Posted by Sander Sanders - oktober 15th, 2013

PIKANTE BROOD-KAASSCHOTEL MET TOMATENSAUS EN WITLOFSLAATJE

De broodschotel: restje oud bruinbrood, boter of margarine, 1 dl melk, 2 eieren, 100 g bloem, 150 g geraspte kaas, peterselie, zout, peper, kerriepoeder, nootmuskaat, 4 dl melk, paprikapoeder.

Snijd het restje brood in zoveel sneetjes als op de bodem van een vrij grote, platte, vuurvaste schotel passen. Beboter deze schotel en leg de sneetjes brood erin. Schenk 1 dl melk hier overheen. Breek in een kom 2 eieren. Voeg de bloem, de geraspte kaas, fijngehakte peterselie, wat zout, peper, kerriepoeder en nootmuskaat toe. Schenk bij kleine hoeveelheden tegelijk de melk erbij en klop het geheel glad en zonder klontjes. Schenk dit mengsel over de sneetjes brood en strooi er tot slot wat paprikapoeder over. Plaats de schotel in het midden van een matig warme oven en laat het geheel vast worden in 15 tot 20 minuten. Schuif, indien zich dan nog geen lichtbruin korstje heeft gevormd, de schotel iets hoger in de oven en laat hem zo staan tot een korstje is gevormd.
Maak in die tijd de tomatensaus met: 25 g boter of margarine, 4 dl melk, 1 kleine ui, 2 e tomatenpuree, 25 g bloem.
Smelt de boter of de margarine in een steelpan. Fruit hierin de kleingesneden ui heel even. Voeg de bloem toe en roer tot een geheel ontstaat. Schenk bij kleine hoeveelheden tegelijk de melk erbij en roer daarbij de massa steeds goed glad. Roer de tomatenpuree erdoorheen. Maak de saus op smaak af met wat zout, peper en fijngehakte peterselie.
Het witlofslaatje: 500 g witlof, slaolie, azijn.
Snijd het witlof heel klein en was het. Laat de groente goed uitlekken. Maak een sausje van slaolie, azijn, zout en peper. Meng dit door het witlof. Presenteer de pikante brood-kaasschotel warm met de tomatensaus en het witlofslaatje. Geef dit ter afwisseling eens als warme maaltijd. Het broodkaasgerecht wordt hierbij in punten of rechthoeken verdeeld en op de bordjes met wat tomatensaus overgoten, terwijl het slaatje erbij wordt gegeten.

Blog Home