Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

ANANAS ZOETZUUR

Bijgerecht 4 personen

Nodig: 1 kleine ananas, 1 grote ui, 1 rode Spaanse peper, 2 eetlepels olie, 1 dl ananassap, 1 dl azijn, 3 eetlepels bruine suiker, 1 1/2 theelepel ketoembar, 1/2 theelepel djinten, 1/2 theelepel kaneel, mespuntje kruidnagelpoeder, peper.

Snijd de ananas in plakken. Snijd de schil met harde kroontjes weg en verwijder de harde kern. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel en snipper de ui. Maak de Spaanse peper schoon en verwijder de zaadjes. Snijd de peper in dunne reepjes. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui met de reepjes peper al omscheppend glazig. Voeg het ananassap met de azijn, bruine suiker, ketoembar, djinten kaneel, kruidnagelpoeder en peper toe. Breng dit aan de kook en voeg stukjes ananas toe. Laat het ananaszoetzuur afkoelen en zet het afgedekt enkele dagen in de koelkast, zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken.

PAPRIKA’S IN HET ZUUR

Nodig: 1 kg paprika’s (gele en witte), 2 uien, 3 el zout, 1 fles inmaakazijn, 2 tl zout, 100 g suiker, 10 – 15 witte peperkorrels.

Snijd de paprika’s in de lengte doormidden en verwijder het steeltje, de zaadjes en de zaadlijsten. Snij ze in niet te dunne reepjes. Schil de uien en snij die in ringen. Leg paprika’s en uienringen samen in een vergiet en kneed het zout erdoor. Laat dat 24 uur staan en uitlekken en spoel dan de paprika’s en uienringen onder de kraan af. Laat ze nog eens goed uitlekken. Breng de azijn met de suiker, zout en de peperkorrels aan de kook en doe de paprika’s en uien erbij. Laat weer aan de kook komen en een minuutje zachtjes koken. Doe dan de paprika’s met de uien en de azijn in brandschone potjes. Sluit ze af en bewaar ze op een koele plaats. Na een week is het zuur al te gebruiken en het is enkele maanden te bewaren.

Blog Home