Posted by Sander Sanders - februari 7th, 2013

ROZIJNENRIJST EN SINAASAPPEL.

Nagerecht 4 – 5 personen.

Nodig: 100 g blauwe rozijnen, 1 L melk, 160 g dessertrijst, snufje zout, 1 gespleten vanillestokje, 2 eieren, 60 g suiker, 35 g ragfijn gehakte gekonfijte sinaasappelschil (oranje snippers), ca. 15 g boter.

Spoel de rozijnen enkele malen in koud water. Laat ze uitlekken en leg ze in een pan. Kokend water toevoegen tot ze royaal onder staan. Plaats het pannetje 10 min. boven een laag vuur, net tegen de kook aan. De rozijnen in het vocht koud laten worden en daarna laten uitlekken. De melk in een pan met dikke bodem aan de kook brengen. Roer de rijst, zout en gespleten vanillestokje erdoor. Wacht tot de melk aan de kook komt en roer alles krachtig door. Leg het deksel op de pan en temper het vuur. Laat de rijstebrij in 30 – 50 min. gaar worden. Roer af en toe. Splits de eieren. Roer in een grote kom de dooiers samen met 40 g suiker tot een romig en wit mengsel. Klop in een andere kom de eiwitten stijf. Neem de pan met rijstebrij van het vuur. Het vanillestokje verwijderen. Roer de resterende suiker er door en schraap het merg uit het vanillestokje. Roer het merg door de rijstebrij en voeg de rozijnen en oranje snippers toe. Voeg de rijstebrij bij het dooiermengsel in de kom. Goed doorroeren en de eiwitten er luchtig door spatelen. Doe alles over in een beboterde ovenvaste schaal met een hoge opstaande rand. De schaal voor driekwart vullen. Plaats de schaal iets onder het midden in de op 220 °C voorverwarmde oven. Na ca. 15 min. zal de rozijnenrijst zijn gerezen en een fraai goudbruin korstje hebben.

Blog Home