Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

BRAMENJAM ZONDER KOKEN
Nodig: 500 g bramen, sap van 1 citroen, 500 g suiker, zuivere alcohol.
U kunt, zonder koken, bramenjam maken, die U wel enige tijd kunt bewaren, maar liever geen maanden lang. Maar deze jam is zo lekker, dat ze echt wel binnen een paar weken op zal zijn. Was de bramen voorzichtig in koud water. Laat ze goed uitlekken en schep ze in een kom. Zet er de handmixer in en laat die ongeveer 1 minuut draaien. Voeg dan de suiker toe, waarbij U de mixer laat draaien en de suiker, bijv. uit een puntzak, geleidelijk in de bramenmassa laat stromen. Laat de mixer in het geheel ongeveer 10 minuten draaien, waarbij U ook geleidelijk het citroensap toevoegt. U hebt jampotjes zeer zorgvuldig schoongemaakt met heet sodawater en daarna met schoon water nagespoeld. Vul de potjes met de vruchtenmassa en laat dit 12 uur op een koele plaats onafgedekt staan. Drenk velletjes plastic, die precies in de opening van de potjes passen in wat zuivere alcohol (die U bij de drogist kunt krijgen) en leg dit op de jam. Bind daarna de potjes op de gebruikelijke manier dicht met stukjes vochtig plastic en een touwtje. Schrijf vooral de datum op een etiketje op de potjes en bewaar de jam niet te lang.

Blog Home