Posted by Sander Sanders - oktober 15th, 2013

APPEL-NOTENBROOD
Nodig: 100 g vlug kokende havermout, 1 dl melk, 50 g boter of margarine, ½ tl zout, 3 el honing, 25 g gist, 2 eieren, 250 g tarwemeel, 250 g bloem, 1 tl kaneel, 90 g suiker, 2 appelen, 100 g hazelnoten. Voor de garnering:  ½ ei, 1 el boter of margarine, 50 g hazelnoten, 2 el suiker.
Voeg de havermout bij de warme melk. Voeg de boter of de margarine en het zout toe en als het mengsel lauwwarm is geworden, ook de honing. Roer de gist met wat lauw water tot een papje en voeg dit met de eieren bij het reeds bereide mengsel. Zeef het tarwemeel met de bloem en de kaneel er bij. Voeg de suiker toe en meng het geheel goed door elkaar, Rasp de geschilde appelen en hak de hazelnoten fijn. Voeg deze bij het deegmengsel. Kneed het geheel op een met bloem bestoven tafel of aanrecht tot een soepel, elastisch deeg. Doe het deeg over in een met boter of margarine ingesmeerd broodblik en laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, op een lauwwarme plaats gedurende ¾ uur rijzen tot het dubbele volume is verkregen. Bestrijk de bovenkant met wat losgeklopt ei. Vermeng de rest van het ei met de gehakte hazelnoten, de gesmolten boter of margarine en de suiker. Strijk dit mengsel uit over het deeg. Bak het geheel in een vrij hete oven in 45 minuten tot 1 uur gaar. Neem het brood uit de oven, keer het op een taartrooster en laat het uitdampen afkoelen.

Blog Home