WARME BRUINBROODPUDDING
Nodig: ca. 250 g bruin brood zonder korst, 2 dl melk (tot ¼ l zo nodig uit te breiden), 2 eieren, 40 g margarine, 75 g suiker, 25 g gemalen kokos en 75 r. krenten of rozijnen (eventueel te vervangen door dadels of andere gedroogde vruchten, die goedkoop te krijgen zijn), paneermeel.
Snijd het bruine brood fijn, giet er de hete melk over en wrijf het brood in de melk tot het een dikke pap is geworden. Doe in de warme pap de margarine, nadat de warme puddingvorm of een pannetje met margarine is uitgesmeerd. Roer de eidooiers met de suiker luchtig, maak de gedroogde vruchten schoon, snijd of knijp grote vruchten in stukjes, klop de eiwitten stijf, vooral zeer stijf. Bestrooi de warme puddingvorm met paneermeel en zorg dat een pan met warm water aan de kook is. Meng nu de broodpap met vruchten en kokos, met eidooier en suiker, doe er op het laatst vlug het eiwit In. Vul met dit mengsel de warme puddingvorm en sluit de vorm. Kook de bruinbroodpudding 1 à 1 ½ uur in een waterbad. Zorg dat er geen water in de vorm kan komen en vul het bad, als er te veel mocht verdampen, met kokend water bij. Het water moet tot een vingerbreed onder de rand van de vorm blijven. Het moet doorlopend, maar mag volstrekt niet hard koken. Het deksel van de pan met water moet zoveel mogelijk gesloten blijven, opdat er geen warmte verloren gaat. Laat de warme pudding met geopend deksel opdrogen, stort de pudding op een warme schotel en geef er bij voorkeur een saus van vruchtensap bij. Daarvoor kan een warme bessensapsaus goed dienst doen, bij voorkeur een gekruide bessensapsaus.