Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

PICCALILLY

Nodig: 1/2 bloemkool, 1/2 kg worteltjes, 250 g doperwtjes gedopt, 100 g zout, mosterdpoeder, 10 g kerriepoeder, 5 g zout, 25 g suiker, 1 lepel slaolie, ½ l azijn, slaolie.

Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in kleine roosjes. Was deze en laat ze goed uitlekken. Schrap de worteltjes, was ze en snijd ze in schijfjes.  Schil de komkommer en snijd hem in de lengte in vieren. Verwijder het zaad en snijd de delen in blokjes. Was de doperwtjes. Breng 2 l water met 100 g zout aan de kook. Doe alle groenten erin en laat alles vlug aan de kook komen. Laat de groenten uitlekken en afkoelen. Meng in een pan de bloem, het mosterdpoeder, kerriepoeder, zout, suiker en slaolie aan met een deel van de azijn. Roer goed, zodat een glad papje zonder klontjes ontstaat. Verdun dit al roerend met de overige azijn. Breng de mosterdsaus al roerend aan de kook. Laat de saus op een zacht vuur en onder af en toe roeren doorkoken gedurende 1/4 uur. Neem de pan van het vuur af en roer de groenten erdoorheen. Vul drie schoongemaakte potjes met de piccalilly. Zorg ervoor dat de groenten geheel door de mosterdsaus zijn bedekt. Schenk er een dun laagje slaolie op om verdamping van de azijn tegen te gaan. Sluit de potjes met cellofaanpapier en zet dit met een elastiekje vast.

ZOETZUUR VAN MELOEN

Nodig: 1 kg meloen, 1 wijnazijn, 500 g suiker, 1 stuk pijpkaneel, 6 kruidnagelen, enkele stukjes gember.

Schil de meloen, halveer hem en verwijder het zaad. Snijd het vruchtvlees in reepjes of blokjes en leg deze in een kom. Breng de azijn met de suiker en de kruiden (in een lapje gebonden) aan de kook, schenk dit over de meloenblokjes en laat dit staan tot de volgende dag. Schenk dan het vocht eraf, breng het aan de kook en schenk het weer op de stukjes meloen. Herhaal dit alles nog twee keer. Het vocht moet bij de laatste keer dik-stroperig zijn; zo niet, laat het dan tot een dik stroopje inkoken. Doe de meloenblokjes in een goed schoongemaakte stopfles en schenk het stroopje erop. Laat het meloenzoetzuur afkoelen en sluit de fles met stop of indien u geen stopfles heeft, sluit de glazen potjes met cellofaanpapier.

Blog Home