Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

LASAGNE MET HAM EN PEER

Nodig: 1 – 2 uien, boter of margarine, 1/2 l gezeefde tomaten (pak), 1 mespunt tijm, 1 kleine of 1/2 struik bleekselderij,.250 g ham dikke plakken, 1/2 l blik peren op sap, 1 zakje béchamelsaus, 1/2 liter melk, 200 – 250 g geraspte Leerdammer kaas, 12 witte lasagnevellen.

De gesnipperde uien in boter of margarine fruiten. De gezeefde tomaten, de tijm, de in boogjes gesneden bleekselderij en 1 1/2 dl water toevoegen en de saus 15 minuten laten pruttelen. De ham klein snijden en met het sap van de peren en bij de saus roeren. De peren in kleine stukjes snijden en van het vuur af bij de saus roeren. De saus op smaak brengen met zout en peper. Béchamelsaus bereiden met de melk en hierin 100 gram kaas smelten. Een ingevette (rechthoekige) ovenschaal in lagen vullen met ham-peer-tomatensaus, lasagnevellen en kaassaus en steeds wat geraspte kaas erover strooien. De bovenste sauslaag dik met geraspte kaas bestrooien. De schotel ±45 minuten in een warme oven (175°C) zetten. Variatie: de bleekselderij weglaten en hiervoor in de plaats gare sperziebonen (samen 400 g) over de lasagnevellen schikken.

LASAGNE MET LAMSVLEES EN COURGETTE

Nodig: 1 ui, 2 teentjes knoflook, 350 g lamsgehakt (of rundergehakt), olie, 1 blikje tomatenpuree, 1 blik gepelde tomaten, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel gemalen korianderzaad, 1 theelepel oregano, 1 1/2 dl rode wijn of bouillon, 2 courgettes, 50 g rozijnen, 6 witte- 6 groene lasagnevellen, 1 zakje witte sauspoeder (1/4 l), 100 g geraspte belegen kaas.

De ui en de knoflook snipperen en met het lamsgehakt in wat olie rul bakken. De tomatenpuree kort meebakken. De gepelde tomaten met het sap, paprikapoeder, koriander, oregano, bouillon of de wijn en 1 dl water toevoegen, de saus omroeren en 15 minuten laten pruttelen. De courgettes in kleine blokjes snijden en met de rozijnen door de saus roeren. De saus nog 10 minuten koken en met zout en peper op smaak brengen. De witte saus bereiden volgens de gebruiksaanwijzing. Een ingevette (rechthoekige) ovenschaal in lagen vullen met vleessaus en lasagnevellen. De witte saus erover scheppen en met de kaas bestrooien. De schotel ± 45 minuten in een warme oven (175°C) zetten. Variatie: lamsgehakt vervangen door half-om-half gehakt, courgettes door ± 500 g (ontdooide of pot uitgelekte) spinazie en 50 g geroosterde pijnboompitten aan de witte saus toevoegen.

Blog Home