Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

BRAMENGELEI
Nodig: 1 kg rijpe bramen of iets meer, sap en schil van 1 citroen, 800 g suiker en 1 dubbel pakje pectine of jam-geleermiddel. Drie jampotjes met toebehoren.
Was de bramen en zoek ze goed uit. Zet ze met een klein beetje water of anders fijn gedrukt op een klein vuur, Laat het sap eruit trekken en giet de vruchten op een zeef of vergiet waarin een in heet water uitgespoelde dichte doek is gelegd. Gebruik hiervoor een oude doek, want de vruchtenvlekken zijn slecht te verwijderen; in plaats van een doek kan ook filtreerpapier dienst doen. Laat de citroenschil mee aftrekken als het niet de bedoeling is schilletjes in de gelei te houden. Schil als er wel stukjes citroenschil in de gelei zullen worden gedaan, de citroen dun af en knip de schil in zeer fijne reepjes. Laat de reepjes na het zeven van de vruchten in het bramensap gaar koken, desnoods gebruikt men daarvoor een beetje bramensap of wat water, waarin de schilletjes afzonderlijk worden gaar gemaakt. Meet het verkregen bramensap. dat ongeveer 8 dl moet zijn. Het mag iets minder wezen, omdat er later wat citroensap aan wordt toegevoegd. Breng het bramensap (al of niet met citroensnippertjes gemengd) aan de kook. Strooi er de Inhoud van een pakje pectine in en laat de vloeistof 1 minuut hard doorkoken. Zorg dat de pectine niet in klontjes in de gelei komt; maak als de pectine aan elkaar is geplakt, die klontjes eerst fijn. Laat de suiker in een dun straaltje en steeds roerende zodat ze dadelijk oplost, in het vruchtensap lopen. Breng het aan de kook en laat het zeven minuten doorkoken. Doe de laatste minuut het citroensap in de gelei, zodat ook dit sap nog even tot 100 grC wordt verhit. Doe daarna de gelei in zeer goed schoongemaakte jampotjes en sluit ze goed af.

BRAMENGELEI

Nodig: 1 l bramensap, verkregen uit ruim 1 kg bramen of 1 kg bramen en 300 g appels, 750 g suiker, 4 dl gezeefd citroensap of 5 g citroenzuur.
Was de bramen of de bramen en de stukjes appel en zet ze in een gesloten pan op met iets water om aanbranden te voorkomen. Kook ze gaar. Laat ze uitlekken, vang het sap op en meet dit. Het opgevangen sap moet 1 liter zijn. Kook dit sap met open deksel in tot 2/3 van de oorspronkelijke hoeveelheid. Meet dit door een houten lepel rechtop in de massa te steken, waarop zich dan een afscheiding vormt. Voeg de 750 g suiker toe en breng de gelei al roerend aan de kook. Laat nu de gelei zolang inkoken totdat een druppel op een koud bord niet meer uitvloeit. Voeg dan het citroensap of het in wat water opgeloste citroenzuur toe. Vul de potjes met de hete jam. Zet ze hiervoor in een kommetje of pannetje met warm water. Sluit ze direct na het vullen. Voorzie de potjes van een etiket waarop naam en datum.

Blog Home