Posted by Sander Sanders - juli 16th, 2013

GEMARINEERD FRUIT MET CITROENIJS
Nodig: 1 dl sinaasappelsap, 2 el honing, ½ tl fijngehakte rozemarijnblaadjes, 250 g aardbeien, 1 blikje ananasstukjes (227 g), 2 kiwi’s, ½ I citroenijs, 4 toefjes rozemarijn.
Verwarm het sinaasappelsap met de honing en de rozemarijn. Laat het 1 min, zachtjes koken. Laat het wat afkoelen en schep de schoongemaakte, halve aardbeien, de uitgelekte ananas en de kiwi in plakjes erdoor. Laat het fruit ±1 uur marmeren. Verdeel het ijs over de bordjes en schep de vruchten met de marinade ernaast. Garneer met een toefje rozemarijn.
Variatie 1
In bladerdeegpakketjes
Vervang de kiwi’s door 1 ½ el geschaafde amandelen. Laat de gemarineerde vruchten in een zeef goed uitlekken. Verdeel ze over 4 ontdooide plekjes bladerdeeg. Vouw de plekjes schuin dicht, druk de randen goed vast en bestrooi ze met 2 el kristalsuiker. Bak ze in een voorverwarmde oven (200°C) in ± 20 min. gaar. Serveer met het citroenijs.
Variatie 2
Met amandelvla en abrikozensaus.
Laat het ijs weg. Klop 1 ½ dl vanillevla en 75 g verkruimelde amandelspijs door elkaar. Laat 1 blik abrikozen (420 g) goed uitlekken en pureer de vruchten. Verdeel de vruchten, de vla en de abrikozenpuree in lagen over 4 coupes. Variatie 3
Met een kruimeldeeg dakje.

Verdeelde vruchten over 4 ovenvaste schaaltjes. Meng 50 g bloem, een mespunt zout, 50 g suiker en 50 g ijskoude boter met de toppen van de vinger tot een kruimelig mengsel. Verdeel het over de vruchten en bak in een voorverwarmde oven (200°C) In ± 25 min. goudbruin.

Variatie 4
Met gemberroom
Vervang de kiwi’s door 1 in plakjes gesneden banaan. Verdeelde vruchten over 4 glazen. Laat het ijs weg. Klop ½ l slagroom stijf en spatel er 2 el fijngehakte bakgember door. Verdeelde room over de vruchten.

Cranberrypaté

Nodig: 200 g mager ontbijtspek, 200 g kippenlevertjes, 130 g cranberrycompote, 1 ei, 1 el cognac, ½ dl slagroom, 1 tl gemberpoeder, 1 tl majoraan, ½ tl piment, 9 g zout.

Kook het spek ± 30 min. in water. Pureer de levertjes in een keukenmachine. Laat het spek uitlekken, snijd het in stukjes en pureer het even mee. Meng er de slagroom, het zout, de gemberpoeder, de majoraan, de piment, het ei, de cognac en 30 g compote doorheen. Vul hiermee een ingevette patépot van een ½ l. Zet deze in een schaal met wat water en bak de paté op 100°C in ± 50 min. gaar. Schep er vervolgens de cranberrycompote over en laat hem goed afkoelen.

Blog Home