Posted by Sander Sanders - augustus 18th, 2013

KERSEN OP COGNAC
Voor dit gerecht kunt u zowel Franse cognac nemen als Franse eau de vie, of eventueel Duitse Weinbrand.
Was 500 gram kersen, haal de steeltjes er af, maar laat de pitten zitten. Vermeng ze met 500 gram suiker, doe ze in een stopfles met 3 kruidnagels en een stukje pijpkaneel en laat ze vier weken afgedekt staan. U kunt deze kersen opdienen als nagerecht: enkele kersen in een coupe met wat slagroom erop. Of als heerlijk afterdinner drankje: enkele kersen in een glas en bijvullen met bijvoorbeeld port.
AARDBEIENBOWL
Kies hiervoor niet die grote, bleke en melige aardbeien, maar kleine sappige donkerrode. Neem 500 g aardbeien, was ze voorzichtig en ontdoe ze van de kroontjes. Leg ze in een grote kom en strooi er ongeveer 200 gram fijne suiker over (hoeveelheid aanpassen aan smaak en zoetheid van de aardbeien). Giet er dan een glaasje oranje curaçao, Cointreau of Grand Marnier op en een klein scheutje witte wijn. Laat dit afgedekt 2 uur koel staan. Voeg dan de rest van de fles witte wijn plus nog een fles witte wijn toe. Zet de kom in een schaal met ijsblokjes. Roer voorzichtig om, zodat de aardbeien niet kneuzen. Schep de bowlglazen halfvol met dit mengsel en vul bij met een mousserende wijn.
Als witte wijn voor bowl is bijzonder geschikt een Moezelwijn (Duits of Luxemburgs), of een Elzasser (bijvoorbeeld Sylvaner of Edelzwicker). Als mousserende wijn kunt u bijvoorbeeld een vin mousseux uit Luxemburg nemen. Wilt u een fraai getinte bowl, dan neemt u 1 fles witte wijn en 1 fles rode, bijvoorbeeld Beaujolais.
FRAMBOZENLIMONADESIROOP
Het is helemaal niet moeilijk zelf een verrukkelijke, zuivere en natuurlijke vruchtenlimonadesiroop te maken en die smaakt dan toch wel even anders dan alle mogelijke dranken met kunstmatige smaakjes en kleurtjes.
Wij geven een recept voor limonadesiroop van frambozen, maar u kunt ze ook maken van frambozen, halfom rode en zwarte bessen of met kersen. Was de vruchten en pers ze. Reken op 1 liter vruchtensap 1 ½ kg suiker en het sap van 2 citroenen. Voeg de suiker toe aan het sap met citroensap en laat dit in een gesloten stopfles enkele weken staan op een vrij warm plaatsje. Roer af en toe zodat de suiker goed oplost. Na ongeveer 3 weken is de limonadesiroop
klaar. U kunt deze in flessen doen, met de kurk er goed op, en naar behoefte gebruiken. Erg lekker met mineraalwater!
VRUCHTENLIKEUR
(kersen en rode bessen)
Van vers vruchtensap kunt u heel gemakkelijk een geurige likeur bereiden. Maar dan hebt u wel een zeer goede soort alcohol nodig. U kunt bijvoorbeeld de allerbeste kwaliteit inmaakbrandewijn nemen. Ook een Franse eau-de-vie is erg geschikt. Of blanke en volkomen neutrale wodka. Neem 1750 g kersen. Maak de vruchten schoon en ontpit ze. Bewaar de pitten van ongeveer ½ pond kersen. Kneus de vruchten en de pitten, doe alles bij elkaar in een stopfles en zet die 2 dagen weg op een koele, donkere plaats. Hang een zeef boven een kom, leg er een schoon natgemaakt doekje in en stort het fruit in de zeef. Laat het zo uitlekken. Voeg dan aan het zo verkregen sap eenzelfde hoeveelheid brandewijn toe en per liter vocht 125 g suiker (fijne vruchtensuiker) en een stukje pijpkaneel. Roer flink door, doe alles bij elkaar in een goed schoongemaakte stopfles, sluit die goed af en laat ze op een vrij warm plaatsje een maand staan. Dan zeven en op fles brengen. U kunt op deze manier ook likeur maken van rode of zwarte bessen of een mengsel van zacht fruit.

Blog Home