Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

BALKENBRIJ

(Een Gelders recept)

Nodig: 2 ½ l kooknat van de slacht, 1 kg gruttenmeel (of bloem), 250 g kranten of rozijnen, 1 el anijszaad, ½ el nagelgruis, 250 g kaantjes van reuzel (niet geheel uitgebakken), 250 g rundvet in kleine stukjes gesneden.
Maak de krenten of rozijnen schoon, Breng de vloeistof aan de kook met alle andere ingrediënten, uitgezonderd het meel. Strooi, roerende met een lange houten lepel, het meel in de vloeistof en laat de zeer dikke pap al roerende, drie maal aan de kook komen. Het duurt namelijk lang voor in deze dikke brei, die heel zwaar te roeren is, dampblazen zijn gevormd, die aan het oppervlak met een pruttelgeluid uiteen spatten. Heeft de balkenbrij drie maal geprutteld, dan is ze klaar. Laat ze in ondiepe schotels koud worden. Snijd ze, als ze gebruikt zal worden, in vingerdikke plakken en bak ze in de koekenpan in zeer heet vet vlug aan beide kanten bruin. Men eet gebakken balkenbrij bij het avondbrood.

Blog Home