Posted by Sander Sanders - september 6th, 2013

ZOETZUUR VAN KOMKOMMER

Nodig: ¾ kg stevige komkommer, ½ l azijn, 500 g suiker, 5 g pijpkaneel, 5 g kruidnagelen.
Schil de komkommers en snijd ze overlangs in vieren. Verwijder het zaad. Verdeel de stukken in kleine blokjes. Breng de azijn met de suiker en de kruiden aan de kook. Voeg de stukjes komkommer toe en laat deze op een zacht vuur staan, tot ze glazig zijn. Neem de blokjes komkommer met een schuimspaan uit de pan en doe ze over in de goed schoongemaakte potjes. Laat het vocht inkoken tot net stroperig is geworden. Schenk dit dan, met de kruiden bij de komkommerstukjes. Leg een doek over de potjes. Controleer de volgende dag, of het zoetzure vocht nog stroperig is. Zo niet, kook dit dan nogmaals in. Vul de potjes weer met het stroperige vocht. Sluit de potjes nu met glazen deksels, perkament- of cellofaanpapier.
Zoetzuur van meloen
Vervang de komkommer door meloen. Kies hiervoor liefst enigszins onrijpe meloenen. Snijd deze in parten verwijder het zaad en schil ze. Snijd de meloenen in blokjes. Zie voor de verdere bereidingswijze bij zoetzuur van komkommer.
Zoetzuur van morellen
Vervang de komkommer door morellen. Was ze, ontdoe ze van de steeltjes en prik ze met een vork.
Zie voor de, verdere bereiding bij zoetzuur van komkommer. Laat de morellen ongeveer 10 minuten meekoken.

Blog Home