Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

PALING IN GELEI
Voor deze lekkernij gebruikt men bij voorkeur dikke paling die aan moten wordt gesneden.
Nodig: 1 kg paling, 4 dl water, 2 dl kruidenazijn, 7 g zout per dl vloeistof, 2 ½ à 3 g gelatine, 1 citroen en 1 klein Spaans pepertje.
Maak de paling op de gewone wijze schoon, was de moten (de paling moet in vrij lange moten worden gesneden) en druk het grote bloedvat, langs de ruggengraat zorgvuldig uit. Als hierin veel bloed blijft zitten krijgt de paling een grauwe kleur. Kook de moten paling, al naar ze dik zijn, 6 tot 8 minuten in azijn met water, zout en het in stukken gesneden pepertje. Neem de paling uit het kooknat en zet de moten rechtop in schoongemaakte jampotten. Zeef het kooknat en los er per dl 2 ½ à 3 g gelatine in op. Giet dit vocht over de paling die behoorlijk onder moet staan. Leg bovenop een schijfje citroen zonder pitten. Sluit de potjes met een stukje cellofaan of vochtig perkamentpapier. Laat de paling in gelei minstens acht dagen staan, opdat ze goed de smaak van de gelei kan aannemen, bewaar ze niet langer dan drie à vier weken, daar ze langzamerhand haar mooie kleur en goede smaak verliest.

Blog Home