Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

ZOETZUUR VAN FRUIT

Peren of appels: schillen, klok huis verwijderen, in vieren snijden. Pruimen, perziken, abrikozen, morellen: doorprikken met een stopnaald. Meloen: schillen en zachte deel verwijderen (onrijpe meloen nemen).

Nodig: 1 kg fruit, 3 dl azijn, 3 dl water, 400 g suiker, stukje pijpkaneel, wat kruidnagelen.

Breng azijn, water, suiker en kruiden aan de kook en laat het fruit hierin enkele dagen staan. Breng het dan aan de kook en laat het koken tot de appels en peren gaar zijn, meloen glazig en ander fruit mooi glad. Schep het fruit in de pot, laat het vocht inkoken tot een dunne siroop en giet het over het fruit. Tip: Hiervoor kan gemengd fruit gebruikt worden, maar ook soort bij soort.

PERZIKPOTJE

Een Amerikaans recept dat heerlijk smaakt bij koud vlees, wildgerechten en bij vleesfondue. Hiervoor eerst enkele glazen potjes of mooie stopflessen goed schoon maken door ze om te spoelen met heet sodawater en na te spoelen met kokend water.

Nodig: 2 kg perziken, ½ l cider- of wijnazijn, 400 g kristalsuiker, 6 kruidnagelen, 4 pimentkorrels of 1/2 theelepel gemalen piment = alispice, mespuntje gemalen foelie.

Kokend water over de perziken gieten, ze even laten staan, ze afgieten en pellen. De vruchten in tweeën snijden en de pitten verwijderen. De halve perziken met de bolle kant boven netjes op elkaar in de schoongemaakte potjes stapelen. De azijn met de suiker aan de kook brengen, het vuur lager draaien, de specerijen toevoegen en dit ca. 6 minuten heel zachtjes laten doorkoken. Dit kokend op de perziken schenken, er wel goed voor zorgen dat de specerijen goed over de diverse potjes verdeeld zijn. Even laten bekoelen en de potjes afsluiten met een stukje inmaak-cellofaan + elastiekje of met de stop als u stopflessen gebruikt.

Tip: Om springen te voorkomen de potjes bij het vullen op een natte doek zetten.

Blog Home