VANILLEROOMIJS
Nodig: 4 g gelatine, ½ l melk, 1 vanillestokje, 3 eierdooiers, 150 g suiker, ¼ l koffieroom, 3 eiwitten, zout.
Week de gelatine in ruim koud water. Breng de melk met het in de lengte gehalveerde vanillestokje aan de kook en laat het geheel 15 minuten trekken. Roer de eierdooiers uit met de suiker. Schenk al roerende de kokende vanillemelk erbij. Doe het mengsel weer terug in de pan en zet deze op het vuur. Blijf roeren tot de vla gebonden is. Voeg van het vuur af de goed uitgeknepen gelatine toe. Laat de vla onder af en toe roeren afkoelen. Verwijder het vanillestokje en schenk de koffieroom erbij. Klop de eiwitten stijf met wat zout en schep deze luchtig door de vla.
Doe de vanilleroomvla over in de ijslade van het koellichaam (uit de koelkast) en plaats deze weer terug in het koellichaam, welke 2 uren tevoren op de koudste stand is gezet. Roer om het half uur in het ijs met een lepel. Herhaal dit roeren om het half uur tot het ijs stijf is (na ongeveer 3 uur). Schakel vervolgens de koelkast op normale temperatuurstand en laat het ijs nog ongeveer 1 uur narijpen.
Koffie-roomijs
Nodig: 4 g gelatine, 3 ½ dl melk, 3 eierdooiers, 225 g suiker, 1 ½ dl sterk koffie-extract, 2 ½ dl koffieroom, 3 eiwitten, zout.
Bereid de vla zoals bij vanilleroomijs is beschreven. Roer, nadat de vla is afgekoeld, het koffie-extract en de koffieroom erdoorheen. Volg de verdere bereidingswijze zoals bij vanilleroomijs is beschreven.
Aardbeienroomijs
Nodig: 4 g gelatine, waarvan een stukje rood, 2 blikjes aardbeien op sap, ½ dl water, 200 g suiker, 2 ½ dl koffieroom.
Week de gelatine in ruim koud water. Wrijf de aardbeien door een zeef en voeg dit bij het sap. Breng het water aan de kook en los hierin al roerende de suiker op. Voeg van het vuur af de goed uitgeknepen gelatine toe. Laat dit onder af en toe roeren afkoelen. Voeg dan de koffieroom en het aardbeienmengsel toe. Doe de aardbeienroomvla over in de ijslade en zie verder bij vanilleroomijs. (Vruchtenijs vraagt 1 ½ à 2 uur langer tijd om te bevriezen.)