 2 1/2 dl rode wijn, marjolein, tijm, selderijzout, 250 g verse kleine champignons, citroensap, 300 g macaroni.

De kippenboutjes inwrijven met zout en peper. In een braadpan de blokjes spek even uitbakken, dan wat boter of margarine toevoegen en hierin de kip bruin bakken. Ze even uit de pan halen en de kleingesneden uien en gesnipperd knoflookje lichtbruin bakken. De kippenboutjes weer terug doen in de braadpan, wat bloem erover strooien en al roerend de kippenbouillon en de wijn erbij schenken. Als smaakjes wat marjolein, tijm en selderijzout toevoegen, Op een zacht vuur de kip gaar laten worden in 1/2 à 3/4 uur. De laatste 10 minuten de piepkleine hele champignons (de grotere aan plakjes gesneden) met wat citroensap mee gaar laten worden. De macaroni gaar koken als op het pak is vermeld en deze in een schotel doen. De kippenboutjes erop schikken en de fijne saus met spek en champignons erover schenken of apart in een sauskom erbij presenteren.

MACARONI ALLA MILANESE

Nodig: 300 g macaroni, 2 uien, boter of margarine, 150 g champignons, zout, citroensap, 1 klein blikje tomatenpuree, bloem, bouillon van tablet, 150 g ham, peterselie, 100 g geraspte kaas.

De macaroni koken zoals op het pak is beschreven. De kleingesneden uien fruiten in wat boter of margarine. Dan de plakjes gesneden champignon meebakken met wat zout en citroensap. De tomatenpuree meeroeren, wat bloem erover strooien en zoveel bouillon toevoegen dat een smeuïge massa ontstaat. De uitgelekte macaroni erbij doen met de reepjes ham, fijngehakte peterselie en geraspte kaas en alles al omscheppend goed heet laten worden.

MACARONIPOTJE

Nodig: 2 uien, 1 groene paprika, 1 rode paprika, 400 g varkens- of lamslever, olie, 2½ dl bouillon van tablet, 1 pak diepvriesdoperwtjes, zout, peper, tabasco, 250 g macaroni.

De kleingesneden uien en gesnipperde paprika’s met de in reepjes gesneden lever in wat olie gaar bakken in ± 5 minuten. De bouillon en de doperwtjes toevoegen, met wat zout, peper een paar druppels tabasco en de ongekookte macaroni. Alles op een zacht vuur koken 10 à 15 minuten. Af en toe even omroeren om kleven te voorkomen. Wel opletten of er nog vocht bij moet anders wordt de macaroni niet gaar.

MACARONI À LA FLORENTINE

(4 personen)

Nodig: 300 g. macaroni, zout, 1½ kg spinazie, 200 g. ham in plakken, 200 g. kaas in plakken, paneermeel, klontjes boter.

Kook de macaroni gaar zoals op het pak staat. Was de spinazie en kook net gaar. Laat ze uitlekken. Boter een ovenvaste schotel in. Leg eerst een laagje macaroni in de schotel, dan ham, dan kaas, dan spinazie, dan kaas, dan ham, dan macaroni en bestrooi die met paneermeel. Leg hier en daar een klontje boter en zet de schotel in een hete oven. Laat er aan de bovenkant een bruin korstje op komen.

Blog Home