Posted by Sander Sanders - januari 20th, 2013

MOUSSAKA OP Z’N HOLLANDS

Nodig: 250 g macaroni, 1 bouillontablet, 1 eiwit, 100 g oude kaas, zout, peper, 1 eetlepel paneermeel, 40 g boter, 1 aubergine, bloem, 1 ui, 200 g gehakt, 4 tomaten, 1 dl witte landwijn, knoflookpoeder, tijm, paprikapoeder, 50 g champignons. Saus: 20 g boter, 20 g bloem, 2 dl melk en/of bouillon, 1 eierdooier, 50 g oude kaas, aromazout, peper.

Kook de macaroni volgens gebruiksaanwijzing op het pak in ruim water met bouillontablet gaar Laat hem uitlekken op een vergiet en spoel hem af onder de koude kraan. Doe de macaroni terug in de pan en roer er van het vuur af hel ongeklopte eiwit en de geraspte kaas door. Maak hem met zout en peper op smaak af. Beboter een vuurvaste schaal. Best rooi deze met paneermeel. Leg als eerste laag de macaroni erin. Haal de in plakken gesneden (niet geschilde) aubergine door de bloem, bak ze snel in de hete boter in een braadpan goudgeel en leg ze op de macaroni. Fruit in dezelfde pan in de rest van de boter de gesnipperde ui lichtgeel en voeg het gekruimelde gehakt, de ontvelde en in stukken gesneden tomaten, de wijn, knoflookpoeder en heel weinig tijm toe. Laat dit alles ca. 10 minuten sudderen. Voeg de laatste 2 minuten de gewassen en in stukjes gesneden champignons toe. Maak de massa op smaak af met de kruiderij en bind hem zo nodig met het paneermeel tot het vocht is opgenomen. Leg dit mengsel op de auberginestukjes Laat voor de kaassaus de boter smelten, voeg droog de bloem toe en daarna al roerend scheutje voor scheutje het vocht tot de massa glad gebonden is. Roer er de eierdooier, de helft van de geraspte kaas en kruiderij door. Giet de saus als laatste laag in de vuurvaste schotel en strooi er de rest van de geraspte kaas over. Geef de schotel middenin een op 200°C voorverwarmde oven in ca. 30 minuten een mooi bruin korstje.

Blog Home