Posted by Sander Sanders - oktober 15th, 2013

CAKE MET KROKANTE WALNOTENLAAG

Nodig voor het deeg: 125 g boter of margarine, 250 g suiker, 2 eieren, 275 g bloem, 3 tl bakpoeder, zout, 2 pakjes vanillesuiker, 1 à 1 ½ dl melk. Voor de walnotenlaag: 3 eiwitten, 100 g lichtbruine basterdsuiker, 150 g gepelde walnoten.

Het deeg: Roer de boter of margarine in een kom zacht. Voeg de suiker toe en roer het mengsel schuimig. Roer een voor een flink de eieren erdoorheen. Zeef de bloem met het bakpoeder, wat zout en de vanillesuiker. Roer dit afwisselend met wat melk door het eerste mengsel. Voeg zoveel melk toe, dat een zalfachtig geheel ontstaat. Beboter een rechthoekige vorm (20 x 30 cm). Doe het deeg hierin over. De walnotenlaag: Klop de eiwitten met wat zout stijf. Klop deel voor deel de lichtbruine basterdsuiker erdoorheen. Spreid deze schuimlaag uit over het deeg en strooi de grofgehakte walnoten erover. Het bakken in de gasoven: Plaats de vorm op een rooster op de onderste richel van een matig warme oven. Dek de vorm af met een stuk beboterd vetvrij papier. Bak de cake gaar in ongeveer 1 ¼ uur. Is de bovenkant niet bruin genoeg, verwijder dan het papier en laat de walnotenlaag nog even bijkleuren. Prik met een breinaald in het deeg om te zien of het gaar is; de naald moet er droog uitkomen. Laat de oven afkoelen en neem dan de vorm eruit. Laat het gebak in de vorm geheel koud worden. Snijd het dan in vierkante stukken.

Blog Home