GRUTJES MET STROOPSAUS
Nodig: 1 l karnemelk, 150 gram boekweitegort, een mespuntje zout.
Laat de karnemelk onder af en toe roeren aan de kook komen. Strooi er de boekweitegort in en blijf roeren tot de pap gaar is. Laat de pap koud en stijf worden en snijd er vierkante plakjes van. Maak wat frituurvet in de koekenpan goed heet en bak er de vierkante plakjes in. Dien ze zo heet mogelijk op met stroopsaus. Voor deze stroopsaus laat men wat stroop op een zacht vuurtje smelten, roert er een stukje boter doorheen en dient ze zo heet mogelijk op.
GORT CRÈME
Nodig: 100 g gort, ca. 100 g appelstroop, ¼ l water en ½ l yoghurt, iets zout.
Was de gort en zet ze met het water en een klein beetje zout een uurtje weg, opdat ze wat water kan opnemen. Breng ze daarna aan de kook en kook ze met gesloten deksel bijna gaar. Voeg de appelstroop toe, zo nodig eerst met wat heet water week gemaakt en laat ze het laatste kwartier meekoken. De gort krijgt nu een bruine kleur en een wat rinsige smaak. Laat de gort, als ze gaar is even van het vuur af afkoelen en klop er de yoghurt door. Gebruik het gerecht zo warm als het nu is of laat het geheel koud worden. Proef het gerecht als het met de yoghurt is vermengd en beslis dan of het misschien nog met wat suiker (bij voorkeur donkerbruine) op smaak moet worden gebracht.