Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

STOKVIS

Stokvis is gedroogde leng of kabeljauw, afkomstig uit Noorwegen. De vis die wij in de winkel kopen is gebeukt en meestal ook van de graat ontdaan. Het beuken (slaan, kloppen) gebeurt in ons land.
Voor 4 personen kopen we 200 gram gedroogde vis. De vis moet 24 uur in water weken. Na het weken van vellen en graatjes ontdoen en daarna 1 à 1½ uur in ruim water met zout, 8 g per liter water, tegen de kook aan houden. Intussen 500 g uien bakken, aardappelen en ongeveer 200 g rijst gaar koken en mosterdsaus maken van: ½ l verdund kooknat van de vis, 40 g boter, 35 g bloem (4½ lepel) 1 el mosterd, zo nodig wat zout en aroma. Boter smelten, bloem toevoegen en onder voortdurend roeren telkens kleine gedeelten van het vocht. De saus even door laten koken, van het vuur af nog wat klontjes boter en de mosterd toevoegen.

Blog Home