Posted by Sander Sanders - oktober 15th, 2013

PROVENÇAALSE UIENTAART
Nodig: 250 g bloem, 125 g boter of margarine, 1 tl zout, 4 grote uien, 1 blikje ansjovisfilets, 2 tomaten, 12 zwarte olijven, peper, zout, olijfolie.

Zeef de bloem met het zout en snijd er met twee messen de harde boter door. Kneed dit snel tot een kruimelig deeg, waarbij u ongeveer 1 el water kunt toevoegen. Wikkel de deegbal in een vochtige doek en laat die op een koele plaats een uur rusten. Pel de uien en snijd ze in plakken. Verwarm enkele lepels olijfolie. Leg de plakken ui erin en laat die zachtjes fruiten. Houd daarbij een deksel schuin op de pan en houd het vuur laag, zodat de uien niet bakken, maar alleen glazig worden. Pel de tomaten, snijd ze in plakken en verwijder overtollig vocht. Leg ze bij de uien en laat ze even meefruiten. Voeg wat zout toe (heel zuinig met het oog op olijven en ansjovis) en royaal peper. Rol het deeg uit en bekleed er een  ingevette taartvorm mee. Leg op de ingeprik taartbodem de uien en de tomaten. Maak er dan een patroon van klein ruitjes op van de ansjovisfilets en leg hier en daar een olijf. Schuif nu de vorm in een voorverwarmde, matig hete oven en laat de taart een half uur of iets langer bakken. Dien warm op. Erg lekker bij een glas witte- of roséwijn op een gezellige winteravond.

Blog Home