Posted by Sander Sanders - januari 20th, 2013

VERSTOPTE EIEREN IN GEHAKT MET PINDASAUS

Nodig: 5 eieren, 400 g rundergehakt, 3 sneetjes wit brood zonder korst, 2 eetlepels melk, zout, peper, nootmuskaat, ½  eetlepel paprikapoeder, 2 eetlepels paneermeel, 2 teentjes knoflook, 3 takjes peterselie, 40 g boter, 1 grote ui, elk ½ theelepel djahé, djinten en laos, 1 theelepel ketoembar, 1/3 pot pindakaas met stukjes noot, 2 eetlepels ketjap, sambal, ¼ blok santen, citroensap.

Vier eieren in 3½ minuut zacht koken. De eieren onder koud water laten schrikken en pellen. Het gehakt met het laatste ei, in melk geweekte witbrood, zout, peper en nootmuskaat naar smaak, paprikapoeder, paneermeel, een teentje knoflook uit de pers en fijngesneden peterselie goed doorkneden en in vieren verdelen. In elk plukje gehakt een ei drukken en het gehakt er voorzichtig omheen kneden, zonder naadjes. De gehaktballetjes door bloem rollen en in de verhitte bot snel rondom bruin bakken. De warmtebron laag draaien en in afgesloten pan nog 10 minuten bakken. De ui snipperen en met het teentje knoflook uit de pers in 1 eetlepel van het gehaktvet fruiten. De rest van de specerijen en pindakaas erbij roeren en 2 minuten meebakken. De ketjap, sambal, het stuk santen en 1 ½ dl water door de pindamassa roeren en op lage warmtebron de santen laten oplossen. De saus op smaak afmaken met citroensap, zout en sambal. De gehaktballetjes in de saus leggen en nog 20 minuten afgedekt zachtjes laten pruttelen. Lekker met rijst en peultjes. Variatie: in plaats van knoflook, 4 fijngehakte augurkjes en 2 in dunne ringetjes gesneden bosuitjes nemen. Bruin brood gebruiken. Door de pindasaus: nog 2 eetlepels mangochutney en 1 eetlepel gembersiroop roeren. Pindakaas met sesamzaad gebruiken in plaats van met stukjes noot.

Blog Home